Тракторите влязоха в Брюксел

Тракторите влязоха в Брюксел

Земеделци от цяла Европа разположиха тракторите си през нощта и тази сутрин около Европейския парламент в Брюксел, преди започващата днес среща на върха на лидерите на ЕС. В нея ще участва и българският премиер Николай Денков, съобщи правителствената пресслужба. Десетки трактори се стекоха край Европейския парламент. Очакват се няколкостотин според организаторите, пише "Фигаро".

Разгневени земеделски производители запалиха огньове пред сградата на Европейския парламент в Брюксел в знак на протест срещу данъците, нарастващите разходи и евтиния внос.По оценки на полицията около 1000 трактора са блокирали основни пътища през града, като на един от тях е бил издигнат плакат с надпис "Ако обичаш Земята, подкрепи тези, които я обработват".Друг плакат обявява "Няма фермери, няма храна", докато други участници в тълпата хвърляха яйца по сградата на Европейския парламент.

 

Полицаи в екипировка за борба с безредиците охраняват бариерите, където лидерите на ЕС провеждат среща в близост до парламента, а на централния площад са паркирани трактори.

"Ако видите с колко хора сме тук днес и ако видите, че това е в цяла Европа, значи трябва да имате надежда", каза Кевин Бертенс, фермер от околностите на Брюксел.

Фермерите казват, че са задушени от данъци и екологични правила, че са изправени пред нелоялна конкуренция от чужбина и че не получават достатъчно заплащане.

Европейската „Зелена сделка“, заплахата, надвиснала над фермерите, е един от символите на селския бунт. Вече отслабени от растящите цени на енергията и отварянето на вътрешния пазар за украински продукти, земеделците нямат достатъчно сурови думи, за да опишат „Зелената сделка“, посочва изданието.

Стартираната от Урсула фон дер Лайен през 2019 г., европейска „Зелена сделка“ ангажира държавите от Европейския съюз (ЕС) да постигнат въглеродна неутралност до 2050 г. От 2021 г. бяха приети над петдесет законодателни акта на ниво ЕС. Ако „Зелената сделка“ засяга всички сектори на дейност, то нейната селскостопанска разновидност, наречена „От фермата до вилицата“, предизвиква гнева на фермерите.

Въпреки отстъпките на Брюксел (угари, украински внос), където европейските лидери ще се срещат този четвъртък, гневът на фермерите в ЕС не стихва, особено във Франция, където блокирането на стратегически пътища продължава четвърти пореден ден. В сряда френски и белгийски фермери заедно блокираха граничен контролно-пропускателен пункт между двете страни. Във Франция фермерите продължават да оказват натиск над магистралите около Париж. Напрежението нарасна снощи с първите арести на фермери, които искаха да блокират пазара в Рюнжи. 91 души бяха арестувани вчера следобед след нахлуване в тържището, където са нанесли "повреди", добавя "Фигаро".

ЕК предложи да се отложи приложението на някои от правилата за дейността на земеделците

Европейската комисия предложи вчера за тази година да бъде отложено приложението на някои от изискванията за дейността на земеделците в ЕС. Решението бе съобщено на фона на протестите на земеделците в много държави от Европа и пристигането на трактори в Брюксел, предаде кор. на БТА Николай Желязков. Предложената отстъпка е свързана с дела на площите обработваема земя. Предложението е в отговор на опасенията за доходите на земеделските производители, се посочва в съобщение на ЕК. Европейските правила предвиждат земеделците да спазват изисквания в областта на опазването на околната среда, за да получат средства от ЕС. Собствениците на земя с площ под 10 хектара са освободени от някои изисквания, а вчерашното предложение предвижда облекченията тази година да се прилагат за всички стопани.

Второто предложение на ЕК е да се запазят за още една година безмитният внос и отмяната на квотите за Украйна и Молдова. Облекченията бяха въведени през 2022 г. и се разглеждат като част от подкрепата за украинската икономика, поразена от войната с Русия. Комисията уточнява, че предвижда същевременно мерки в защита на европейските земеделци, включително със спешно преразглеждане на безмитния режим и особено при вноса на птиче месо, яйца и захар. Ако вносът от двете държави надвиши средните количества за последните две години, ЕС ще може да възстанови митата, се посочва в съобщението. За да влязат в сила, тези предложения подлежат на одобрението на Европейския парламент и Съвета на ЕС. 

Общият внос в ЕС от Украйна възлиза на 24,3 милиарда евро през 2023 г., а за 2021 г. - преди началото на войната - е бил 24 милиарда евро, показват данните на ЕК. Вносът от Молдова се е увеличил от 1,8 милиарда евро през 2021 г., до 2,6 милиарда евро през 2022 г.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас поясни на пресконференция в отговор на въпрос, че новите предложения въвеждат възможността за преоценка на предоставените на Киев и Кишинев облекчения в случай на отрицателно регионално въздействие. По неговите думи досега не се предвиждаше възможност отделна страна от ЕС или група страни да съобщят, че безмитният внос засяга местните пазари. Занапред ще може засегнатите страни да подават данни към комисията и на тази основа да се преценява дали има нужда от мерки срещу прекомерен внос на украински и молдовски земеделски стоки.


Източник: "Фигаро", БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Дивергент

    01 Фев 2024 9:13ч.

    Ритат срещу зелената сделка, ама са си приготвили вече проектите за кинтите по зелената сделка, нале. Бъдете мъже - бойкотирайте еврофондовете. Те са вредни. Еврофондовете са помощи за социално слаби и подли бизнесмени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • епм

    01 Фев 2024 9:19ч.

    Да дойдат танковете.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • терористи!

    01 Фев 2024 9:27ч.

    Да им пратят нашия мушморок, той умее да говори с трактористи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичопей

    01 Фев 2024 13:18ч.

    Той нашият мушморок е там, аз сега се моля да го сгази някой трактор случайно. Така ще заобичаме Брюксел още повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Барон Мюнхаузен

    01 Фев 2024 13:40ч.

    Хубаво! Харесва ми как мислиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпреки отстъпките на Брюксел

    01 Фев 2024 9:28ч.

    "Второто предложение на ЕК е да се запазят за още една година безмитният внос и отмяната на квотите за Украйна и Молдова...". E**м ти остъпките! Още укровнос + "отлагане" на някои от "изискванията"... Закривай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затъналия в лайна в преносния смисъл град днес ще обедини формата си със съдържанието си

    01 Фев 2024 9:29ч.

    Ще бъде подобаващо ольоскан с всякакви видове естествени торове. А дано на таз благодатна почва да им порасне малко нормалност на брюкселските зелки. Ама надали....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иф Сен лоран

    01 Фев 2024 15:31ч.

    Надявам се довечера да гледам репортажи как хвърчат тонове лай.. на върху евроГейския парламент, а Урсула да е в кафяв тоалет..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благ

    01 Фев 2024 9:40ч.

    Дано скоро и танкове........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Фев 2024 10:10ч.

    Пратихме умствено не наред затова безумията ще са все така. "От полето до вилицата" направо кърти...Такова и бетонните глави на Брежнев не биха измислили. КПСС направо ряпа да яде пред тия малоумници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    01 Фев 2024 13:01ч.

    Въпреки масовото недоволство, 50-те милиарда помощ за УСрайна за периода 2024-27 беше приет... Днес, в Брюксел е меко казано странно. Трактори, фермери и обикновени хора са по улиците. Горят огньове от запалени гуми, развяват се плакати, разхвърлена е тор и боклуци по целия център на града. Е, Виктор Орбан не успя да се пребори и клекна под натиска и шантажа на ЕК. Но, независимо от това, протестите из цяла Западна Европа продължават и това е само началото. След евро-изборите през юни ще лъсне и факта, че на всички име писнало от американските подлоги в управлението на ЕС, които превърна целия съюз в колония на САЩ. Сметката ще я плащаме всички, но хубавото е, че всяко нещо си има начало и край...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Става дума за едни виртуални компютърно генерирани записи

    01 Фев 2024 13:17ч.

    Запада го няма това оръжие, което да бъде купено с тях за Укропитекостан. Няма и производствени мощности, на които да бъде поръчано с тези пари. Няма и кой да работи в тях, ако някак се материализират от нищото. За две години Западът нищо не успя да направи в това отношение. Защото е една пръдня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    01 Фев 2024 14:00ч.

    Тия 50 милиарда не са само за оръжие (или поне не само), а за ФИНАНСИРАНЕ на УСрайна... Има разлика. Просто тези пари ще бъдат усвоени, както от Зелнчука и укро-нацистката му сган, така и от някои от брюкселските краварски подлоги… А Народът никога нищо не получава. Той само плаща. Факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разпаднете

    01 Фев 2024 13:43ч.

    Го това ЛГБТИ,КОКАИНОВО ГНЕЗДО !!!! И НЕ СЪМ РУСНАК ВКАРВАЩ ПРОПАГАНДА,А БЪЛГАРИН ЗАЩИТАВАЩ СТРАНАТА СИ ОТ СИГУРНАТА НИ СМЪРТ КОЯТО НИ ЗАЛИВА ОТ ЗАПАД!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демокрацията ФАШИСТКА

    01 Фев 2024 13:50ч.

    На Запада не действа,или следва да клекнат ,или световна война в която ще ни озъптят, както си искат????ПРОБЛЕМА Е МНОГО СЕРЬОЗЕН,ДОКАТО ТУК НИ БАЛАМОСВАТ С ПАМЕТНИЦИТЕ И ИСТОРИЯТА НИ И,,НИСКАТА" ИНФЛАЦИЯ,ЗАПАДА ПЛАНУВА КАК ДА НИ ОТКРАДНЕ ПАРИТЕ И ЖИВОТА С ОБЩАТА ДИГИТАЛНА ВАЛУТА,С КОЯТО БЪДЕТЕ СИГУРНИ НЯМА ДА ЗАБОГАТЕЕМ ПОВЕЧЕ!!!ТАКА ,ЧЕ РЕФЕРЕНДУМ ПРОТИВ ЕВРОТО,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А пък у нас всичко ни е ок!

    01 Фев 2024 14:10ч.

    Гледам ги тия френски, германски, белгийски и всякакви земеделци колко са зле! Ей, най-накрая да се почувствам европеец! Работи ли ми полуреновирания градски транспорт, тук работи ама там не! Там не били искали големи данъци, зелени ограничения, украински фжсофорни жито и царевица, а ние пък нямаме проблеми ни с данъци, ни с емисиите, щото животни почти няма, освен двукраки, но и те намаляват. А царевичка си ядем, щото го можем и даже ни е светло в тъмното, та и тока не го хабим! Имаме си всичко! Най-важното банани, портокали и папая! Ядем си вносни пестицидни 3D доматки и чушки от комшуто, всякакви видове плодове и зеленчуци гмо от албанско, полско, испанско и от къде ли не, а за месото и млечните продукти сме 1-ви по страннен признак: реален брой бг животни-количество произведени продукти! Да ама затова сме 1, щото го можем, а те не! Не могат да го измислят като нас, ей така от нищо нещо! Ние нямаме нужда даже някой от ЕС или лаборанти да ни проверява какво точно ядем, щото всичко е ок. Здрави сме, взимаме яки субсидии, караме майбах и защо точно да протестираме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    01 Фев 2024 14:15ч.

    Време е Брюкселската Бастилия да си направи изводите,иначе историята сочи,какво следва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    01 Фев 2024 16:12ч.

    Пускайте акаДенков да им обясни, че с терористи не преговаря и ще има на бис "денков на комбайна, нна на най, на"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докато

    01 Фев 2024 16:12ч.

    Ни занимавате с протестите в Брюксел,в парламента ни мишоците приеха закона за продължаването на разграбването на държавата ни!!МАХНЕТЕ ТЕЗИ ,ОЧЕВАДНО ФАШИСТКИ ПАРТИИ ОТ ПАРЛАМЕНТА НИ!!! ЕС НЕ ДЕЙСТВА ДОБРЕ ЗА ЗАКОНИТЕ НИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    01 Фев 2024 18:34ч.

    ЕС си отива. Пластмасовите човечета в ЕП са толкова откъснати от действителноста, че когато един ден тълпата нахлуе и започне да ги изхвърля от балконите, ще бъдат крайно изненадани :))))) Всичко се повтаря. Ще се срива Бастилията отново, ще има д-р Гилотен. Ще има "Жерминал 2" по Зола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи