"Таймс" разказва за неуспешния опит на украинците да превземат Запорожката АЕЦ през октомври 2022 г.

"Таймс" разказва за неуспешния опит на украинците да превземат Запорожката АЕЦ през октомври 2022 г.

Групировка на украинските въоръжени сили, наброяваща над 600 военнослужещи от елитни подразделения, участва в операцията по превземането на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на 19 октомври 2022 г., завършила с неуспех за Киев. Както съобщава британският вестник "Таймс", украинските военни са се опитали да дебаркират на левия бряг на река Днепър, като в десанта са участвали над 30 лодки.

Според изданието военнослужещите от въоръжените сили на Украйна са били въоръжени с тежки картечници, автоматични гранатомети МК-19 и противотанкови ракетни системи, съобщава ТАСС. По-рано Киев не е признавал официално нападението срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа, но представители на украинските специални служби, включително военното разузнаване, и ВМС разказаха на Таймс" подробности за опита за превземане на ядрената централа. Източникът на "Таймс" отбеляза, че участващите в операцията украински военнослужещи не са очаквали да срещнат твърда съпротива от руските въоръжени сили, изхождайки от предположението, че руската страна „няма да може да използва артилерия“ в района на атомната централа.

"Руснаците изградиха много плътна отбрана, минираха всичко - казва един от украинските офицери. - Когато се приближихме, те дори вкараха танкове и артилерия и започнаха да ни стрелят направо във водата." В същото време украинската страна, както подчертава "Таймс", се е опитала да нанесе удари по позициите на подразделенията на руските въоръжени сили на левия бряг на Днепър с помощта на реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС".

На въпрос дали Съединените щати са предоставили разузнавателна информация на Киев за използването на "ХАЙМАРС" преди десантната операция, източник от американските военни среди потвърди, че „оперативни сведения“ са били предадени на украинските специални сили, но не навлезе в подробности. „Ние споделяме информация, но те (Украйна) са отговорни за избора, определянето на приоритетите и окончателните решения за борба със заплахите“, каза той.

Вестникът отбелязва, че в резултат на масиран обстрел от руските въоръжени сили основната група украински военнослужещи не е успяла да дебаркира на левия бряг на Днепър. Малка група украински въоръжени сили, която все пак успя да стигне до брега, влезе в тричасова престрелка с руски военни в покрайнините на Енергодар. "Таймс" добавя, че опитите за насилствено превземане на АЕЦ остават предмет на дискусия сред украинските официални лица. Ръководителят на украинската компания "Енергоатом" Петр Котин заявил, че обстрелът на АЕЦ и военните действия в района на станцията могат да предизвикат ядрена авария.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков съобщи на 19 октомври миналата година, че две роти на въоръжените сили на Украйна са се опитали да дебаркират войски на левия бряг на Каховското водохранилище и да превземат територия на Запорожката ядрена централа. По думите му, в десанта са участвали 37 лодки и катери с военнослужещи от въоръжените сили на Украйна. В резултат на активните действия на руските войски, охраняващи външния периметър на АЕЦ, десантът на противника е унищожен, загубите на Въоръжените сили на Украйна възлизат на над 90 украински военнослужещи и 14 катера. Остатъците от десанта са разпръснати с артилерийски огън в акваторията на Каховското водохранилище, заяви тогава Конашенков.

 

Коментари

  • наблюдателен

    08 Апр 2023 9:54ч.

    Когато Конашенков твърди нещо, нищо не се е случило. Когато "Таймс" твърди същото, тогава се е случило. "1984"-та ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    08 Апр 2023 10:03ч.

    Октомври месец това беше "кремълска пропаганда", а СЕГА какво е ? Но като малко разбиращ от десанти мога да се възхитя на израза ..."в резултат на масиран обстрел от руските въоръжени сили основната група украински военнослужещи не е успяла да дебаркира на левия бряг на Днепър". Ха,ха. Не успяват да дебаркират само потопени лодки/катери. А малко по-вулгарно "нахранили са рибите". Жалко за жертвите и от двете страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    08 Апр 2023 11:22ч.

    "потвърди, че „оперативни сведения“ са били предадени на украинските специални сили" -- предполагам, на мексиканците, когато тръгнат да си връщат тексас и други земи, също ще им бъдат осигурявани "оперативни сведения". всичко се помни и връща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нова информация, не стари известни ни захлебвания, след половин година! Ние не сме тъпаците от МААЕ.

    08 Апр 2023 12:22ч.

    За один боевой вылет старший инструктор летчик Алан Датиев ликвидировал два украинских вертолета Ми-24, а затем уничтожил штурмовой самолет Су-25. О боевых подвигах российского пилота рассказали в пресс-службе Министерства обороны РФ, передают «Известия».Результативный полет Алан Датиев совершил на Су-27. Летчик сам рассказал о том, как выполнял задачу.— В один из дней стандартного патрулирования воздушного пространства в районе переднего края обнаружил две воздушные метки сначала. По характеристикам — два вертолета Ми-24, которые летели в районе переднего края. Соответственно, принял меры все: сближение, постановку на атаку и уничтожение, — поделился Датиев.Затем в другом районе, также входившем в зону ответственности пилота, он обнаружил три цели. По характеристикам Датиев сделал вывод, что это штурмовики Су-25. Летчик создал такие условия, что две из целей развернулись. Один из штурмовиков пытался атаковать, но был уничтожен.Ранее сообщалось, что российские летчики сбили украинский военный вертолет Ми-8 над Харьковской областью. Толкова си могат урките, само устите им големи и гъзовете - широки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи