Тошко Йорданов: Премиерът и Весела Чернева са убедили ЕК, че през юни ще вдигнем ветото над РС Македония

Тошко Йорданов: Премиерът и Весела Чернева са убедили ЕК, че през юни ще вдигнем ветото над РС Македония

Премиерът Кирил Петков и съветникът му по външна политика Весела Чернева са оставили в европейските ни партньори убеждението, че през юни България ще вдигне ветото над РСМ. Това разкри зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов в предаването "Лице в лице" по БТВ.


Йорданов си е извадил този извод от срещата на парламентарната група на ИТН с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен преди два дни в София. Тя самата им съобщила този факт.

МРРБ е разменна монета да оттеглим кандидатурата на Каримански

Втори ден без решение на парламента за дофинансирането на АПИ. "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала в знак на протест, а премиерът поиска да има контрол върху плащането на над 1 млрд. лева за фирмите за пътно поддържане.

„В инфраструктурата на България има огромен проблем. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) практически не работи и е блокирано. Не може да поправи нито една дупка, нито една мантинела, нито да построи един метър нов път“, каза в „Лице в лице“ Тошко Йорданов, зам.-председателят на „Има такъв народ“.

„Знаейки това нещо, днес нашите партньори от ПП и БСП, включително ДБ и с гласовете на „Възраждане“, си позволиха да блокират за пореден път МРРБ. Това, което направиха е нелепо. Парите за пътища са пари, които даваме и нашите колеги ги блокират и не ги дават все едно са техни“, коментира Йорданов.„Недопустимо е подобно нещо, за което имаме съгласие, да се играе долно. Ако това е политическа игра, това е безобразие, защото се залага животът на хората.

МРРБ в момента е заложник и ако нещо се случи, вината не е в министър Караджов“, категоричен бе Тошко Йорданов. По думите му проблемът от неплащането е, че нито една фирма не работи и министърът няма механизъм, с който да ги накара да работят.

Йорданов заяви, че има общо решение по отношение на МРРБ и осъзнаване на проблема и според него коалиционните му партньори го използват за разменна монета ИТН да оттегли кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ. „Имаше намеци от представители на МС в тази посока - че е разменна монета. Да използваш за разменна монета живота на хората срещу нещо като това кой да е гуверньор на БНБ е доста нисък морал, ако това е така“, заяви той.

На въпрос защо е толкова важно за ИТН да отстояват тази кандидатура той отговори, че няма коалиционно споразумение за обща кандидатура за шеф на БНБ, нито за други контролни органи. „Каримански показа пред очите на цяла България качествата си на професионалист банкер. Изнесе два изключително тежки бюджета. Ако не беше той, нямаше да изглеждат бюджетите по този начин, нито да се състоят“, изтъкна Йорданов.

По думите му разследванията срещу него са „абсолютно тенденциозни“. „Наистина е разследвано. Г-н Каримански е бил свидетел, но не и обвиняем, нито има повдигнато обвинение срещу него“, уточни той.

 

 

Източници: бТВ, epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • Степан Бандера

  08 Апр 2022 18:19ч.

  И чалгарите, и комунягите ще подкрепят вдигането на ветото, за да останат на софрата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  08 Апр 2022 18:31ч.

  Дебили, дебили, добре ви го казаха население от 5-6 милиона дебилиии. Соросоиди, Мутро-соросоиди, чалгари-соросоиди ама ВСЕ ДЕБИЛИИИ ги вкаралИИИ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  08 Апр 2022 18:27ч.

  Само РЕФЕРЕНДУМ ще реши въпроса, иначе все преливане от пусто в празно, докато накрая се издокараме да си сменим и името -КАНАДСКО-ЛИВАДНА някаква си Република !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  08 Апр 2022 18:56ч.

  Ще припомня на Тошко, че България не се бори за вето, може би Русия се бори за това. България се бори за осветляване и осъждане на терора на Възродителния процес в Македония, за да се разбере какви са жителите й, за да разбере и света и за да бъде наказано едно престъпление над българи. С подигравки на македонците и с фокус над ветото, няма да стане. Нито с българско малцинство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ква е тая Весела Чернева?

  08 Апр 2022 19:01ч.

  Някой от вас гласувал ли е за такава на европейски, парламентарни, общински избори? Изтриваме с гума цялата история от Самуил през Възраждането, Илинденскоо въстание, войните, фолклора, литературата и въпросът го решава някоя си Весела Чернева? Поне Биляна да се казваше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  08 Апр 2022 19:14ч.

  По важна от историята е кръвта. Престъпленията, омразата срещу роднини, било срещу праотци, родители, братя, се наказва винаги. Македонците са вкарани в ситуацията да грешат и да има последствия за тях. Ние също правим така, когато отричаме тракийския си произход и не почитаме паметта и заветите на нашите древни патриарси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  08 Апр 2022 20:05ч.

  а бе , африкански , не се коси . вие сте всички в кюпа. един през друг тарикат или чалгар. само мутри .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Търпението Свърши.

  08 Апр 2022 22:11ч.

  Вкупом съгрешиха и вкупом ненужни станаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредния ПР фейк

  09 Апр 2022 1:01ч.

  Защо не публикувате телефонния номер от който е изпратено съобщението? Телевизионни шоу номера. Не ви вярваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сектир

  09 Апр 2022 9:01ч.

  Беше ясно, и сега какво? Няма отговорност, няма лидерство, народът си иска лъжите. Остава ми успокоение, че даже не съм ги запомнил тези, който си ги избра, да им се радва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи