Телекомите започнаха да вдигат цените с инфлацията

Телекомите започнаха да вдигат цените с инфлацията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Мобилният оператор "Виваком" уведоми днес клиентите си, че от февруари повишава цените на месечните абонаменти с 2 лева. Причината е инфлацията през 2022 г., като телекомът цитира данни на НСИ за единадесетте месеца януари-ноември - 15.8%. Очакванията са отчетената годишна инфлация да остане на тези нива, посочват от компанията.

И абонатите на останалите два телекома - А1 и Yettel, вероятно скоро ще бъдат уведомени за повишени цени. За това наскоро предупредиха от Асоциацията за защита на потребителите.

В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година. 

Миналата година индексирането на договорите предизвика скандал и намесата на Комисията за защита на потребителите, защото два от телекомите - А1 и "Теленор" (сега Yettel), първоначално поискаха да отразят ръста на инфлацията за две поредни години. "Теленор"  и  А1 обжалваха забраната да вдигнат цените с инфлацията от 2020 и 2021 г. пред съда, но в рамките на няколко дни магистратите отхвърлиха последователно възраженията на двете компании. 

 

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

 • Конкуренция, брат

  05 Яну 2023 16:45ч.

  Или картел? А два от тези са и основния доставчик на фиксиран интернет и кабелна телевизия в цялата държава! Преди 15-тина години доставчиците бяха стотици, локални.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и нека ограбването на българският народ започне сега!

  05 Яну 2023 17:15ч.

  стани богат, ограби другия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  05 Яну 2023 17:33ч.

  Крадците от вивател ще ми крадат по 6 лева всеки месец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оплачи се на Урсула! Но мисля, че арменският поп по ще те чуе!

  05 Яну 2023 17:46ч.

  Само не казвай, че харесваш вълци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  05 Яну 2023 21:05ч.

  Кръстен съм на дядо ми Вълко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи