The Economist: Има риск Зеленски да не разбере новата реалност в конфликта с Русия

The Economist: Има риск Зеленски да не разбере новата реалност в конфликта с Русия

Смяната на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВССУ) бележи началото на критичен нов етап в конфликта с Русия, но има риск президентът Володимир Зеленски да го разбере погрешно. Тази оценка направи британското списание The Economist, съобщава ТАСС.

Описвайки как е нараснало раздразнението между Зеленски и освободения главнокомандващ Валерий Залужни, изданието пише, че политическите търкания са нещо логично в политическа атмосфера под постоянен натиск от военни операции. „За съжаление, политиката в Украйна не е като политиката във Вашингтон или Париж. Това е голо състезание за ресурси и власт, финансирано от олигарси и фракции, а в наши дни от чуждестранни донори. На Запад идеите често са на второ място; в Украйна те често отсъства напълно“, се казва в статията.

The Economist пише, че в условията на конфронтация между държавния глава и неговия главен военен командир, оставката на последния е била правилната стъпка, тъй като новините за съответните планове започнаха да нанасят вреда на Въоръжените сили на Украйна. Въпросът е, пише в статията, какво означава това за Зеленски и новия главнокомандващ Александър Сирски.

"Един от рисковете за Зеленски ще бъде недоволството в армията, причинено от уволнението на любим командир. Генерал Сирски има репутация на човек, който е готов да влезе в битка с врага, дори ако цената, изразена в животи и оборудване, е висока. Той предизвиква противоречия и бурни реакции от страна на действащите офицери. Някои хвалят професионализма му, други казват, че тероризира подчинените си и управлява чрез страх. Той едва ли ще постави под съмнение приоритетите на своя президент", отбелязва британското списание.

Реорганизацията, предизвикана от оставката на Залужни, „също ще предизвика смущения, тъй като офицерите се преместват на нови позиции в командната верига“. „Важно е тези промени да не влошат боеспособността на Украйна. Страната скоро ще се нуждае от нова мобилизация, дори ако ген. Сирски използва войските си главно за отбрана – както трябва да прави сега“, посочва статията.

Най-важният въпрос според Economist е дали Зеленски ще успее да се възползва от оставката на Залужни, за да „промени фокуса на визията си за войната“. „Днес той все още публично се придържа към обещанието си, че Украйна ще си върне всеки сантиметър земя […], дори ако той самият знае, че това няма да се случи скоро, ако изобщо се случи“, отбелязва публикацията. „Ако обаче не настъпят някакви напълно неочаквани промени, войната, водената за територии, е война, която Украйна не може да спечели".

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ?????

    09 Фев 2024 13:20ч.

    Стара. нова. Реалността е една. Война до последния украинец за интересите на запада. А Зеленски, Залужни, Сирски само богатеят от това и накрая ще избягат на "островите" при авоарите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Путин

    09 Фев 2024 15:14ч.

    Ще учредя награда за първия копейкаджия дето е изразил мнение различно от Фюрера. Наградата е екскурзия в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Фев 2024 13:25ч.

    Написаното е от огромно значение. The Economist е собственост на Ротшилд. Знае се кои управляват Света и Ротшилд е един от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е луд само който изяжда баницата, но и...

    09 Фев 2024 13:47ч.

    Знае се и кой поддържа хибридната пропаганда, която героизира до хипертрофия тоя наркоман и цялата му престъпна свита. Това са включително и самите британски задкулисни елити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    09 Фев 2024 15:13ч.

    Новата реалност е изцяло в икономическата сфера - орязване на всякакъв достъп на Русия до валута и технологии и натискане на цените на експортни им суровини надолу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хах, Кимчик,

    09 Фев 2024 15:29ч.

    Сега, ако аргументирано, споделиш как точно и най-вече, чрез чий способ, ще натиснеш цените на суровините надолу, току виж и Нобел по икономика ти връчат.. ☺️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    09 Фев 2024 15:35ч.

    Те ако можеха да натиснат цените, ехее само си викат дано, дано, дано до всяка една санкция застане още една, която да вдига цените на суровините ... реално цените на суровините ще паднат само ако се освободи търговията от санкции, тогава предлагането ще насити търсенето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи