Тома Биков: Явно културата не е ценност за Асен Василев. Две години отказва да увеличи доходите в музеите, библиотеките, театрите

Тома Биков: Явно културата не е ценност за Асен Василев. Две години отказва да увеличи доходите в музеите, библиотеките, театрите

Автор: Тома Биков, Фейсбук Следвайте "Гласове" в Телеграм

Не вярвам, че културата е ценност за Асен Василев, след като вече две години отказва да увеличи доходите на работещите в сценичните изкуства, музейните работници и библиотекарите. Днес на бюджетна комисия той се обяви против това, 30 милиона от бюджета на Министерството на културата да отидат за увеличаване на стандартите на музеите, библиотеките, читалищата и сценичните изкуства. Тези пари и без това са крайно недостатъчни, но той искаше да отидат за любимите му проекти. Въпреки него и благодарение на парламента, както се случи при приемането на бюджета за 2022 година, тези пари ще отидат там, където им е мястото.

През 2022 година 12 милиона бяха пренасочени от проекти към увеличаване на стандарта на музеите, въпреки съпротивата на финансовия министър. В същото време 30 милиона бяха раздадени на калпак за един месец от фонд "Култура". Част от тези пари бяха абсолютно пропиляни за глупави проекти, които нямат нищо общо с културата.

Още от сега ще кажа, че ако следващата година парите за култура и за обществени медии не бъдат увеличени с 300 милиона лева, то всички приказки за 24 май и важността на духовността, които бяха изговорени от ПП -ДБ през последните дни са били лицемерие. Предлагам преди да впишем културата в Конституцията и да я ползваме, за да си лъскаме имиджа, да я включим в бюджета. За да се случи това не се искат 160 гласа, а само 121 и премиер и министър на финансите, които имат отношение към темата

 

 

 

 

Коментари

  • Теодора Миновска

    25 Юли 2023 19:57ч.

    Трета година читалищата са на дъното. В тях работят по-голямата част от библиотекарите в България, както и секретарите, които са организатори на културна дейност в малките населени места за деца, възрастни и пенсионери. Трябва ли читалищните дейци да мизерстват с минимални заплати...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    25 Юли 2023 21:42ч.

    Г-жо Миновска, в читалищата трябва да работят само хора на полу-доброволен принцип на близка до минималната заплата. Може да е грубо, но ако в едно населено място не могат да се намерят 2-3 такива хора, то селището не заслужава да има читалище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е било по време на турското робство, Стефане

    25 Юли 2023 22:49ч.

    Да не би да твърдиш, че България днес е под еврогейско, юдейско, евроатлантическо, циганско и турско робство едновременно!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как да няма бе, Биков, хората за драг-шоу

    25 Юли 2023 19:58ч.

    дадоха стотици хиляди държавна пара

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро Снежния от 3 март 2022

    25 Юли 2023 20:01ч.

    Това ли е маркетинговия враг? Какво се правите на опозиция? Един ви е правил всичките!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    25 Юли 2023 20:06ч.

    Я, Бичката, този тиквен бард борисов, се загрижил за Култ-УРА-УРА-та!... или просто се подпичкосва с Асенчо-гейчо? Не е ли наясно Рогатото, че джендърчетата имат само една култура - джендърската!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вредни и безмозъчни типове

    25 Юли 2023 20:12ч.

    Това е изключителен парадокс, хем не ги е еня за културата и културните дейци, хем искат да сменят националния празник на 24 май. Тези хора нито знаят, нито могат да обяснят своите действия, всичко е спуснато от козяк и те чинно като истински сервилни слугинажи изпълняват всичко без грам грижа за българите , тяхното битие и бъдеще

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    25 Юли 2023 22:31ч.

    Този противен индивид какво само кряка. До скоро управляваха ГРОБ ако не се лъжа 12 години . И сега се загрижили за хората. Биков дъртата ку. ва го помним с изказванията му за Боко Тиквоко. Сега станал много загрижен . Ама той и майка си би продал за пари - противния смотаняк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    25 Юли 2023 22:59ч.

    Асен Василев действа в условията на бюджет "малка пица". Изборът какво да се финансира с предимство е очевиден - ако имаш 20 лв и с тях трябва да си купиш храна или роман, мисля изборът ще бъде ясен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи