The Atlantic: Русия купува от САЩ спътникови снимки за удари по Украйна

The Atlantic: Русия купува от САЩ спътникови снимки за удари по Украйна

Автор: Греъм Ууд, theatlantic.com/ Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руските удари с крилати ракети с голям обсег на действие най-вероятно се извършват с помощта на сателитни изображения, предоставени от американски компании, пише американското списание The Atlantic, позовавайки се на военен източник.

Според него последователността е ясна: сателит прави снимки на дадено място и след няколко дни или седмици пристига ракета. Понякога друг сателит след това прави допълнителни изображения, може би за да провери степента на щетите, пише вестникът, цитиран от "Фокус".

"Броят на съвпаденията, при които снимката е последвана от удари, е твърде голям, за да бъде случаен“, казва източникът.

Списанието пише, че понякога съвпадението е просто съвпадение, но подозрителните случаи се натрупват и тъй като много компании за сателитни изображения предлагат списък с архивирани изображения с дати и координати, е възможно да прегледате десетки хиляди изображения, направени в Украйна, и да забележите подозрителни модели.

Отбелязва се, че има стотици такива случаи. В същото време Украйна твърди, че следи прелитането на руски сателити и доскоро предполагаше, че съюзнически сателити няма да бъдат достъпни в полза на Русия.

"Преди около шест месеца не можехме да си представим, че частни компании ще продават сателитни изображения в чувствителни зони. Но "стана трудно да се повярва, че тези съвпадения са случайни“, казва украинският военен служител.

Украинското министерство на отбраната подозира, че Русия купува сателитни изображения от Съединените щати чрез трети страни и че тези изображения "могат да бъдат използвани във въоръжена агресия срещу Украйна“.

"Поръчването на изображения от тези компании е по-лесно, отколкото си мислите. Остарели, замъглени изображения могат да бъдат публикувани безплатно в Google Maps. Свежите, ясни изображения на това, което искате или не искате да увеличите, струват малко повече", пише списанието. "Компаниите предлагат невероятно бързи срокове за изпълнение на цена от хиляди долари. По-бързото време за изпълнение и по-високата резолюция добавят стойност“.

Припомня се, че двете най-големи търговски компании за сателитни изображения в Съединените щати са Maxar и Planet.

И двете предоставиха изображения на украински обекти, по-късно ударени от руски ракети.И двете подчертаха, че внимателно проверяват клиентите си и спазват разпоредбите на САЩ, които забраняват транзакции с Русия от началото на войната.

От Maxar отказаха да коментират конкретни случаи на поръчки за подозрителни изображения в Украйна и подчертаха, че са "прекратили всички бизнес отношения с руски субекти, включително дистрибутори, в началото на март 2022 г." От Planet казват, че се ангажират да предоставя изображения на "отговорни субекти като правителства, организации за помощ и медии", а също "внимателно, за да се избегне възможността за неправилно използване и злоупотреба", се казва в публикацията.

Добавя се, че нито една от двете компании не желае да каже дали някога е открила, че Русия използва нейни изображения, нито желае да опише как гарантира, че нейните клиенти всъщност не са руски подставени компании.

Военният отбеляза, че няма причина да смята, че самите компании подкрепят Русия във войната. Както Planet, така и Maxar правят много бизнес с правителството на САЩ и съзнателното приемане на руски пари би застрашило договорите и би ги изложила на регулиране.

За да предпазят изображенията от ръцете на Русия, сателитните компании ще трябва да контролират не само от кои клиенти приемат задания, но и препродажбата на тези изображения, казва друг източник.

Източник: epicenter.bg

 

 

Коментари

  • 13% благосклонно отношение към русия у нас

    19 Март 2024 6:56ч.

    В западния и американския печат пропутинските материали са един от петдесет, но редакцията упорито подбира само тях заради фанатичната си преданост към русия.Това е позицията само на 13% от българските граждани според изследването не на мошениците от Алфа рисърч и подобни, а на НАТО.И винаги трябва да се отбелязва това.Във всеки нормален сайт има сблъсък на позиции.В Дневник, където активно коментирам, има десетина путинофила, които никой не трие.Би било редно и тук мнения, заклеймяващи рашизма, да присъстват.Нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе

    19 Март 2024 7:33ч.

    Много сте малко атлантиците, една жп композиция, не повече! В една мразовита зимна утрин, ще отпътувате на североизток и само споменът за НАТОто и неговите проучвания ще ви топли. Говоря за тези, които няма да успеят да избягат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бацко, ма що щеш тука,при нормалните люде?

    19 Март 2024 8:06ч.

    Стой си в клоаката, дето сам си се наврял! Идиото? Какви 13% са русофили, какви 5 лева? Щом мислиш така, "ти си просто диване и какво ли още не"! Обаче! Сия повърня дикиш не хваща! Козяк, галя, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! И, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, ти си знаеш! Анадънму?😀

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фактите говорят друго

    19 Март 2024 8:31ч.

    факта ,че всички уж прозападни и уж проатлантически фактори у нас се боят като от огън от референдум,а сега вече и от избори говорят за всичко друго ,но не и за 13% споменати по -горе . Виждам ,че в Дневник това не се обсъжда,а има само размяна на досадни ,омръзнали на всички клишета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    19 Март 2024 15:21ч.

    "13% благосклонно отношение към" Кирчо и Асенчо, а парламентът пък е одобряван от само 20% "от българските граждани", та "Би било редно" и в "Дневник" "мнения, заклеймяващи" правителствената укрофилия и кирчоидиотизъм, да "присъстват", без да бъдат обвинявани от разни псевдодемократи в "путинофилия". Защото и Кирчо и Асенчо, и целият парламент, действително са корумпирани идиоти, които се държат все едно са се клели в украинската конституция, а не в българската, като умишлено правят "ала-бала с президента" Путин (и Русия), само за да замажат пред раята собствените си корупционни схеми. Иначе и с него биха направили сглобка, като с "васала на Путин у нас" Тиквата. П.П. "редакцията" тук "упорито подбира" всякакви материали, включително дословно цитира антипутинистки агенции и медии като БТА, Ройтерс, Факти, Капитал и т.н., та само в твоята глава тук има "фанатична преданост към русия".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ватенка

    19 Март 2024 7:08ч.

    Дали трябва да присъстват различни мнения ли? Мнения да, но аргументирани, не просто излиянията на някой бездарен съсел, чакащ поредното НПО подаяние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ElCondor

    19 Март 2024 7:34ч.

    Нищо лично. Просто бизнес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    19 Март 2024 8:35ч.

    Оставете тролчето горе да заработва в опитите си да разводнява темата. Публикуваният материал е доста по-интересен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дрън-дрън

    19 Март 2024 8:58ч.

    та пляс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    19 Март 2024 9:07ч.

    Че американците печелят и от Русия, и от Покрайната територия на Русия е ясно за всеки средноинтелигентен човек. Заводите на Форд през втората световна война продават техника, и на СССР, и на Германия. И сега така правят: ПРОИДВЕЖДАТ ВОЙНА, ПОСЛЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ НЕЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След края на евроатлантическото робство ще се преброим за последно и на изпроводяк да видим кои колко са

    19 Март 2024 9:14ч.

    Дядо Иван иде, евроатлантически предатели. Тик-так, тик-так, тик-так...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пак да се изтъкнем

    19 Март 2024 9:22ч.

    Новина за ПР ефект, без особено истинно съдържание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    19 Март 2024 9:42ч.

    Даже и така да е. Плащат си хората. Не ходят с протегната ръка като управляващите бившата УССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • договорняк

    19 Март 2024 10:16ч.

    Естествено, Русия и САЩ винаги са били в негласна договорка. Така е и сега. Американски компании за сателитни изображения НЯМА КАК да предодвратят попадането им у руснаците, защото за да го направят, трябва толкова много да ограничат клиентите си, че на практика да останат БЕЗ ПАЗАРИ. Т.е. да работят на загуба. Така че няма как да стане. Сателитно изображение ще бъде продадено на "сигурен клиент" - например американска компания. От нея изображението ще попадне в неин партнер, например в бразилска компания. А от там ще попадне у ... китайци, или направо у руснаци. Това е. Урките да не реват , а да копаят нови гробни полета. Работата е ясна - "до последния хохол!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Черпак Манчев

    19 Март 2024 10:35ч.

    Те щото руснаците си нямат техни разузнавателни сателити, че опряха до американските ... Пълни глупости на още по - пълни търкалета! Какво стана с чиповете от перални, хладилници и миялни машини за ракетите? Спря да говори за тях Фон дер ЛайНен, що така? Толкова са смешни вече с тая тъпа дезинформация, че няма накъде. Само за пред западните общества, които хал хабер си нямат какво представлява Русия днес хващаха дикиш. Напоследък обаче и пред тях не става ... https://glasove.com/intervyuta/fon-der-layen-putin-shte-se-provali-rusiya-vadi-chipove-ot-miyalni-i-hladilnitsi-za-voennite-si-mashini

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи