ТАСС: За първи път в историята си ЕС одобри „частичен Шенген“ за Румъния и България

ТАСС: За първи път в историята си ЕС одобри „частичен Шенген“ за Румъния и България

Съветът на ЕС взе официално решение за премахване на паспортния контрол между страните от Шенген, Румъния и България от март 2024 г., но само за въздушен и морски транспорт, той ще остане на сухопътните контролно-пропускателни пунктове, съобщиха от мисията на Испания, която председателства Съвета на ЕС до края на годината. Въвеждането на „частичен Шенген“ за тези две страни стана прецедент в историята на ЕС, съобщава ТАСС.

"Съветът на ЕС реши да разшири Шенгенската зона за България и Румъния. Вътрешният (в рамките на Шенгенската зона - бел. ТАСС) граничен контрол на морския и въздушния транспорт ще бъде премахнат през март 2024 г., решение за премахване на контрола на сухопътните гранични пунктове ще бъде взето по-късно“, се казва в изявлението на испанското председателство на ЕС.

Въпросът дали Румъния и България вече ще могат да издават шенгенски визи на чужденци все още не е изяснен от нито една от европейските структури.

От началото на миграционната криза през 2015 г. много страни от Шенген многократно възстановяваха граничния контрол на вътрешните си сухопътни граници на ЕС, но това беше направено без да се преразглеждат параметрите на шенгенските споразумения. Само през 2015 г. в ЕС са официално регистрирани около 2 милиона незаконни преминавания на границата. По същата причина отново е отложено пълното влизане на Румъния и България в Шенген с премахването на вътрешната сухопътна граница, добавя ТАСС.

Процесът на приемане в една от европейските общности (Европейски съюз, еврозона, Шенгенско пространство) никога досега не е бил разделян на етапи; преди това, след приемането, всички страни кандидатки веднага ставаха пълноправни членове на тези структури. Следователно самите понятия за „частичен“, „морски“, „въздушен“ или „сухопътен“ Шенген никога не са били използвани досега.

Шенгенската общност е създадена през 1985 г. от Франция, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Границите на Шенгенската зона не съвпадат с границите на Европейския съюз, въпреки че и двете структури досега включваха 27 държави. Членове на Шенген са Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн извън ЕС. Но членовете на ЕС Ирландия и Република Кипър не участват в Шенген, а Румъния и България едва вчера получиха частична покана.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз

    31 Дек 2023 8:14ч.

    2023 година беше, година на никакви очаквания и пълно разочарование от всичко !!! Но пък сме все още живи !!! За месното туземно население на кочината Булгаристан ще има евроатлантически и натовски помощи при погребение! А единствената „добра“ новина е, че за гяурите ще има безплатно запазено място на седмото небе !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От поста ти разбрах,че ти лично

    31 Дек 2023 9:29ч.

    Живееш в кочина. Това не е нещо с което човек може да се хвали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В кочина живее всеки поробен от ЕСОТАН народ

    31 Дек 2023 10:01ч.

    Жълтоповетните изроди не принадлежите към никой народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    31 Дек 2023 15:38ч.

    Австрия бе първата страна с частичен Шенген .............................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малей, инфо от Тасс

    31 Дек 2023 9:28ч.

    Крайно време СЕМ да удари една сериозна глоба на Митрофанови вести за разпространение на лъжи. За такова нещо в Русия затварят медията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денят на Колесника иде за вас, изроди евроатлантически!

    31 Дек 2023 10:03ч.

    Тик-так, тик-так, тик-так...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    31 Дек 2023 10:01ч.

    Хиляди талибани ще бъдат заселени в България, това си е национално предателство. Да си ги взимат денков, габриел,боко и ония дебел еничар пеевски в техните къщи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сорос искаше в България да прави циганска държава на Европа

    31 Дек 2023 10:08ч.

    И изглежда не се е отказал. Ето съди държавата, българското правителство, че не е ваксинирала възрастните българи, тези помнещите, живата памет все още на българската нация. На части в Шенген. Глупави унижени борисофци пеефски наплатени денкофци кирочофци и прочие лакоми жалки биоединици

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е първи етап

    31 Дек 2023 11:00ч.

    Схемата със сигурност е с дълъг хоризонт и много етапи. Напливът на мангусти ще продължи. Границата с Турция ще остане все така "пропусклива". Ако се увеличи дела на охранители от ФРОНТЕКС, всичко преминало ще бъде надлежно регистрирано, т.е. мигрантите става БЪЛГАРСКИ во веки веков. Черен Петър. Ще ги разполагат във все по-нови и нови "лагери от затворен тип" , меки концлагери. Ще ги храним, поим, дондуркаме. Може дори да ни отпуснат допълнителни средства от ЕС, нещо като боклуджийско гробище на Европа, но в този случай за неканените пришълци. Когато лагерите станат твърде много и бежанците се измерват с милиони /1-2-3.../ просто ще ни наредят да прекратим "нехуманното отношение" към тях. И лагерите от "затворен тип" ще станат от "отворен тип". И така истимарски ще се стигне до етапа , когато българското население в България ще е подменено с НЕбългарско население. И никой няма да мъцне, щото е пропуснат момента когато е трябвало да се протестира. Прост народ - слаба държава !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    31 Дек 2023 11:00ч.

    Скоро ще можем без чакане по границите да стигаме до имотите си в Гърция, които придобихме с усвоените евросредства. Гадното бг лайнеморие ще бъде забравено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гадостта не е в самото море

    31 Дек 2023 11:17ч.

    А в унтерменшите като теб. Като преместите "лайноморието" , т.е. вас си самите - ще превърнете Бяло Море в същото лайноморие. Затова за истински състоятелни хора - по-далеч от булгаристанци ! Почивки там където са малко или ги няма изобщо. Няма да подсказвам къде, да не вземат да се домъкнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    31 Дек 2023 11:59ч.

    Аз не ходя на куцото безсолно вече 20 години. Понеже българинът бил много зле видяхме какво се случи на Занзибар, Дубай, Малдивите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТАСС гаС пикае

    31 Дек 2023 11:53ч.

    Личи си от заглавието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Млък ,че

    31 Дек 2023 12:41ч.

    ти може и кръв да пропикаеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи