Техеран обвини Зеленски в антииранска пропаганда

Техеран обвини Зеленски в антииранска пропаганда

Президентът на Украйна Володимир Зеленски провежда антииранска пропаганда, за да привлече допълнителна военна и финансова помощ от западните страни. Това заяви вчера говорителят на Министерството на външните работи на Иран Насър Канани Чафи.

„Поредното възпроизвеждане на лъжливите изявления на президента на Украйна срещу Ислямската република е антииранска пропаганда и част от информационната война. То има за цел да привлече още повече оръжия и финансова помощ от западните страни“, цитира думите на дипломата агенция ISNA

Говорителят на иранското външно министерство потвърди готовността на Техеран да участва в политическото уреждане на конфликта между Русия и Украйна. „Иран винаги е заявявал, че се противопоставя на продължаващата война в Украйна, съжалява за болката и страданието на украинския народ, подчертава необходимостта от намиране на политическо решение и е готов да помогне за постигането му“, заяви Канани Чафи.

На 24 май Зеленски заяви, че „народът на Иран е тласкан все по-дълбоко и по-дълбоко на тъмната страна на историята“, докато Ислямската република доставя на Русия дронове, които се използват за удари срещу Украйна, посочва ТАСС. Коментирайки изявлението на президента на Украйна, Канани Чафи каза, че Техеран многократно е демонстрирал готовността си за съвместно проучване на твърденията за използване на дронове, но Киев отказва да сътрудничи на иранските експерти. Украйна избягва преговори с Иран, което потвърждава неоснователността на твърденията, наличието на конкретни политически цели и мотиви за подобни обвинения срещу Ислямската република“, подчерта дипломатът.

Москва и Техеран многократно отхвърлиха обвиненията, че Русия доставя ирански дронове за използване срещу Украйна. В началото на ноември миналата година иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян заяви, че Ислямската република е доставяла дронове на Русия, но в малки количества и няколко месеца преди началото на военната операция в Украйна, припомня още ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи