Тошко Йорданов: Заради девойката Лена два закона бяха отменени от КС

Тошко Йорданов: Заради девойката Лена два закона бяха отменени от КС

Тошко Йорданов с тениска в парламента: "Право в Харвард - шегувам се"

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов за пореден път нападна остро шефа на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова. Депутатът от партията на Слави Трифонов обвини юристката, че персонално заради нея Конституционният съд е обявил за противоконституционни промените в Закона за КЕВР, гласувани от това Народно събрание. Депутатът се разграничи и от промените в Закона за съдебната власт, част от които също бяха обявени за противоконституционни.

„Лена издъни практически сама два пъти Народното събрание в Конституционния съд. Падането на тези закони е позор и унижение за парламента, защото ние сме законодателен орган“, коментира Йорданов по Нова телевизия. Преди дни Конституционният съд обяви за незаконосъобразен избора на Станислав Тодоров за председател на КЕВР. Той загуби поста си, а част от решенията на комисията в последните пет месеца могат да се оспорват от заинтересовани страни. По-късно Народното събрание върна на поста Иван Иванов.

Йорданов не отрече, че приемането на тези закони е станало и с гласовете на ИТН, но обясни това с желание да се подкрепя коалицията към онзи момент. „Ние казвахме, че в тези закони има грешки и ще паднат в КС – и за закона за спецсъда в частта за квотите на съдиите, и за закона КЕВР, при който председателят не отговаряше на изискванията, а също и за параграфа, който впоследствие бе оттеглен. Аз съм вносител на този закон, след което Лена Бориславова звъня на Ива Митева. Аз бях при нея  в нейния кабинет в този момент. Лена опищя района, чуваше през 3 килиометра как пищи да се маха този параграф. Ива беше против, но се принудихме коалиционно да се съгласим. Ние го изтегляме, след което законът пада в съда точно заради същия параграф. Носим вина с тях, но ако не го бяхме направили, риториката става тази: ИТН искат да остане стария КЕВР на ГЕРБ и ДПС. Същото беше и за спецсъда: ИТН защитава Гешев и спецсъда“, коментира зам. председателят на ИТН.

В петък Лена Бориславова отговори, че гласуваните правила за избор на шеф на КЕВР не са „мои персонални правила, а колективно решение на управляващата коалиция“. „С тях и с кандидатурата на Станислав Тодоров се съгласиха всички партии в коалицията, включително бяха подкрепени в зала от г-жа Ива Митева и г-н Тошко Йорданов. Няма обективни и професионални аргументи зад поименната нападка срещу мен, като се има предвид, че всички гласуваха единодушно“, заяви още Бориславова.

"Още през януари имаше Закон за КПКОНПИ, но девойката Лена тръгна да го променя. Три месеца – нищо. Когато напуснахме заради Северна Македония, те се присетиха за КПКОНПИ. Това им е манталитетът. Ако казваш: „Да, шефе, твойте чорапи миришат най-добре“, както правеха ДБ и БСП, ти си супер и си приемлив коалиционен партньор. Ако казваш: „Хора, тука бъркате и ще има последствия“, значи подкрепяш ГЕРБ и ДПС“, продължи Йорданов.  

Йорданов, както и преди това негови колеги от ИТН, отрече възможността партията на Слави Трифонов да се коалира предизборно с ВМРО. „Не знам откъде излезе това за коалиция с ВМРО. Няколко пъти коментирахме. Никога не сме се явявали в коалиция, няма да се явим и сега, още по-малко с ВМРО“, каза депутатът.

Шефът на парламентарната група на ИТН за пореден път демонстрира увереност, че партията му ще прескочи бариерата и ще влезе в следващото Народно събрание. Йорданов попита бившите си коалиционни партньори от ПП, БСП и ДБ какво ще правят, когато пак видят депутатската им група в пленарната зала. 

 

Коментари

  • палячо

    31 Юли 2022 12:44ч.

    "Йорданов не отрече, че приемането на тези закони е станало и с гласовете на ИТН, но обясни това с желание да се подкрепя коалицията към онзи момент." Знаели били, че са противоконституционни, обаче ги подкрепили, за да не разтурят коалиционната седянка. На това му се вика съзнателно и умишлено нарушаване на конституцията и тези не биват да виждат парламент повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    31 Юли 2022 13:32ч.

    А вий къде бляхте?!?! Що не се отчете какво свършихте за 6 месеца. като част от тази коалиция /с БСП между другото/. Ако работехте за частна фирма, при това количество и качество, на свършената работа, щяха да ви уволнят дисциплинарно и да и да ви съдят, ама в народното събрание може...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    31 Юли 2022 13:36ч.

    Дребен е, няма да му обърне внимание. А и е учила в Харвард.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не разбрах Лена в кое полезно място е девойка?

    31 Юли 2022 14:19ч.

    Освен да е в ушите... Но там не е много полезно място май

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • даню хуестия

    31 Юли 2022 14:27ч.

    този сельо да не се прави на умник ами да ходи да се готви ,че сина му зет му води

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мутра стажант

    31 Юли 2022 14:34ч.

    дано не го бият много

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наглеци

    31 Юли 2022 14:57ч.

    На се учудвайте на оправданията. Стилът на всичките говеда е един и същ- а ля Бойчо. Досега мирно и чинно козирували на една пикла, сега ощипани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-древната професия

    31 Юли 2022 17:59ч.

    надава гласове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи