Тежък шпионски скандал се разгаря между Испания и САЩ

Тежък шпионски скандал се разгаря между Испания и САЩ

Министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес

Тежък шпионски скандал се разгаря между САЩ и Испания, след като в него започнаха да се намесват с изявления и официални лица. При него вече бяха арестувани двама високопоставени агенти на испанското разузнаване, а Мадрид изгони двама американски дипломати.

Министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес потвърди, че правителството е изразило недоволството си пред Съединените щати заради вербуването на двама испански агенти от американското разузнаване. Те са предали класифицирана информация срещу голяма сума пари, става ясно от публикация във вестник "Ел Паис", цитирана от БНР.

Двамата агенти са работили в Националния разузнавателен център (CNI), когато през септември са подкупени да разкрият класифицирана информация на Съединените щати. Те са арестувани веднага, като по-късно единият е изпратен в затвор, а другият е под домашен арест. Не се дават повече подробности за тях, но министърът на отбраната Маргарита Роблес каза пред журналисти във военната база "Ел Голосо" в Мадрид, че инцидентът няма да навреди на двустранните отношения между двете страни, въпреки, че междувременно двама американски дипломати бяха помолени да напуснат Испания. По думите на Роблес "Това не засяга фундаменталното ядро на отношенията между две страни, които са съюзници и приятели". 

Самият факт, че информацията за шпионския скандал изтича от испански правителствени среди, обаче означава, че той очевидно изобщо не е загърбен.

Помолен за коментар относно експулсирането на двамата дипломати, министърът на външните работи Хосе Мануел Албарес каза, че „няма такъв“, но от ведомството му увериха, че са в постоянен контакт с американското посолство в Мадрид.

Двамата арестувани агенти на испанските тайни служби са разследвани за разкриване на тайни и евентуална държавна измяна чрез шпионаж за чужда сила, която може да бъде наказана с между 6 и 12 години затвор.

Само преди дни "Ел паис" обяви, че поне двама американски дипломати са били изгонени от Испания заради подкупването на служители на разузнаването. Вестникът се позоаваше на правителствени източници, което означава че официален Мадрид е искал да се разбере за случая.

Според вестника дипломатите са изтеглени тихо от Мадрид, след като вътрешно разследване е показало, че двама служители на испанското разузнаване са дали информация срещу "голяма сума".

Офицери от испанската разузнавателна агенция (CNI), началник на зоната и негов помощник, са били арестувани преди два месеца и съд разпореди делото им да се пази в тайна.

Посланикът на САЩ Джулиса Рейносо е била извикана и във военно и във външно министерство и според "Ел паис" се е извинила за инцидента. След това Вашингтон е изпълни искането на испанските министерства на отбраната и на външните работи двамата служители на посолството да напуснат Испания.

Според източници на вестника американският посланик е уверил, че не е запозната със събитията и че американски агенти са действали като част от програма, стартирана преди Джо Байдън да застане начело на американската администрация. Рейносо обещала съдействие в разследването. В момента делото се гледа от испански съд.

Посолството е отказало коментар, както и говорителите на външното министерство и на Върховния съд в Мадрид.

"Това е много сериозен въпрос, тъй като набирането на тайни агенти от нация домакин, за да предадат собствената си страна, е открито враждебен акт, извършван спрямо вражески правителства, но никога с приятели или съюзници", написа още "Ел паис".

Дания наскоро свали обвиненията срещу бивш министър за подпомагане на американското разузнаване да подслушва европейски политици, сред които бившият канцлер на Германия Ангела Меркел. Копенхаген беше принуден да се откаже от делото, за да не издаде държавни тайни по време на процеса, припомнят агенциите.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

  • "...правителството е изразило недоволството си пред Съединените щати заради вербуването на двама испански агенти от американското разузнаване."

    09 Дек 2023 15:38ч.

    Не виждам драма! Съюзниците се шпионират по-лесно и безопасно от враговете, а и бюджетът трябва да се оправдае! Хупца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Дек 2023 19:03ч.

    Единия е купил къщата в Барселона, а другия бутика на миската и така са ги разкрили !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    09 Дек 2023 16:14ч.

    аматьори. да вземат за пример територията - купили са цялото правителство и служби

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Това е много сериозен въпрос, тъй като набирането на тайни агенти от нация домакин, за да предадат собствената си страна

    09 Дек 2023 16:45ч.

    В туземната на Галя от ПосолствоТО колониална администрация всички до един слугуват на обществени начала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    09 Дек 2023 17:04ч.

    Няма такова нещо като "обществени начала". Плащат им и то солидно. Един след друг си купуват скъпи имоти в чужбина, при условие, че единствените им доходи са от заплати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил Иванов

    09 Дек 2023 17:08ч.

    Има една покъртителна обява за работа в ДАТО поместена в jobs.bg. И това ми било българско разузнаване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Que tonteria chicos !

    09 Дек 2023 17:10ч.

    Изгонили двама американски дипломати ! Колко сме смели само... ама няма да се засяга "фундаменталното ядро" на взаимоотношенията. ПоркЕ ? Ами защото управляващите и на двете страни сте от един отбор - този на леваците/прогресисти/ неокомунисти/сатанисти !!! Самият факт че американската страна си е избърсала трибуквието с ... Тръмп /!/ иде да покаже достатъчно. Впрочем спрямо САЩ Испания е в позицията в която сме ние спрямо Галя от Козяк, но те още след войната за независимостта на Куба. Позиция "партер". Иберийците са така здраво окупирани военно, както и ние. Точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    09 Дек 2023 17:10ч.

    В България има купища продажници, които предават страната и служат на чужди интереси. Тях кога ще ги затворят и ще им повдигнат обвинения за национално предателство? Но като знам, че и по-голямата част от прокурорите и съдиите са на хранилка на щатите, моите надежди се превръщат в химери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е за България

    09 Дек 2023 17:30ч.

    Но вероятно Испания се опитва да се разграничи от САЩ, дали чрез шпионски скандал или по друг начин. Атакува се вързката на "партньорство", която ние сме намразили отдавна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    09 Дек 2023 21:40ч.

    Нашите без заплащане. Само за фукня са готови да служат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    09 Дек 2023 17:56ч.

    Това със заплащането си е направо почтено отношение, първо показва, че не са ги изнудили, т.е. дали са им правото да откажат и второ, че не са използвали свои агенти да направят някакъв пробив и да източват информация 24/7. На други места информацията щеше да бъде придобита и безплатно, дори някой щеше да изтича да им я даде доброволно, с надежда да му се плати по-късно. В тази ситуация шпионираната страна също бере срам, че има продажни служби, няма какво да се сърдят, че отсреща са същите като тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Дек 2023 18:41ч.

    Ха ха. Това при нас не може да стане. Щото ще трябва да арестуват освен Баце, Шиши, Кики и още сума ти хора. А пък за гоненето на американски дипломати кой ще подпише?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    09 Дек 2023 18:45ч.

    "Това не засяга фундаменталното ядро на отношенията между две страни, които са съюзници и приятели". Интересно какво се крие зад това. Защото знаете, че всичките приятели и съюзници се шпионират едни други. Ей оня ден Тагарев имаше среща с всички чужди военни аташета в България. Всички те до един са чужди шпиони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    09 Дек 2023 20:33ч.

    Хамериканците нямат съюзници, имат роби

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    09 Дек 2023 20:42ч.

    Аз пък за милисекунда си помислих, че шпаниолите са се осмелили да шпионират американците...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Дек 2023 21:35ч.

    А то било обратното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    09 Дек 2023 21:45ч.

    Новината много мъглява .Кое разузнаване? Военно, икономическо, ЦРУ, ФБР , другите петдесетина разузнавателни агенции на САЩ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васил

    09 Дек 2023 21:59ч.

    Слава Богу на родната ни територия нямаме тези проблеми. Галя от Посолството се обажда по телефона и нарежда как подопечното им правителство да действа.Всички началници на служби се съгласуват с Посолсвото и тн. Да им имам проблема на испанците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • yaaaa

    10 Дек 2023 1:26ч.

    Не вярвам на очите си, страна от ЕС да изгони, макар и тихо,без шум американски дипломати, не може да бъде, сигур са се объркали и са били руски, а дали са го съгласували с ЕС шефовете- USA марионетки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • xmmm

    10 Дек 2023 1:30ч.

    Това да се стигне до гонене на "приятели" значи нещо мнооого повече е станало, ама не ни казват, пускат ни някакви общи приказки, а самата случка я увъртат, щото те "приятелите" им си имат достъп до всичко, така че тия няма какво да "издават."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 30 процента все още са франкисти

    10 Дек 2023 10:07ч.

    Испанците са последната фашистка диктатура в Европа. И като такава са мнооого удобни на отвъдокеанските си "партньори".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "... двама американски дипломати са били изгонени от Испания, заради подкупването на служители на разузнаването с голяма сума пари!"

    10 Дек 2023 11:05ч.

    Ахахаха ... еваларка на американците - похватите с подкупите действат безотказно, няма начин да не получиш всичко, което искаш! Тоест КОРУПЦИЯ дрънка, та дрънка пред очите на целия свят! Въпросът ЗАЩО братята ни американци партньорите, съюзниците искат, искат, искат безспирно все от чуждите ресурси - природни, интелектуални - е без коментар, понеже е върховен примитивизъм. ..... Ноооооо .... имаме закон Магнитски за БОРБА с корупцията и невиждан открит натиск за Съдебна реформа в България! Ето ги тук главния "санкционер" по корупцията:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Санкциите Магнитски да подсилят европейския избор на България. Важно е стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени"

    10 Дек 2023 11:12ч.

    Джеймс О’Брайън, който е ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и е на посещение в България пред БНР 18 февруари 2023 г. .... Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват, десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. и

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За О’Брайън е особено важно в новия парламент българските депутати да гласуват конкретен законопроект!

    10 Дек 2023 11:21ч.

    „Защото искаме не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за БОРБА с КОРУПЦИЯТА, ГЛАВЕН ПРОКУРОР и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони“ ... ... Съдебна реформа се разпорежда мистър ОБрайън, а какъв пример дават на световното човечество със скандала в Испания-САЩ ? Не спират да искат. Чудно необяснимо какво им пука за българите как живеем и какво искаме ние българите в собствената си държава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи