Тошко Йорданов: Пролет Велкова от СЕМ е звъняла на БНТ защо не е стартирало предаване на "Отворено общество"

Тошко Йорданов: Пролет Велкова от СЕМ е звъняла на БНТ защо не е стартирало предаване на "Отворено общество"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Изказване на Тошко Йорданов от ИТН от трибуната на НС в дебат по доклада на Съвета за електронни медии: 

В СЕМ има една Пролет Велкова, която е цензор по душа. Човек, който би забранил всяко свободно мнение, ако имаше властта. За съжаление тя е член на СЕМ. Ще цитирам това, което казаха колегите от "Възраждане", когато избирахме Пролет Велкова в СЕМ. Пролет Велкова пред Дарик радио: "Педофилията е страдание за боледуващите от тази болест." Същата Пролет Велкова: "Няма работа със страдащите педофили, които прибягват до сексуално насилие."

Пролет Велкова е член на СЕМ, благодарение на гласовете на ДПС, защото НС, когато избираше новите членове на СЕМ, тя бе номиринаран от ПП или от ДБ, и тогава ДПС не гласуваха и половината излязоха от залата, за да падне кворума и да мине Пролет Велкова. Заради това тя е в СЕМ, заради това иска оставката на председателката Соня Момчилова, защото тя би забранила всеки, който мисли различно. Тя би била прекрасен министър на "министерство на истината". 

И още нещо. Пролет Велкова, член на СЕМ, който си позволява да звъни на медиите и да им търси сметка.

Знаете ли, че Пролет Велкова е звъняла на шефа на БНТ да вдига гири, защо не е стартирало някакво предаване на "Отворено общество". 

Кой друг член на СЕМ си е позволявал да натиска по този начин медиите?

Ние трябва да променим СЕМ и да изхвърлим от там хора като Пролет Велкова, защото това са цензори. Не може да се забранява на един журналист да мисли и да казва това, което мисли. Колко пъти му скачаха на Петър Волгин същите тия. Защо? Защото казва, каквото мисил. Оборете го, бе! Смачкайте го с доказателства, докажете, че не е прав. 

Вие искате да му затворите устата, и съответно на Соня Момчилова, защото имала доблестта да каже, че свободата на словото е по-важна от всичко останало. 

Лъжата се оборва с факти и престанете да се обаждате от долу, госпожице. Ако искате да ми кажете нещо, елате тук (обръща се към депутат, който го репликира от място).

Свободата на словото е да кажеш какво мислиш, а не да забраниш. 

Тези които искат оставката на Соня Момчилова, виже кои са: БХК, финансиран от "Отворено общество" на Сорос, АЕЖ, финансирани от "Америка за България", "Репортери без граници", финансирани от "Отворено общество" на Сорос. Всичките са НПО-та, в които няма и журналисти. В АЕЖ има няколоко, които са писали три писма на майка си и две статии в "Дневник". И тези имат наглостта да говорят за журналистика. 

Да доноси са писали, те това работят.

Скъпи колеги от ПП и ДБ, които с помощта на ДПС, пратихте в СЕМ нещо като еманацията на цензурата в лицето на Пролет Велкова в СЕМ. 

Затова ще подкрепим доклада на СЕМ, защото има председател, който го сържи в нормални рамки. Да, направиха много глупости СЕМ, но Слава Богу, че там няма еднолични решения. 

Да променим СЕМ и да не допускаме същества като Пролет Велкова да бъдат овластявани, защото веднага стават цензори.

Тошко Йорданов даде за пример и участията на политици в национални медии: 

От 6 юни миналата година до 6 март тази година: Асен Василев участия в бТВ 21, участия в Нова 18, общо 39. Корнелия Нинова за същия период - участия в бТВ 8, в Нова - 3, общо 11. Костадин Костадинов - бТВ - 9, Нова - 3, общо 12, аз - бТВ - 8, Нова - 5, общо 13.

Асен Василев - 39, останалите по 11, 12 или 13 участия...

В крайна сметка Народното събрание не прие годишния отчет за дейността на Съвета за електронни медии за 2022 г. "За" гласуваха 15 народни представители, "против" бяха 128 и 56 гласуваха с "въздържал се".

В залата бе и председателят на СЕМ Соня Момчилова. Разискванията по точката започнаха вчера и продължиха целия предиобед днес.

В доклада на комисията по културата и медиите се посочва, че фокусирани наблюдения за периода са върху войната в Украйна; деца и медийно съдържание, включително инциденти; темата за ваксините и зеления сертификат; достъпност на аудио-визуално съдържание за хора с увреден слух; риалити и забавни предавания, търговски съобщения; медийни услуги с промени в съдържанието; специализирано наблюдение на парламентарните изборите 2022 г.

Във връзка с развитието на медийната грамотност през ноември 2022 г. СЕМ организирана мащабна среща с представители на Българската коалиция за медийна грамотност, Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, доставчици на медийни услуги, както и организации, които работят в полето на медийната грамотност, за информиране и обмяна на добри практики. В областта на международната дейност Съветът за електронни медии за първи път от повече от 10 години е домакин на международен форум. В София през ноември 2022 г., по инициатива на СЕМ, е проведена първата международна конференция на медийните регулатори на страните от балканския регион, се посочва в доклада на комисията. В него се отчита, че по отношение на лицензионната и регистрационна дейност на СЕМ няма особена динамика. Няма вписани нови доставчици на платформи за споделяне на видеоклипове.

През 2022 г. в дирекция "Мониторинг и анализи" на СЕМ са реализирани 17 436 часа наблюдение на 41 телевизионни програми и 7 132 часа прослушване на 22 радиопрограми. От тях за програмите на Българската национална телевизия са отделени 3 036 часа и за програмите на Българското национално радио - 3 595 часа. През периода се обхваща и наблюдението на онлайн аудио- и аудио-визуално съдържание на доставчици на нелинейни услуги, платформата за споделяне на видеоклипове VBOX, както и в някои интернет сайтове - 607 часа. СЕМ във всички свои отчети през годините е отбелязвал, че системното недофинансиране възпрепятства обезпечаване на дейността му във всички аспекти - административен, технологичен, финансов, се казва още в доклада на комисията по културата и медиите.

След тричасови дебати по годишния отчет на СЕМ, включително и по темата за свободата на словото, документът получи само 15 гласа "за" от депутатите, което Пролет Велкова определи като "силно проблематично". 

Председателят на медийния регулатор Соня Момчилова коментира, че това е показателно, че СЕМ си върши работата, както Законът за радиото и телевизията изисква.

"Ние сме независим орган. Да, дължим отчет, дължим обяснения, дължим всеки, който ни пита и настоява за това да получава повече яснота по отношение на нашите решения, но никой не може да диктува и да назидава, да упражнява каквото и да било менторство по отношение на нашата работа", коментира тя.

"Впечатлението, с което аз останах е, че по абсолютно противоположни, взаимно изключващи се причини всъщност отчета ни не беше приет. Ако депутатите по-точно защитават своите партийни интереси, мисля, че така нашият единствен възможен за отстояване интерес е общественият интерес и той е въплътен именно в Закона за радиото и телевизията, дори и той да е вече доста остарял", каза Велкова.

По предложение на Велкова СЕМ ще извърши фокусирано наблюдение по мигрантската тема за периода 8-18 март заради инциденти с чужди граждани.

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    21 Март 2024 18:24ч.

    Кога ще стартира конкурса на изтеклия преди години договор на Кошлуков и защо се допуска това в уж "държава " !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Примитив в стил "Годжи"

    21 Март 2024 18:36ч.

    или годжук, не а голема разлика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    21 Март 2024 18:48ч.

    предполагам, споменатата гулю-гулю имаш извнапредвид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    21 Март 2024 18:57ч.

    Абе това не е ли тази която снасяше информация на северомакедонците за българското вето. Дялан камък се оказва. Става за всичко щом е успоредна на генералната линия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сцила

    21 Март 2024 19:24ч.

    Твоят човек се казва Весела Чернева, но грешката ти не е голяма от съдържателна гледна точка. Става дума за друг човек, но тертипът е същият! Когато преди години се "търсеха" членове на СЕМ, из София по професионалната чаршия тръгна мълва: Търси се зла, проклета, соросоидна кучка за изпълнение на мръсни поръчки по професионална ("журналистическа") линия. Запитването идеше от жълтопаветните психари на ДБ, така че няма поводи за изненада - каквото си търсеха, това си и намериха в лицето на Велкова! Тогава конкуренция и беше М. Карбовски, а той горкият нямаше никакви шансове срещу това чудовище!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На когото не му харесва – чумадан вагзал мацква.

    21 Март 2024 19:10ч.

    Това тука е земя на Сорос, САЩ и НАТО. На ХЕГЕМОНА. Вече сме синя европейска демокрация, а не червена съвецка кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗКПЧ Велкова

    21 Март 2024 19:20ч.

    Имаш предвид, че не сме кочина, а сВиня на европейската демокрация, нали? И сега какво, да се плашим от Коледа ли? Пак добре, че същият добър чичко Сорос скоро ще отмени и Коледа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емропедерастията бере душа ве, посерко

    21 Март 2024 19:22ч.

    Бадева ще умреш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За мен лично и семейството ми Сорос е добър чичко.

    21 Март 2024 19:23ч.

    Плаща превъзходно. Беснейте и завиждайте, подчовеци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    21 Март 2024 19:31ч.

    Тоя дебил пише съвецка??? Защо му отговаряш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тома

    21 Март 2024 20:32ч.

    Трудно се разбира от под-посредствения Ви коментар какво се опитва да изрече като мисъл това, с което сте се родили вместо глава. Все пак, ако не сте разбрали смисълът на статията, може би е добре да проумеете, че Тошко Йорданов адресира точно факта, че Вашата синя евро-демокрация се е превърнала безвъзвратно в червената съвецка кочина, от която се опитвахме да се отървем през всичките години на соца, същата кочина, за която си мислите, че не е като съвецката. Дебил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дебил мебил, ама здравата ми се плаща

    21 Март 2024 20:36ч.

    па вий си заклеймявайте кривдата, бранете правдата и си бройте стинките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • alienvv

    21 Март 2024 19:17ч.

    мани...добре, че ИТН влязоха в парламента...Благодаря на Тошко Йорданов за всеки негов коментар..такъв резил не е било по пейките на народното събрание

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    21 Март 2024 19:50ч.

    Много се кефя как Тошко мачка соросоидните олигофрени. Повече такива като него трябва да има в парламента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко, бил на 10, ся е Тошище

    21 Март 2024 20:07ч.

    Пролетка, Пръволетка..., квито имената, таквиз и мечките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    21 Март 2024 22:25ч.

    Соросоидната гад ще повърлува още някакво време, но и Сорос ще пукне, и синчетата му ще се изпокрият, и тукашните им измекяри ще си платят за нанесените на България и народа злодейства.И пролетка, и пролетка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    22 Март 2024 17:08ч.

    В СЕМ защо назначават пенсионери? Тази да ходи на свободна практика и в частните медии, но не да я турят и на държавна служба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Босия

    22 Март 2024 20:20ч.

    За съжаление, такива като вас скоро ще изкашляте обратно сребърниците които получавате от Сорос! Много скоро! Готви ви се съд който няма да ви съжали! Тези които продават националните ни интереси ще гният в тюрмата и дори някои от тях ще се простят с живота си! Виждам бъдещето! Да ви е ясно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи