Тошко Йорданов: Кирил Петков е заплашвал министър Йоловски. Става дума за корупция в огромни размери

Тошко Йорданов: Кирил Петков е заплашвал министър Йоловски. Става дума за корупция в огромни размери

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: НСО охранява министъра на електронното управление заради заплахи от Кирил Петков и Божидар Божанов

Депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов се яви на разпит в Софийската градска прокуратура по повод твърдения на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че му е упражняван натиск.

Непосредствено преди първия тур на изборите на 27 октомври министърът заяви на председателски съвет в Народното събрание, че му е бил оказван натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов. За случая разказа самият Йорданов, а пред журналисти допълни, че пред разследващите ще каже същото, което каза и в деня след председателския съвет.

Тогава депутатът от ИТН каза: "Попитахме (б.р. министър Александър Йоловски) дали е имало политически натиск върху него и той каза: "Да. Върху мен е имало политически натиск. Беше ми обяснено как парите, които са 640 млн. за електронно управление в България, не може аз да направя обществени поръчки, а трябва да отидат в едни други хора". Това беше въпросът: "Кой те накара, кой те заплашва? “Кирил Петков и същият този Божидар Божанов”. Даже каза, че е бил и заплашван от тях, бил е натискан“, уточни Йорданов пред Слави.

Освен това посочи още, че чул, че "министърът на електронното управление споделил на Мария Габриел, че Кирил Петков е заплашвал децата му, за да се направи това. Нашата парламентарна група подадохме два сигнала - един до КПОКНПИ, описахме това, което се случи, тъй като това е корупционна схема със заплахи, подадохме и сигнал до прокуратурата. Изпратихме такъв и до Европейската прокуратура", коментира още Йорданов.

Днес Йорданов припомни, че на срещата са присъствали вицепремиерът Мария Габриел (тогава в качеството на премиер), членове на Централната избирателна комисия (ЦИК) и представители на всички парламентарни групи, с изключение на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП - ДБ).

Депутатът допусна, че вероятно всички присъствали на този председателски съвет, по време на който са се чули тези заплахи, също ще бъдат разпитвани. „Това не е дума срещу дума”, категоричен бе Йорданов. Ако не обърнат внимание, това ще е престъпление. Тук става дума за корупция в огромни размери и за заплахи, обясни още депутатът.

По темата за бюджета Тошко Йорданов каза, че той расте в последните четири години с огромни темпове. Външният дълг - също, а благосъстоянието на хората пада, цените са в пъти по-високи, каза Йорданов и допълни, че това го притеснява.

Според него министърът на финансите Асен Василев залага в бюджета за 2024 г. огромни пари, за които се казва, че са за капиталови разходи за министерства. Целта е да се направят улици, водопроводни мрежи. Парите не стигат до общините и се връщат обратно в бюджета, посочи Йорданов. Така, според Йорданов, Василев казвал "колко сме добре с дефицита".

Източници: БТА, epicenter.bg

 

 

Коментари

  • Мутра

    13 Ное 2023 17:46ч.

    Киро забравя, че и той има три деца. Волът рие и на главата си хвърля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    13 Ное 2023 19:22ч.

    Ся, "огромни размери" е относително. Когато Веска Меджидиева се "позиционира" в ЮАР ставаше дума за милион и половина долара. Огромна сума кеш. Три години след това познат руснак спомена , че и негов познат забягнал в ЮАР. С десет милиона баксам, сет тогава било пари.При СТАНИШЕФ АФЕРАТА Братко и Батко беше за триста милиона. При Троегъзата милиард подарък бе скандал. ПП ти Баце тръба, ефки на хартия, минаваха под три милиарда без проблем. Днес десетина милиарда са за Бог да прости. Не казвам че корупцията се е увеличила, просто отбелязвам че парите поевтиняха. Инак си е същият шуробаджанакизъм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи