Тереза Мей с 2,5 милиона паунда допълнителен доход като депутат

Тереза Мей с 2,5 милиона паунда допълнителен доход като депутат

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Британските депутати имат приходи от над 17 милиона паунда освен техните заплати в парламента, като две трети от тези пари са притежание на само 20 депутати, съобщи "Скай нюз". 

Съвместен проект на "Скай нюз" и "Tortoise Media" – британски новинарски уебсайт, за хвърляне на светлина върху парите в политиката, е установил, че по-голямата част от допълнителните доходи в размер на 15,5 милиона паунда са отишли при управляващите консерватори и доста по-малка при лейбъристите – 1,2 милиона. 

Басизната депутатска годишна заплата възлиза на 84 144 паунда или около 186 000 лева по курса на деня. Първата в списъка обаче – бившият премиер Тереза Мей, е заработила допълнително над 2,5 милона паунда след учредителната сесия на сегашния парламент през декември 2019 година. 

Само за произнасянето на 6 речи в Калифорния Тереза Мей е получила над 400 000 паунда. Челната тройка допълват бившият главен прокурор Джефри Кокс и друг бивш премиер – Борис Джонсън. 

Дебатът за допълнителните работни места на депутатите доминираше през 2021 година след като бившият депутат на торите Оуен Патерсън се забърка в лобистки скандал, който в крайна сметка доведе до оставката му. Разкрити бяха и други случаи на депутати, които печелят големи суми без на практика да нарушават правилата и се надигна вълна от недоволство с искания за реформи в Камарата на общините. 

Някои промени се очакват да влязат в сила по-късно тази година, като от март ще бъде забранено на депутатите да работят като политически или парламентарни консултанти. 

Директорът на Института за управление Хана Уайт обаче коментира, че е пределно ясно, че депутатите в този парламент нямат никакъв стимул и много труно ще приемат реформи срещу досегашните практики, които им позволяват да правят големи допълнителни печалби.


Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • Ким Чен Ун

    08 Яну 2023 20:53ч.

    Просякиня. Др. Путин има 40 млрд. Евра, повече от валутния резерв на Матушката, но не дава и 1 евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    08 Яну 2023 22:55ч.

    Иди в "Дневник", освен ако не страдаш от мазохизъм и търиш тук адисти да ти отговорят на желанията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Ким Чен Ун 08 Яну 2023 20:53ч.

    09 Яну 2023 8:05ч.

    как само 40 млрд.?!? когато свети Навални преди 2-3 години "разкри" двореца на Путин, Ицо Грозев и белите котета се кълняха, че Путин е скътАл 200 млрд. бинки! сега на шушлек като тебе ли да вервАме или на доказани "журналисти" като Грозев или свети Навални?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    08 Яну 2023 22:55ч.

    Интересно, кой олигофрен е бил готов да плати десети хиляди лири, за да слуша лекция на недоразумението Тереза Мей?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    09 Яну 2023 8:06ч.

    няма такива. на това му се вика скрита корупция. или "водиш лекции" или пишеш "мемоари".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калиюга

    09 Яну 2023 2:21ч.

    Тази и подобните на нея не знаят ли че и милиарди да вземат , няма да си ги носят горе . Каквото направи човек тук на Земята си отговаря лично .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи