Теодора Генчовска за палежа на Културния клуб в Битоля: Извършен е хладнокръвно

Теодора Генчовска за палежа на Културния клуб в Битоля: Извършен е хладнокръвно

Министърът на външните работи на България Теодора Генчовска посети Битоля и на място се е запознала със ситуацията след палежа на Културния клуб „Иван Михайлов” в града. Става въпрос за вандалски акт и неприятен инцидент, каза за БТА министър Генчовска. Тя уточни, че се е видяла с директора на полицията в Битоля и му е благодарила за бързата реакция. На място е имало дежурен прокурор и криминалисти, а от полицията са поели ангажимент случаят да бъде разрешен в най-кратки срокове. 

От видеокамерите става ясно, че деянието е извършено хладнокръвно и по светло (сигналът е подаден в 5 часа сутринта местно време). Изгорена е вратата на Културния център „Иван Михайлов” и полицията се е ангажирала да охранява сградата, докато тя бъде възстановена. Хубаво е, че огънат не е влязъл в сградата, няма по-големи щети и не е имало хора, иначе инцидентът би бил още по-сериозен. Очакваме компетентните власти да си свършат работата, каза за БТА министър Генчовска.  

Заедно с министъра на външните работи в Битоля беше и посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи остро осъди акта на умишлен палеж на входа на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля и заяви, че това престъпление не е извършено случайно в ден, когато двете страни трябва да продължат диалога за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония.

С позиция излязоха и президентът на страната Стево Пендаровски и премиерът Димитър Ковачевски, които също категорично осъдиха палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля. „Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България”, написа на страницата си във Фейсбук Пендаровски.

 „В 21 век нищо не се постига с палежи. Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички да запазим спокойствие и достойнство, а с извършителите ще се разправят институциите”, написа на Фейсбук страницата си Ковачевски.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Споко

  04 Юни 2022 19:18ч.

  Имайте малко търпение, след една година НАТО, САЩ и ЕС ще съществуват само в учебниците по история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Палежа в Одеса?

  04 Юни 2022 19:30ч.

  А палежа на профсъюзния дом в Одеса? Ами те вече паралелите са повече от очебийни. Кой настройва така братски народи? Заради безпринципната си позиция, един ден доста ще съжаляваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович

  04 Юни 2022 19:37ч.

  100% e извършено от руски "дипломати"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  04 Юни 2022 19:45ч.

  Нет, ето Баширов и его друг!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  04 Юни 2022 19:52ч.

  Навярно ще започнете да разбирате проблемите, които създадоха хохлите на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славин

  04 Юни 2022 21:33ч.

  Явно на господарите ни не им е достатъчна украинската криза, а ни готвят и мини Украина на Балканите. Разделяй и владей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  04 Юни 2022 21:48ч.

  Дума дупка не прави, драги съседи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  04 Юни 2022 22:29ч.

  Провокация е да наречеш Културен дом на името на Главорез с кървави ръце ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време е

  04 Юни 2022 22:37ч.

  да се простим с илюзиите. Едно време имахме братя македонци, сега вече нямаме. Досега историята ни беше обща, вече остава само наша. Пожелаваме им да са здрави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Независим

  05 Юни 2022 0:18ч.

  Въпросът е #КОЙ е замислил, организирал и изпълнил самото създаване на "културния" клуб, наименоването му на "Иван Михайлов" (вместо "Иван Вазов"), както и палежа на вратата му?! Нещата яко миришат на БКП+ДС-провокация!!! Май по-добре ще е да се направи задълбочено международно разследване на българските служби и началници в София и техните оперативни изпълнители-русофили от ДС-МВРо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи