Тома Биков: Кирил Петков никакъв газ не е договорил. Зимата ще бъдем в много несигурна ситуация

Тома Биков: Кирил Петков никакъв газ не е договорил. Зимата ще бъдем в много несигурна ситуация

"Имаме готов план, че още от сега трябва да започнат да се подготвят дългосрочни договори, които да влязат в сила през 2023 година и ще осигурят диверсификация, не с "Газпром", танкер по танкер е най-скъпото нещо и най-несигурното. Зимата ще бъдем в много несигурна ситуация", заяви в "Денят започва" по БНТ Тома Биков от ГЕРБ. 

По думите му служебното правителство трябва да започне да организира търгове. 

"Нов дългосрочен договор в момента с "Газпром" е невъзможен, но трябва да има разговори по този до края на година, в зависимост какви са условията", допълни Тома Биков. 

Според него трябва да се намери базов консенсус. 

"Продължихме да купуваме газ през "Газпром", но през посредници. Кирил Петков нищо не е договорил. Ако тези танкери са били на една много добра цена със слотове - защо Кирил Петков не подписа сделката", попита още Тома Биков.

Настимир Ананиев се включи извънредно в ефира на БНТ, за да коментира думи на Тома Биков от ГЕРБ, който бе гост на сутрешния блок на телевизията. 

Става въпрос за прословутите танкове и газа. Непрекъснато се обикаля по студиа, да се излъжат хората", намеси се Ананиев. По думите му от правителството на Кирил Петков са успели да осигурят 7 танкера. 

"Гръцкият премиер пое ангажимент, че България ще бъде приоритет. Служебното правителство не е направило достатъчно усилия", опита се да прехвърли топката на новата власт той и заяви, че "не били изговорени всички параметри", за да се подпише договор. 

От своя страна Биков го обори: 

"Какво да отговоря. То го отговарят събитията. България е приоритет на Мицотакис. На Мицотакис приоритет му е Гърция. Ако на Кирил Петков му беше приоритет България, това нямаше да се случи", каза Биков. 

Той коментира и предстоящите избори. "Направи ми впечатление позицията на ДБ за машинното гласуване, ние имахме съмнения за него, сега те имат. Може би следващия път ще се обединим. А може би като не минава през техни хора и са се притеснили", каза Биков.

 

Коментари

  • Газобрък

    24 Авг 2022 11:20ч.

    До колкото съм запознат с езиковите способности на Кирцата, като нищо американците са му казали, че ще му пратят танкове, той чул танкери.. Няма да се изненадам ако е as simple as that..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я се вижте и вазе си!

    24 Авг 2022 11:47ч.

    Що спряхте Южния, бре фафльо? От шубе и слагачество! Що спряхте Белене? Що спряхте Бургас-Александропулис? Що вашия шеф ходи да се гърчи при Путин и да моли за прошка? Да не мислиш, че не го помним? Всичко помним!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    24 Авг 2022 11:48ч.

    То пък вие като дойдете на власт, ще оправите гъзовата диверсификация- Има независими свободни тръбопроводи, танкери и слотове за доставки без посрекници от Луната, ефтино без санкции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Договор

    24 Авг 2022 12:03ч.

    Договор има когато е подписано на хартия, другото е споразумение. ВСЯКА държава, изнасяща газ, го прави с ДЪЛГОСРОЧНИ договори. Инвестициите са големи в тази индустрия и НИКОЙ няма да инвестира без подсигурен/и купувач/и. Идиотската система на политиците да обявяват търгове и да купуват месец за месец е обречена на ПРОВАЛ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако няма търг

    24 Авг 2022 13:03ч.

    Няма далавера

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи