Тошко Йорданов: ПП се опитва да овладее и БНБ, без да имат читав кандидат

Тошко Йорданов: ПП се опитва да овладее и БНБ, без да имат читав кандидат

„Продължаваме промяната” се опитва да овладее и БНБ, без да имат читав кандидат. Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.

„В момента има огромна концентрация на финансова власт и информация в един-единствен човек и това е министърът на финансите. Разгледайте кои ведомства под кой контрол са. Когато се прави коалиционно правителство никога икономическата и разследващата власт не са в една и съща партия. В „Продължаваме промяната”, което е коалиция, са службите, МВР и всички ресурсни и финансови инструменти. Сега тази коалиция се опитва да овладее и БНБ, без да има достатъчно читав кандидат”, коментира Тошко Йорданов.

„Взе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и ДПС. Ситуацията да зависим от техните гласове я направиха от „Продължаваме промяната”. Когато нямаш коалиционни партньори, които да те подкрепят, вървиш по закон и гласуваме в парламента”, заяви Йорданов.

Той обясни, че Любомир Каримански е кандидат на ИТН за БНБ отпреди два парламента. „Когато тръгнахме да правим тази коалиция, казахме, че имаме кандидат за БНБ. Г-н Трифонов каза на Кирил Петков и Асен Василев какво предлагаме, те казаха, че нямат кандидат и няма проблем”, каза Тошко Йорданов.

„До момента, в който се пуснаха правилата за кандидат. Тогава от „Продължаваме промяната” се сетиха и започнаха да пускат различни кандидати. Те предложиха 4 или 5 човека, последния беше Гюров”, каза Тошко Йорданов. „Но срещу г-н Каримански не успяха да извадят професионалист”.

Йорданов казва, че трябва да има баланс в коалицията. „В една коалиция, както в един брак, трябва да си имате доверие. Въпреки нашите известни съмнения, приемаме, че хората отсреща са подхождат с добри намерение. Не мислим, че ще крадат или нещо такова и ние им се доверяваме. Очакваме същото към нас. В една коалиция независимо от размера на партиите те са равнопоставени. Без един от тях, коалицията не съществува”, каза Йорданов.

Той обясни, че кандидатът за БНБ е извън коалиционното споразумение. Всичко, което е извън него, подлежи на разговори.

„Ако някой заложи правителството заради БНБ, ще е в нарушение на коалиционното правителство и това няма да сме ние. Питайте Асен Василев дали ще развалят правителството, ако бъде избран Любомир Каримански”, каза Тошко Йорданов, който е убеден, че Каримански е по-добрият кандидат.

Относно отправените заплахи чрез есемеси към Каримански, Йорданов заяви, че не знае кой ги е отправил, но е някой който не иска той да е част от надпреварата.

Йорданов защити Каримански и по обвиненията, за нередности по време на работата му като заместник-управител на банка.

„Бил е заместник-директор. Тогава са били няколко заместник-директора. Каримански никога не е подписал такива договори. Човекът, който е завеждал тези дейности, е бил в отпуск. Всички сделки или операции, не знам как се казва, преди да стигнат до Каримански, минава през 4 или 5 контролни органа, които проверяват как това се случва. Накрая до него стига един куп документи и той поставя подписа си. Дори не е виждал клиента. Прокуратурата е разследвала. Той не е обвиняем. Просто разследва”, заяви Йорданов.

По думите му, Каримански е обяснил ситуацията пред Кирил Петков и Асен Василев. Двамата се били съгласили, че не е виновен, но все пак Асен Василев не бил съгласен. „Каза: „Да, но аз не съм съгласен”. Страшен довод”, коментира Йорданов.

Целия разговор вижте във видеото

 

 

 

 

Коментари

  • Мери

    11 Апр 2022 9:23ч.

    Как не ви е срам и двете нещастни групировки да предлагате шефове на национална банка, като знаете какви сте ги вършили! Имате ли представа каква е процедурата за приемане на еврото, ако стане, де. Косата ми настръхва. Голям ужас е този парламент, не че миналите бяха по-различни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    11 Апр 2022 9:57ч.

    Тошко, Тошко , на следващите избори нито вие , нито Просто Киро ще сте в парламента, та явно сте се разбързали да осребребрявате кой каквото може. Виж за Кокорчо Василев си прав- този мошенник наистина се ще се пръсне от преяждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Богдана Тотева

    11 Апр 2022 11:46ч.

    Защо триеш всеки коментар, насочен срещу Хаджи Тошко и сакатия му учиндолски лидер на дивана бе, Дачковия? И ти ли си фен на тези жалки сарайски марионетки и ибрикчии?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи