Тиери Бретон: България е важен партньор за отбранителната промишленост в Европа

Тиери Бретон: България е важен партньор за отбранителната промишленост в Европа

България има дълга история в отбранителната индустрия. Тя е много важен партньор за нашата отбранителна промишленост в Европа, заяви европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон след посещението си във „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ-Сопот). Той беше придружен от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова. 

„Днес посетих две компании в България, а по-късно ще посетя и трета, където ще се срещна с ръководството, заедно с министъра на отбраната и заместник-министъра на икономиката, за да се опитам да разбера какво правят, как работят, а също и какво е необходимо, за да се увеличи за нашите европейски държави членки това, което се произвежда тук, в България“, добави еврокомисарят. 

Тиери Бретон уточни, че тече процес на оценка и обсъждане и след това ще бъдат направени предложения. 

„В момента в Европа имаме 23 държави членки на НАТО, а с присъединяването на Швеция и Финландия скоро ще станат 25. За всички тези членове на НАТО знаем, че е важно да можем да увеличим разходите си за отбрана до 2 % от БВП - това е препоръката и искането на НАТО“, каза еврокомисарят. 

Според него много държави членки, за да стигнат до 2% от БВП, искат ново оборудване. „Ако нашата индустрия желае да се възползва от тази възможност, защото търсенето е тук, трябва да покажем, че ще можем да осигурим в Европа това, което е необходимо за държавите членки“, посочи той. Като комисар, отговарящ за отбранителната промишленост, бих предпочел това да е от полза за нашите европейски компании, заяви Тиери Бретон.

Той припомни контекста на днешното си посещение в България. „Миналата седмица проведохме много важна среща с министъра на отбраната в Стокхолм и с моя колега Жозеп Борел от Европейската комисия. Обсъдихме необходимостта да увеличим капацитета на отбранителната си индустрия в Европа, за да можем да произвеждаме повече кадрови потенциал, боеприпаси, всичко, което да повиши собствената ни сигурност, а също и суверенитета. За да направим това, решихме, че можем да предложим и някакъв договор за отбранителната промишленост, но в същото време трябва да сме сигурни, че индустрията ще може да изпълни този договор“, каза еврокомисарят. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • По-добре

    16 Март 2023 7:43ч.

    Да не е важен партньор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бах мааму

    16 Март 2023 7:45ч.

    На събиранието: “Другарят Хасанчев е нашият най-добър член.” На ебекта: “Бах твойта мама, сиганин със сиганин”. Днес чак разбрах за какво са ме имали и какво значи “член”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мижи дьо Телажем

    16 Март 2023 8:07ч.

    А, бе, не разбрахте ли, че укропитеците се нуждая от джепане и топчета за избиване на братята ви руснаци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    16 Март 2023 8:48ч.

    Тези същите искаха закриване на българската отбранителна индустрия преди години, защото нямало да има вече войни. А сега до нас опряха за да ни карат да предоставим оръжие на воюваща страна, което означава че вече сме във война. То това го каза в прав текст и Байдън, че вече сме предна фронтова държава. А нашия народ някой питал ли го е , нали сме европейска демокрация и в Конституцията все още пише, че ВЛАСТТА ПРОИЗТИЧА И ПРИНАДЛЕЖИ НА НАРОДА. Основателни въпроси към Президента и правителството: Давало ли е съгласие този господин да посещава военни заводи - нали ЕС е гражданска организация за мира. Това оръжие , като така и така го даваме смятат ли да го плащат или пак ще го платим ние, отново без да са ни питали ....?! Господин Президент, нали гарантирахте, че вече няма да даваме оръжие на Украйна. Нали вие казахте че това ни въвлича в конфликта. Вие сте военен човек и следователно си давате сметка какво означава да бъдем във война с Русия, нашата освободителка. Колко струва вашата дума .....?! Ега ти ЕС , егати демокрацията, щом накарахте възпитан човек като мен да използва такива изрази !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Март 2023 8:54ч.

    Верно ли бе, че кой ни е нападнал? Нашето оръжие е руско, вие нали нищо руско не искате? Чемодан, вокзал... откъдето си и не се връщай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друго мнение

    16 Март 2023 9:26ч.

    Насилието има различни форми. Сега евронацистите искат България да им дава оръжие и те да го дават на укронацистката банда да стреля срещу Русия. Те не искат мир ,искат война с Русия. Разбира се ,както при втората световна война България, като лоялен съюзник на хитлер му е оказвала активно помощ срещу Русия и днес ще бъде същото. Властта не е казала ,НЕ ! Традиционно България и Румъния са съюзници на райха,Сърбия и Гърция се борят срещу чумата. Жалко за България,много жалко. Кому е нужно България да бъде мишена ? Кому ? И без това е в задния двор на еврорайха и е с изчезващо население. И за това им е много важна фронтова територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    16 Март 2023 9:53ч.

    Кой го пусна тука тоя полекан да раздава акъли и заповеди? Я веднага един зад врата, и да се омита с въртене на гуми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи