Тръгва делото срещу Цветан Василев: 146 престъпления и 15 000 страници обвинителен акт

Тръгва делото срещу Цветан Василев: 146 престъпления и 15 000 страници обвинителен акт

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Във вторник, 14 февруари, в Софийски градски съд ще се гледа делото срещу банкера Цветан Василев и огранизирана престъпна група. Делото е насрочено за 10 часа на ул. "Черковна" № 90, съобщават от агенция "Фокус". 

През 2017 година ексбанкерът беше обвинен за общо 146 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на милиарди левове от касата на КТБ, известно като "касова липса", става ясно от обвинителния акт на прокуратурата.

По предварителна информация той е дълъг около 15 000 страници.

Според прокуратурата общата щета от аферата "КТБ" възлиза на 2.5 млрд. лева, които са присвоени от престъпната група на укриващия се в Сърбия Цветан Василев.

Извън схемите за кредитиране на дружества, свързани с Василев, според разследващите, има между 1 млрд. и 1.5 млрд. лева, които "са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета" под формата на корупция.

В самото резюме на прокуратурата се обобщава, че цялата "обществена вреда" от източването на КТБ е в размер на 3.9 млрд. лв. и то като се приспадне това, което се очаква да бъде събрано.

На 10.08.2022 година Цветан Василев сподели в собствения си сайт, че Комисията за контрол на досиетата към Централата на Интерпол го е уведомила, че отменя червената бюлетина, издадена срещу него от българската прокуратура през 2014 г. Комисията за контрол на досиетата е установила, писа Василев, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, както и Конституцията и Правилника на организацията.


Източник: dariknews.bg

 

 

 

Коментари

  • А защо не 10000 или 1000 станици?

    13 Фев 2023 18:18ч.

    Ще промени ли нещо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото повече толкова повече.

    13 Фев 2023 19:09ч.

    Но липсват онези, за тримата шишковци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВСС да не ни залъгва с тази пародия на правосъдие

    13 Фев 2023 19:55ч.

    Цялото висше правосъдие трябва да си изяде юридическите дипломи! Преди 90 години Ал Капоне го вкарват в затвора САМО С ЕДНО ОБВИНЕНИЕ върху страница и половина! Въпросните 15000 страници обвинение защитата на обвинения има прадо да обсъжда и оспорва в открито заседание в съдебна зала. Първият номер - задължението да се прочете обвинителния акт в съдебна зала - се наложи ДА ОТМЕНЯТ със покравка в съдебния закон!(за смях на гаргите) Щото трябваше да го четат няколко години, всяка седмица два пъти по 5 часа...Ако трябва да се ОТМЕНИ И ОСПОРВАНЕТО И ПЛЕДОАРИЯТА ПО ВСЯКА ТОЧКА НА ОБВИНЕНИЕТО, това означава просто ОТМЯНА НА ПРАВОСЪДИЕТО в неговия класически Римско-Европейски вариант! Иначе, на всяка страница от обвинителния акт може да се иска ДОРАСЛЕДВАНЕ и ЕКСПЕРТИЗИ, а ако трябва да се обсъждат и в съдебно заседание, то ни чакат поне 7 000 съдебни заседания, по максимум 100 на година... Гешев точно с това обвинение се показа НЕВЕЖА на ниво 4клас начално училище - 10-годишно момиченце от циганската махала!!! Без значение дали ходи или не ходи на молитвени закуски в САЩ...СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКОТО ПРАВОРАЗДАВАНЕ!!! С този казус ЕС може да ни държи закачени на шарановата кукичка десетилетия! При това - с ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА пред всяка европейска страна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    13 Фев 2023 21:31ч.

    15 000 страници? А обвиняемият има право лично и в пълнота да се запознае с тях. Ей ти ги още 10 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Банката на Цветан Цветанов е била истинска банка

    14 Фев 2023 0:09ч.

    А не тия жалки подибия на банкови офисчета, дето за отваряне на вратата им и ти искат два лева

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О Боже, Цветан Всилев, извинете за грешката

    14 Фев 2023 0:11ч.

    Цветан Василев, другият Ц.Ц. е друга боза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи