Тома Биков: За два месеца сме изхарчили 6 млрд. лева

Тома Биков: За два месеца сме изхарчили 6 млрд. лева

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Ако бъде продължена политиката на Асен Василев, ще се стигне до заем от МВФ и до невъзможност на държавата да изпълнява задълженията си. Това преведено на прост език пише в доклада на Министерството на финансите. За мен въпросът е и кой носи отговорност за последните две години? Не виждам много хора, които да желаят да се похвалят с "успехите" на промяната, която започна през лятото на 2021 година и продължава и до днес." Това каза Тома Биков – кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС, в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

По думите му сме забравили за МВФ – „имаше Ан Макгърк, имаше мисия, имаше спасителни заеми, имаше фалит на българската държава и то – втори, първият бе 1989-90-та година. Забравихме тези неща, защото в България бе сформиран консенсус след 1997 г., който поддържаше бюджетна дисциплина. Той намали външния дълг и даде възможност на страната да се кредитира много евтино, да усили позицията си на международните пазари и България имаше самочувствие”.

Биков припомни първото изказване на Асен Василев, според когото случващото се през последните 25 години било грешка. Според кандидатът на ГЕРБ-СДС за последните две години България е загубила финансовата си независимост.

„Към момента има 12 млрд. лева във фискалния резерв. Февруари имало 16, сега има 12, а като дойдат погашенията към външния дълг, след няколко дни ще има 10 млрд. лева. За два месеца сме изхарчили 6 млрд. лева”, обясни Биков и припомни вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков за провал във финансовата политика на страната.

Според него приемането на бюджет в предизборна обстановка крие рискове. „Аз нямам надежда, че в предизборна обстановка ще приемем по-добри бюджети от тези, които приехме миналото лято и лятото на 2021 г. Рискуваме да задълбочим тази ситуация и да доведем до финансов крах”, каза Биков.

Той назова депрофесионализиране на служителите в Националната агенция по приходите (НАП) и в Министерството на финансите, както и на държавната администрация.

„Не сме в ситуация да избираме добрия вариант. Ние сме в ситуация да избираме възможния вариант”, каза Биков по повод предстоящите избори.

Той изтъкна годишнината от ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър Владислав Горанов и на пиара Севделина Арнаудова. Впоследствие арестите им бяха обявени за незаконни.

 

Източник: NOVA 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • "Изхарчили" е на новговор.

    16 Март 2023 19:13ч.

    "Откраднали и подарили" е според народния тълковен речник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Кардамски

    16 Март 2023 20:47ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=aRHOqH-C2Fg&t=232s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    16 Март 2023 19:38ч.

    абе тоя Биков с кого/кои/ са похарчи милярди? Аз за два месеца съм похарчил 1270 лева и спестил почти 90!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пиндостан е прехвърлил колкото може от издръжката на УССР на васалите

    16 Март 2023 20:07ч.

    Румен Радев е национален предател и гробокопач на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нако Стефанов

    16 Март 2023 20:46ч.

    https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-nako-stefanov-shte-vleznat-li-polsha-rumaniya-balgariya-vav-voinata.153600

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи