Тома Биков: ДБ е реалистичният вариант за третия мандат. Трябва да знаем дали Nexo има връзка с политическия живот у нас

Тома Биков: ДБ е реалистичният вариант за третия мандат. Трябва да знаем дали Nexo има връзка с политическия живот у нас

Мандат на "Демократична България" е реалистичният вариант, чрез който би могло да се осъществи правителство в 48-ото Народно събрание. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ депутатът Тома Биков от ГЕРБ.

"Третият мандат винаги е по-труден от първия. Очакваме конструкция, по-различна от отхвърлените вече. Реалистичният вариант, чрез който би могло да се осъществи правителство е "Демократична България". Не виждам реалистична възможност за мандат на БСП по най-различни причини, не защото са БСП. С тях имаме диаметрално противоположни позиции по най-важните теми, за разлика от "Демократична България", ДПС, "Български възход". С БСП и донякъде с "Продължаваме промяната" имаме сериозни разминавания по отношение на модернизацията на Българската армия, например. Ако имаме амбицията не просто да се състави кабинет, а да се допринесе за развитието на страната - това е възможността", каза Тома Биков.

От ГЕРБ очакват, ако мандатът отиде при "Демократична България", те да дадат конкретно предложение в цялост - с приоритети и структура.

Тома Биков коментира и разследването на криптобанката Nexo. Той призова да се намери отговора на въпроса дали дружеството е имало отношения с политическия живот у нас. 

Биков изтъкна, че при обсъжданията за нов гуверньор на БНБ и съревнованието между кандидатите на "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", в програмата на Андрей Гюров от ПП е било заложено отварянето на банковата система към иновативните платежни средства и го призова да отговори дали това има общо с криптобанката. 

"Понякога човек за секунди от въпрос се превръща в отговор и започват да излизат различни намеци. И това за БНБ - аз си спомних за ожесточената битка между Гюров и Каримански, която и мен ме озадачаваше и беше в основата на развалянето на отношенията в коалицията.

Не може да прави връзки с това и Nexo, може само да спекулира. Вчера гледах изслушването на Гюров в комисията, в което той каза, че третият му приоритет е да отвори банковата система към тези иновативни документи.  Дали е имал предвид тази компания или нещо друго е въпрос, на който той трябва да отговори. И аз им се чудих защо толкова много спорят - те поставиха на карта отношенията в самото правителство. Нищо не казвам - давам го като пример, защото всеки нещо се присеща. Дали е било така или не - не знам.

Това, което е важно, е да се стигне до това, което засяга България - доколко тази компания е имала отношения с българската политика по един или друг начин. Дай, Боже да не е имала! Аз не казвам, че е имала, но със сигурност трябва да си зададем този въпрос", посочи той.

Целия разговор вижте във видеото.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Биков видимо ни най малко

    14 Яну 2023 9:37ч.

    не се притеснява от скандалите с NEXO.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    14 Яну 2023 9:57ч.

    Явно на гербавите миндили им замириса на печено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • работата стана като с ваксините ако си ваксър - си от гласуващите за статуквото, ако си антиваксър - ясно си против статуквото. Такава е днес единствената легитимна гражданска позиция при тая диктатура на корумпетата

    14 Яну 2023 10:04ч.

    Не мога да разбера тъпата упоритост, с която иначе умни граждани отиват "на избори" (които отдавна не са никакъв свободен вот) и продължават да легитимират политическото мошеничество по евроамерикански образец. Всички знаем, че от политик човек не става при тая система, а само зомби на американците, и въпреки всичко продължават да им отдават привилегията да се докосват до властта и даже да ни налагат еврото или проукраинска позиция във външната политика (респ. русофобия), при все че огромното мнозинство от народа ни не е съгласен с това. Как ще се оставите откровено корумпирани мошеници, само защото заради вас са си присвоили правото да бъдат "легитимни властници", да ви вкарат в собствената си далавера, наречена "влизане в еврозоната", след като ги виждате, че не работят за вас и вашето замогване, а само за отвъдокеанския си господар и собствения си джоб? Защо отивате да гласувате, вместо да им укажете с гражданското си неподчинение, че за вас режимът им е абсолютна монархия и не трябва да му се отдава политическо и гражданско внимание нито ден повече? 25% гласуващи, половината от които роми и неграмотни, предопределят разкапващия път, по който ни водят тия назначени шарлатани на западната капиталистическа мафия. Докога???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • реалисти срещу фантазьори

    14 Яну 2023 10:17ч.

    Хайде сега да видим кой е по-богат? Дали тия с истинските пари в истинските банки, или тия с цифровите пари в компютрите. Когато две богатства се бият, печели по-голямото, особено ако държи прокуратурата, съда и ЗАТВОРА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биков

    14 Яну 2023 11:07ч.

    да прочете по горе , където е казано и подкрепено с документи, че НЕХО е финансирала ДБ с пари! НЕХО е дарила 480000лв. на ДБ, статия в днешното издание на Гласове и да не се прави на две и двеста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    14 Яну 2023 11:29ч.

    Ти кажи за пачките и кюлчетата при толупа умнико....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото повече говорят

    14 Яну 2023 11:52ч.

    Толкова повече се изобличават. Оставете ги да дърдорят,рано или късно, тези празни думи ще се обърнат срещу тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Учител

    14 Яну 2023 14:04ч.

    Хр.иванов най-много се страхува от това да не би да стане премиер. Даже аферите с нексо са му добре дошли - какъв абсурд, но ще скрие пълната му несъстоятелностна премиер на практика.Представяте ли си, той да управлява кабинета. Та той не може нищо конкретно, видно е. Имам 38 год.учителски стаж, понатрупах опит... Дори и като политическо лице не е убедителен.Жалко, преди много поредни години гласувах само за ДСБ. Иванов и Атанасов отблъскват почитателите и избирателите на ДБ. Много ниско ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биков не говори на вас,

    14 Яну 2023 15:28ч.

    той говори на амбасадата през телевизора. А Радев ще си плюе на сурата, ако даде мандата на ДБ - точно тези, които плю съвсем наскоро, че са войнолюбци. Много малко вероятно, но зависи от партньорския натиск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи