Томислав Дончев: Правителството е поело ангажимент за затваряне на "Мариците"

Томислав Дончев: Правителството е поело ангажимент за затваряне на "Мариците"

"Не бива да има усещането, че едната държава е надвила другата, особено с натиск от трета", заяви пред бТВ бившият вицепремиер и депутат от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев в "Лице в лице"по повод твърденията, че българското правителство се готви да вдигне ветото за преговорите на РСМ с ЕС, заобикаляйки декларацията на НС.

"Премиерът не отговори на нито един въпрос, свързани с "Джемкорп", за сметка на това освети операция, свързана с освобождаването на българските моряци в Мариупол. Това беше разпространяване на класифицирана информация", каза още той.

"Анализът на нулата е нула. Нищо. Ситуацията е много лоша", отговори той на въпроса как оценява свършеното през 100 дни от правителството иронизирайки израза на премиера Петков.

"Планът е редакция и 80% е същият, който подготвихме ние, с добавката на изключително спорния проект за батериите. Ако това се построи България ще има по-голям капацитет от САЩ. Ако бях по-невъзпитан щях да кажа, че Планът е лобистки и корупционен, но аз само казвам, че е спорен", коментира Дончев.

"Парите за бизнеса са с поне 230 милиона от първоначално заложените. Имам силни подозрения, че голяма част от тях са се превърнали в кредити", добави той.

"За да не загубим пари по Плана, трябва на месец да договаряме по 1 милиард на месец. Ако се провеждат честни и прозрачни поръчки, не виждам как това ще се случи. В сферата на енергетиката са поети ангажименти за въглищните централи и аз се съмнявам, че в следващите години предстои ускорено редуциране или затваряне на "Мариците". Изглежда е поет и ангажимент за извеждане на дружества от БЕХ, това ще доведе до изискуеми суми", твърди Дончев.

„Ако трябва да се шегувам, макар че ситуацията не предполага никакви шеги, щях да Ви кажа, че министър-председателят изпълнява обществено полезна функция, като има възможност често да увеселява българските граждани“, заяви Томислав Дончев в „Лице в лице“.

Заместник-председателят на ГЕРБ даде оценка на правителството: „Ако ме карате да правя някакъв комплексен политически анализ как работи правителството и какво е свършило анализа ще е лесен. Защото анализа на нула или на нищото е нищо. Такъв анализ е едносричен, една дума- нищо“.

„Петков, настоящия министър председател, не отговори на нито един от въпросите, свързани с известния скандал със компанията Gemcorp, с която е подписан договор, за сметка на това освети и операция на военното разузнаване, свързана със спасяването на българските моряци. Аз съм служил само година и половина. Имам известен опит за работа със службите, за първи път чувам операция на военното разузнаване да се анонсира предварително по телевизията. Ако сме достатъчно прецизни, в Наказателния кодекс има текстове за разгласяване на класифицирана информация“, каза Дончев.

ГЕРБ настоява за свикване на КСНС заради войната в Украйна, заяви Дончев.

 

 

Източници: epicenter.bg, novini.bg, бТВ

 

 

 

Коментари

  • Виктор

    08 Апр 2022 19:39ч.

    Билет за 19ти век, обаче предполагам има нова методика за добиване на енергия която я държат в тайна и след големият рестарт на Швааб ще пускат ток и интернет само срещу пълно подчинение, така ми се струва логично...Ред в Хаоса, като контролираш всички капии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Апр 2022 19:41ч.

    Научните достижения които се държат в търговска и международна тайна са невероятни! Ето днес над София се скъсаха да пръскат климатично в небето над столицата и всеки се прави на дръж ми шапката, а да контролираш климата е чудо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ееей такваз нула - то направо портал!

    08 Апр 2022 19:48ч.

    Дончев, ти на тва нищо ли му викаш? Майка плаче, грамофон свири, кюнци падат - или как беше? Пък като погледнем кой е опозиция, и нищото става много по-голямо! Най-накрая (скоро) и ние ще станем част от него, и така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи