Тошко Йорданов: Външният министър следва официалната държавна политика, премиерът опитва да прокарва друга

Тошко Йорданов: Външният министър следва официалната държавна политика, премиерът опитва да прокарва друга

Снимка: Мария Филева, БНР

 

"По точката за Северна Македония в коалиционното споразумение нещата са на ръба. Ние винаги сме се опирали на това споразумение и винаги сме си държали на думата. ... Рано е да се каже дали коалицията ще издържи до края на годината". Това заяви пред БНР Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

По думите му премиерът Кирил Петков и неговата съветничка Весела Чернева са водили разговори, в които "се заобикаля" това, че докато Северна Македония не започне да изпълнява поетите ангажименти в договора за добросъседство, няма да бъде вдигнато ветото за започване на преговори за членството ѝ в ЕС:

"Водили са разговори от рода на вкарване някъде в преговорния процес за езика на омразата, за репресиите и за Конституцията, но след вдигане на ветото. Натискът по темата "Северна Македония" е за вдигане на ветото и започване на преговорен процес, а не за колко време ще трае този процес. Сигурен съм, че има и документи за това".

Йорданов беше категоричен, че външният министър Теодора Генчовска (която е от квотата на ИТН в правителството - б.р.) следва официалната държавна политика, за разлика от министър-председателят, който се опитва да прокарва друга политика. 

"Като председател на ПГ на "Има такъв народ" съм ходил на срещи с евродепутати и еврокомисари и имам преки впечатления какво се е говорило. Имам и спомени от казваното на коалиционните съвети и кой е казвал, че иска до юни това да стане (отпадането на ветото за РСМ - б.р.) и това не сме били ние", коментира той и заяви, че ИТН няма да позволят до края на Френското председателство да бъде свалено ветото пред Северна Македония.

Тошко Йорданов обясни, че за кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ са били уведомени коалиционните партньори, на което са получили отговор, че те нямат свои номинации:

"Така до мига, в който се пуснаха правилата за избор на гуверньор на Народната банка. Това са почти 5 месеца. След това се почна. Асен Василев е човекът, който е против. Оттам нататък ДБ и БСП се държаха като болонки по темата. Те блокираха МРРБ заради БНБ, като техните депутати от комисиите не отидоха на заседания. Целта беше Каримански да бъде оттеглен. ... Фиксацията на Министерството на финансите за БНБ беше изключително подозрителна и тя се появи накрая".

Интервюто на Явор Стаматов с Тошко Йорданов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

 

 

 

Коментари

  • Няма какво да се обяснявате!

    17 Апр 2022 12:43ч.

    Разтуряйте седенката, и - кой откъде е, или - закъде е! Напр. предателите са за затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    17 Апр 2022 12:44ч.

    Каква е политиката на очиларката Генчовска за българските моряци? Спомням си Слави каква кампания направиха за българските медици в Либия... Вярно че тогава Генчовска е била магазинерка в хоремага на Павликени, но съм сигурен че е носила фанелка на касата "свобода за българските медици в Либия"...така е станала дипломат в Павликени, гледайки шоуто на слави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • папа джо

    17 Апр 2022 12:47ч.

    Македонците наричат българите фашисти.За какво им е да влизат в ЕС като там е Германия?Значи те не искат в ЕС.Германците също като нас не искат да ги наричат фашисти.Затворете границата с Македонската измислена държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селска чест

    17 Апр 2022 13:28ч.

    Селякът Слави кефи максимално, когато си въобрази, че е център на властта, след което се приземи твърдо в политическата реалност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    17 Апр 2022 14:06ч.

    Няма да коментирам партията на Скъсаните гащи, съсипала два парламента поради невежеството и нулевата политическа култура на смазаното българско население. Да се възползваш обаче от човешкото нещастие е отвратително! Ще кажа само на Йорданов, че да се явява пред хората в такъв външен вид, е простотия и неуважение! Народен представител, който прилича на клошар! И не е само той!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корекция

    17 Апр 2022 14:25ч.

    Невярно съждение на ТЙ - "докато РСМ не започне да изпълнява". Да се чете: "до момента, в който РСМ е изпълнила всички свои ангажименти"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Невинност или диагноза?

    17 Апр 2022 14:31ч.

    Крайно време е да се разбере от всички, че нашият премиер е едно ... странно същество, със специфични личностни и характерови особености. Не познавам латинското понятие, но той нееднократно дава сигнали, че не различава ясно желаното от действителното. Смята, че реалността може да бъде успешно заместена чрез изпълнение на бодри, театрални етюди, мотивиращи апели и заявления?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи