Тази вечер в Казанлък започват честванията на националния празник Трети март

Тази вечер в Казанлък започват честванията на националния празник Трети март

Тази вечер в Казанлък започват официалните чествания на националния празник на България, съобщиха от местната администрация. Утре те ще продължат в храм-паметника “Св. Рождество Христово” в град Шипка и край Паметника на свободата, съобщава БТА.

Тържествата днес ще започнат в 17 часа пред сградата на Община Казанлък с водосвет за здраве и благопреуспяване на българския народ и с церемония по издигане на националния флаг. В 17:30 часа на централния площад “Севтополис” ще се състои премиерата на филма “Опълченците на Шипка” на режисьора арх. Пламен Мирянов, както и поетична композиция. Честването ще продължи с тържествена заря проверка. Националния химн ще изпълнят духовият оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада и квартет “Армейска песен”, а тържествата в Казанлък ще завършат с концерт. 

Трети март ще започне с благодарствен молебен, отслужен от старозагорския митрополит Киприан в храм-паметника в град Шипка и ще продължи край подхода към Паметника на свободата, където ще се състои тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на България. 

Тази вечер председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в тържествената заря-проверка в Казанлък, която ще започне в 18 часа на площад „Севтополис“. Той ще приеме стpоя на представителните роти на Българската армия и ще произнесе слово, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Той ще присъства и на благодарствения молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка на 3 март, след което ще вземе участие в честването край Паметника на свободата.

Организатор на честванията тази година е Община Казанлък. За всички желаещи да се включат в отбелязването на празника администрацията е осигурила безплатни автобуси от ценъра на Казанлък до върха, които ще тръгват в часовете от 7 до 9 часа. Създадена е и временна организация на движението, като от 20 часа днес до 18 часа утре транзитното движение през прохода “Шипка” ще се пренасочва към Прохода на Републиката. 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • мара канибала

  02 Март 2024 9:38ч.

  Българите, живеещи в Крим, нарекоха позорно решението на българското правителство и лично на премиера Денков да подарят на Зеленски меча на хан Кубрат. - https://vz.ru/news/2024/3/2/1256126.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  02 Март 2024 10:55ч.

  Във война победената страна предава меча си и показва поражението си. Така Осман паша предава меча си след поражението на турците при Плевен. Денков затъна в небивала доброволна измяна. Уникална гавра със светиня! Позор! Системен позор! Оставка! Никаква ротация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  02 Март 2024 9:43ч.

  Празнувайте го, тази година за последно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стар Разбойник

  02 Март 2024 11:25ч.

  Наистина си предчувстваш, дотогава може и да си увиснал обесен на някой кестен по бул. Руски за назидание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С нами Бог!

  02 Март 2024 12:01ч.

  Да живее България! Да живее Русия, правоприемник на СССР, правоприемник на Руската Империя - нашата освободителка от Османско робство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  02 Март 2024 15:26ч.

  Русия принципно няма нищо общо с болшевишко колхозния кенеф СССР, мизерията им е една съща

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи