ТАСС: Влошава се обстановката в Донбас. Възможна офанзива на украинските сили

ТАСС: Влошава се обстановката в Донбас. Възможна офанзива на украинските сили

Снимка: ТАСС

 

От Кремъл заявиха, че следят ситуацията в Донбас и я смятат за "много, много опасна" заради провокациите от украинска страна.

 

Ситуацията на демаркационната линия в Източна Украйна ескалира в четвъртък. Неконтролираните от Киев републики в Донбас съобщават за масиран обстрел от въоръжените сили на Украйна, както и че украинската страна подготвя офанзива. Изострянето съвпадна с работното пътуване на президента на страната Владимир Зеленски в зоната на операции на въоръжените сили на Украйна в Донбас. В своя Instagram той съобщи, че е отишъл с лодка през Азовско море до района на операцията.

 

Както съобщи прессекретарят на президента на Русия, Дмитрий Песков, Кремъл следи ситуацията в Донбас и я смята за "много, много опасна" заради провокациите на украинската страна.

 

Съгласно условията на примирието в Донбас от лятото на 2020 г. са забранени стрелба, настъпателни и разузнавателни и саботажни операции, както и разполагането на тежки въоръжения в населени места. Ответният огън е разрешен само с пряка заповед от командването. Последният път, когато страните се договориха да се върнат към пълното спазване на примирието, беше на среща на контактната група на 22 декември 2021 г. Оттогава не е имало сериозни атаки.

 

ТАСС обобщава ситуацията в източната част на Украйна: 

 

- Сутрешен обстрел: В Луганск съобщиха, че обстрелите от украинските въоръжени сили са започнали в 05:32 часа московско време. Засегнатата зона включва населени места както от Луганската, така и от Донецката народни републики (ЛНР и ДНР), включително западната част на Донецк. Използвани са минохвъргачки, гранатомети, бойни машини на пехотата, голямокалибрено стрелково оръжие, както и противотанкови ракетни системи. Републиката определи обстрелите от украинска страна като най-активните през последните месеци. Огънят е насочен към обекти на гражданската инфраструктура и жилищни райони.

 

- Изостри се ситуацията по линията на съприкосновение. Народната милиция на ДНР съобщава, че въоръжените сили на Украйна са разположили две гаубици и бронирана машина в жилищни райони по линията. Също така украинската страна не разрешава на дронове на ОССЕ да наблюдават ситуацията.

 

- ЛНР определи действията на въоръжените сили на Украйна като планирана провокация с цел предизвикване на ответен огън. След продължителен обстрел двете републики наистина отвориха, за да потиснат огневата мощ на противника: „Нашите военни не си играят на джентълменство“, обясни Родион Мирошник, представител на ЛНР в контактната група за Украйна.

 

- Сега в Донецк установяват броя на ранените цивилни и щетите по цивилната инфраструктура. ДНР изпрати информация за нарушения на примирието до Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня и призова ОССЕ да го регистрира.

 

Разузнаването прогнозира офанзива, добавя ТАСС. Според разузнавателните данни, предоставени от Народната милиция на ДНР, въоръжените сили на Украйна като цяло се подготвят активно за бойни действия. В района на град Хмелницки тече подготовка за използването на ракетни комплекси "Точка-У", посочва агенцията.

 

Освен това, според разузнаването на ДНР, украинската страна планира да извърши десантно нападение на азовското крайбрежие на републиката. В ударната група по направлението Сартана – Коминтерново са включени разузнавателна рота и рота за огнева поддръжка, а за прехвърлянето се подготвят и взводове от батальона за териториална отбрана. От морето ще се използват лодки, прехвърлени от САЩ.

 

Освен това от Донецк съобщават, че са получили информация за планове за евакуация на ръководството на Украйна - офиса на президента Владимир Зеленски и Върховната Рада - от Киев в Лвов, след като това направиха посолствата на редица западни страни, добавя ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Нещо друго

    17 Фев 2022 19:54ч.

    Камила Валиева се срути от напрежение, на Тутберидзе и окото и не мигна. Следващите деца са наред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мара Канибала

    17 Фев 2022 20:04ч.

    Не можеш да искаш разумни решения и действия от една хунта, в която всички шмъркат кокаин. Такива са проамериканските лакейчета навсякъде... и после що си ядели вратовръзките се чудите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изгубеният

    17 Фев 2022 20:49ч.

    Направо изчакаха РФ да си изтегли 100те танка и да нападнат , твърди ТАСС. Някой на запад от Урал дали ще и повярва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някои твърдят

    17 Фев 2022 21:04ч.

    Че независимите републики също стрелят на поразия. И най-вероятно е така. И двете страни стрелят и лъготят, че само другите нарушават примирието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    18 Фев 2022 19:45ч.

    Чети. Информирай се. https://topwar.ru/192413-ucelevshie-steklopakety-i-plafony-kadry-posle-obstrela-detskogo-sada-v-stanice-luganskoj-vyzvali-voprosy.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    17 Фев 2022 22:05ч.

    НЕНАЧАВШАЯСЯ ВОЙНА. КАКОВ БУДЕТ СЛЕДУЮЩИЙ ЭТАП КОНФЛИКТА? КОНСТАНТИН СИВКОВ ДЕНЬ ТВ 1,23 МЛН. АБОНАТИ https://www.youtube.com/watch?v=Vz30Gu0hiCs

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    17 Фев 2022 23:40ч.

    Байдън почти позна датата ! :)) Очертава се гигантско военно ШОО само да свърши Олимпиадата.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    18 Фев 2022 0:15ч.

    Яко бомбене тая нощ. Удрят се водни станции. Няма вода в много градове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля че крайно време е

    18 Фев 2022 8:27ч.

    мурабето да птпочне,да бъдат изтребени до крак всички участващи в т.н. Майдан през 2014г,осъдени военни участващи в обстрела на мирни граждани и заточени за вечни времена нейде из “мъртвите сибирски полета и тогава….. и тогава ще настъпи мир!Ах да,Лвовска област да се преде на Полша а частна с унгарско население на Унгария!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • супервайзър

    18 Фев 2022 8:48ч.

    Сатанистите са решили на всяка цена, "по план" , да предизвикат военен конфликт в Донбас. Ясно е как ще завърши той, но именно това ще им послужи за въвеждане на "санкции" = спускане на нова Желязна Завеса между Европа и Русия. Това техен етап от глобализацията и ликвидирането на националните държави, междинен етап ! Етап в който страните ще се оградят по "лагери".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • супервайзър 2

    18 Фев 2022 8:52ч.

    В тази нова Желязна Завеса не е ясна позицията на Украйна, или това , което остане от нея. Най-вероятно "салфетката" вече е разчертана, така че кръвта която ще се пролее /руска и руска/ е напразна. Това иска да избегне Москва, на едва ли ще се получи. Руската сопа ще трябва да игре в Донбас...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Супервайзър 3

    18 Фев 2022 8:57ч.

    Кремъл е хванат за "топките". Ако офанзивата на на 125 хил. ВСУ срещу Донбас се засили, ако започне масово трепене на населението там /в мнозинството си с РУСКИ ПАСПОРТИ !/ Москва няма друг изход освен да удари. Въпросът е дали ще удари в рамките на едно "Дебалцево 2" , или откатът ще стигне Харков, Киев, Одеса... ? Зависи какво са се разбрали с "партнерите", как е разчертана салфетката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи