Ток, парно и топла вода няма да поскъпват през януари

Ток, парно и топла вода няма да поскъпват през януари

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няма да има поскъпване на тока, парното и топлата вода през януари, съобщи председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

"Българските граждани могат да бъдат спокойни, че енергоресурсите както топлинна енергия, така и електрическа енергия, остават без промяна. С това свое действие фактически Комисията подпомага задържането на инфлацията. Това е антиинфлационен механизъм, защото се знае, че един от най-големите източници за повишаване на инфлацията в европейските страни се явява именно цената на енергоносителите. Няма да го допуснем това".

Природният газ може да поскъпне с около 27% през януари, вместо с прогнозираните 40%. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на общественото обсъждане на цените.

"Очакваната цена, която бихме внесли на 1 януари, към днешна дата намалението е с около 18 лева. Освен факта за динамиката на борсовия индекс, има още два компонента, които са изключително важни при оптимизиране на януарската цена. "Булгаргаз", като отчете необичайното топло време през месец декември, добиваше значително по-малко количество от газохранилището в Чирен от предвиденото, като същевременно виртуално нагнетявахме допълнителни количества в Чирен", каза Златева.

"Намаляване на цената в Чирен чрез виртуално нагнетяване, намалението на борсите, най-вече на Нидерландската борса се отразява пряко. Ние сме водени основно от желанието, от идеята да предложим най-ниската възможна цена на българските потребители и самият факт, че предприемаме такива действия и по отношение на намаляване цената в Чирен, го доказват", обясни още изпълнителния директор на "Булгаргаз".

Окончателно решение за цената на природния газ енергийният регулатор КЕВР ще вземе на 1 януари, когато те ще влязат в сила.

Източник: БНР

 

 

Коментари

 • ммммм

  30 Дек 2022 15:35ч.

  мда, за кво да поскъпва като може да субсидираме, всички ще плащаме солидарно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  30 Дек 2022 16:14ч.

  Как ще поскъпнат, нали идват избори. Началниците на независимия Иванов няма да ядосват хората прекалено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българите

  30 Дек 2022 18:20ч.

  Не е добре да вярват на манипулации за тяхното осигурено светло бъдеще от настоящите управляващи фигури.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  30 Дек 2022 18:30ч.

  Чудно ми е бай Иван кво ще каже след няколко месеца за цените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свети Нафърфорий

  30 Дек 2022 22:42ч.

  Иванов е един от най-продажните костовисти, колаборационисти с ГЕРБ, плевню и въобще с който падне, стига да властова позиция и да яко платена...не вярвам да казва истината, януари у вдругиден, а за останалите месеци аланкоолу кво прайме?!? Лъжец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо от Кривина

  30 Дек 2022 22:57ч.

  Ей мошеник,който се топли на газ плаща,а този който ползва парно на газ не плаща,как става тоя номер бе престъпници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  30 Дек 2022 23:19ч.

  Не сме спокойни, миналата година сметката ми беше по- ниска, а сега парното е слабо, даже няколко пъти през ноща го спират. Ние сме на режим. Не е като миналата зима. Не е за къс ръкав навличаме се. Лъжци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи