Тошко Йорданов: Министър Николов предлагал България да мине на схемата на други страни с "Газпром", Василев отказвал

Тошко Йорданов: Министър Николов предлагал България да мине на схемата на други страни с "Газпром", Василев отказвал

Министърът на енергетиката Александър Николов на няколко пъти е предлагал на Министерски съвет "България да премине на същата схема, по която работят германците, гърците и италианците" с "Газпром", но Асен Василев е отказвал. 

Това обясни в интервю за БНР заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов. 

"Тогава цената, дебело ще подчертая, щеше да е същата, каквато ни е по договор, а не с 30 и кусур процента по-скъпа, както е сега. Асен Василев спира това на Министерски съвет, той е твърдо против и отказва да се случи това. Тогава Министерство на енергетиката няма друг начин, освен да купува газ през посредници, отново руски газ, само че с 30% отгоре."

Според Йорданов, Николов е опитвал да минимизира щетите, колкото може.  

"Тогава бяхме коалиционни партньори и не вървеше да се избиваме едни други пред хората."

Асен Василев и Александър Николов Снимка: БГНЕС

Шефа на КЕВР го назначихме в името на коалицията, допълни той.

"Ние се примирихме в името на коалицията да гласуваме за шеф на КЕВР един човек, който не отговаря на никакви условия по конкурса."

"Това им е манталитетът – да те обвиняват, че си поддръжник на ГЕРБ или ДПС, на седемте джуджета и Снежанка, ако им посочваш някои грешки. Пред тази дилема какво правиш? Приемахме тези щети", заяви заместник-председателят на ИТН. По думите му каквото и да са обещали като поведение, е било спазено, "дори да носи политически щети".

"Вижте колко странно беше! За пред хората и по споразумение министерствата бяха парцелирани. Практически обаче министър-председателят и основно финансовият министър се месеха изключително грубо в работата на почти всички министерства, особено в регионалното развитие и енергетиката. (…) Реално те блокираха едно цяло министерство за 8 месеца, а на всичкото отгоре имаха наглостта да обвиняват Гроздан (Караджов) и нас за нещо, което те правеха. Те сложиха две комисии, те забавиха плащанията, той реално не се е разплатил, а те го обвиняват в корупция", коментира Тошко Йорданов в предаването "Политически НЕкоректно".

"Освен глупостите, които свърши това управление, в което участвахме и ние, и особено нещата, които натвориха ПП-тата, като цяло това коалиционно правителство свърши и полезни неща, не са вършени само лоши неща", направи равносметка Йорданов. 

"Сега има служебен кабинет. Много неща на ПП-тата ще излязат. Много неща ще станат ясни. Защо сме излезли най-малкото."

Никой не обича предателите - използват ги като инструменти, а след това ги изхвърлят с отвращение, отбеляза той относно разцеплението в парламентарната група на ИТН в последния парламент.

Йорданов нарече "поредната партенка" тезата за съвместно явяване на ИТН с ВМРО на предстоящите избори.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Нито газпром, нито Русия ще страда. Проблема с газа си е изцяло за наша сметка. Пито, неплатено. Така ще е тая зима, никой няма да си плаща сметките.

    06 Авг 2022 15:46ч.

    И като започнат кражбите, колко полицаи и затвори ще работят? А кой ще издържа полицаите, като всички са престъпници и в затвора. И накрая излиза, че полицията ще работи за престъпниците. То и сега е така, ами поне да се вижда с просто око. Тогава няма да ни е виновен вируса, който така и не успяхме да видим с микроскоп. С просто око.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Престъпно национално мащабно нагло предателство, в продължение на месеци, това беше управлението на пипишковците

    06 Авг 2022 15:58ч.

    Няма държавна власт на територията на американския райхскомисариат. Има само американско робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нахалник

    06 Авг 2022 16:22ч.

    "Тогава бяхме коалиционни партньори и не вървеше да се избиваме едни други пред хората." - Тоест взимаха се решения против националните интереси, но в името на стоенето във властта подложихме нацията на тотална мизения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    06 Авг 2022 23:00ч.

    Точно това щях да пиша. Мерзост, в името на властта загробихме народа си. Най-отблъскващото е, че влага положителен смисъл в това. Какво мисловно и когнитивно разположение!!! По-скоро разложение. Отврат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "манталитет"

    06 Авг 2022 16:29ч.

    Този г-н Тошко не спира да злослови, наистина ли е възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Авг 2022 16:36ч.

    Стига се ревал, " кат такова, за такова", ако ме разбираш! Имахте възможността да сте мандатоносител на правителство, а се подиграхте, като издигнахте за премиер шахматистката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как

    06 Авг 2022 17:17ч.

    Тошко защитава Николов а същия мънкаше по телевизиите във нищо не беше убедителен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Авг 2022 17:56ч.

    ТошкоМу не знае,че германците плащат в евро, а Газпром върти в рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    06 Авг 2022 18:48ч.

    ИТН дойдоха с обещания за мажоритарен вот и чегъртане на Герб. Всъщност обаче интересите им са изцяло в секторите, в които се въртят най големите суми....енергетика, пътища и БНБ. Доста интересно като цяло :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    06 Авг 2022 19:14ч.

    Е хубава работа, скръцнал му със зъби Кокорчо и Николов се отказал да защитава позицията си. Сега да обясни кой народ има предвид под "има такъв народ", явно не българския.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    06 Авг 2022 21:32ч.

    тошко и прочие гей-клубове малко да си ревизират министърката и малко да ги казват тия работи навреме и със Скандал, щото иначе знаем кви пидал-шмърканяци са, айде у лево, тези неща са яссно, но не се правяттака, правят се СТРЕЙТ, ама от пидали..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шалтерът

    06 Авг 2022 21:55ч.

    Адмирации, че ИТН дръпна шалтера на коалицията, макар и малко късно. Свалянето на правителството беше най-доброто действие на ИТН в полза на интересите на народа. Народните представители на ИТН спазиха клетвата, която са дали - да се ръководят от интересите на народа. За БСП Йорданов е много точен, типично в негов стил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    06 Авг 2022 23:07ч.

    Да, това трябва да се признае, че благодарение на ИТН се отървахме от скоротечния мозъчен тумор. НО, тяхната външна монистърка имаше шанс и възможност да сложи прът в процеса на предателството с македонския въпрос И НЕ ГО НАПРАВИ А СЪДЕЙСТВА! Което идва да каже, че истинската причина за торпилирането е била спасяването на едрия български бизнес и стопанство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    06 Авг 2022 23:10ч.

    Което е достойно, НО трябваше да бъде обявено ясно и високо а македонския въпрос в никакъв случай да се забатачи и отложи и така да защитим националноте ни интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    06 Авг 2022 23:14ч.

    Забележка: по-горе думата "никакъв" е грешка на текстовия редактор, да се чете "такъв"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абе, Тошко,

    07 Авг 2022 8:34ч.

    Не си длъжен да се изказваш за всичко! Ми той кешът е първият на амбразурата да защитава асен и киро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи