Тийнейджър – фен на видеоигри, ще е първият католически светец милениъл

Тийнейджър – фен на видеоигри, ще е първият католически светец милениъл

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Италиански тийнейджър, обичал видеоигри, ще стане първият светец милениъл на Римокатолическата църква. Стъпката бе одобрена от папата и кардиналите, а папа Франциск заяви, че той ще бъде канонизиран през Юбилейната 2025 г. (специални години на опрощаване на греховете при католиците).

Починалият на 15-годишна възраст от левкемия Карло Акутис бе създал сайт, каталогизиращ чудеса в различни части на света. Това му спечели и прозвището "Божият инфлуенсър". Роден в Лондон през 1991 г., преместил се с родителите си в Милано, той израства в нерелигиозно семейство, но детегледачката му от Полша подхранва вярата му.

След смъртта му тялото е преместено в Асизи. Акутис е обявен за блажен, след като църквата потвърждава, че той е извършил чудо, на 10 октомври 2020 г. Останките му са изложени редом с реликви, свързвани с него.

Две чудеса

Едно чудо обаче не стига за канонизиране - необходими са две. Твърденията за всяко от тях се проучват задълбочено и поотделно.

Първото доведе до беатификацията - обявяване за блажен, или човек, който, извършил едно доказано чудо, все още не е причислен към светиите, но му предстои. В случая на Акутис се твърди, че излекувал шестгодишно момче от Бразилия, което имало увреждане на панкреаса по рождение и не можело да се храни нормално без хирургична интервенция, а такава не била осъществявана.

През май тази година папа Франциск призна и второто чудо: Акутис излекувал момиче от Коста Рика, преживяло тежка травма на главата при падане от велосипед във Флоренция. Майка ѝ твърди, че се молила на гроба на Акутис в Асизи.

Оставащата стъпка бе Ватиканът да потвърди, че продължава с канонизацията. След церемонията, която се очаква да бъде на площад "Св. Петър" във Ватикана, църквата ще може да дава името му на енории и училища и ще го почита на празничен ден.

Образ, нужен на църквата

Тийнейджърът, починал през 2006 г., често е изобразяван с дънки и маратонки, а историята му се смята за полезна за опитите на католическата църква да достигне до по-младото поколение в дигиталната ера. Канонизирането му бе одобрено заедно с това на още 14 души.

Майката на Акутис казва, че той сам се ограничавал в играта на "Плейстейшън", тъй като се опасявал да не се пристрасти. Още от деветгодишен помагал на бездомните в Милано, давал джобните си на спящи по улицата, настоявал да има само един чифт обувки, за да помага на бедните. Официалният новинарски сайт на Ватикана цитира кардинал, който разказва, че той поискал първо причастие по-рано от обичайната възраст и че винаги помагал на нуждаещите се, освен че поддържал сайтовете на училището и енорията си.

Все пак имал и светски удоволствия: свирел на саксофон, харесвал футбол, обичал животни, правел хумористични филми за кучетата си.

Източник: Дневник

 

 

 

Коментари

  • да прилича на другите светци

    02 Юли 2024 15:14ч.

    По маниера на представяне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Православен

    02 Юли 2024 16:52ч.

    Папска му работа!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хмммм

    02 Юли 2024 18:35ч.

    И как ще гласи святото му име? Да не би да е св. Имбецилий от Асизи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Танас

    03 Юли 2024 8:15ч.

    Да им имам "доказаните чудеса"!..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи