ТАСС: Руският цигулар Максим Венгеров ще изнесе концерт в Софийската филхармония

ТАСС: Руският цигулар Максим Венгеров ще изнесе концерт в Софийската филхармония

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Носителят на наградата "Грами" Максим Венгеров и оркестърът на Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров ще представят Концерта за цигулка и оркестър на Ян Сибелиус в София. Концертът е тази вечер в зала "България" като всички билети са продадени.

В навечерието на изпълнението руският музикант взе участие в репетиция. "През 2021 г. в София изпълних концерта на Дмитрий Шостакович, а сега ще изпълня концерта на Ян Сибелиус, който изпълнявам почти през целия си живот. За първи път изпълних това произведение, когато бях на 17 години, и сега реших да се върна към него. Не съм го свирил през последните 15 години, защото има много класически хитове в музиката, които искам да представя на публиката, но сега се опитах да погледна на този концерт по нов начин: не само от гледната точка на цигуларя, но и през погледа на диригента. Успях да дирижирам много от симфониите на Сибелиус и погледът ми към това произведение се промени", каза музикантът пред ТАСС.

"В София свиря заедно със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров - прекрасен музикант и страхотен партньор, истински приятел на сцената. Нашето приятелство се пренася добре пред публиката и се чувстваме добре заедно. Вярвам, че оркестърът на Тодоров е един от най-силните в Европа", подчерта Венгеров.

Максим Венгеров репетира с Найден Тодоров и софийските филхармоници

Връщане към турнетата

След пандемията от ковида маестрото се завръща към многобройните си изяви както в Русия, така и в чужбина. "Тази година, особено втората ѝ половина, премина в постоянни пътувания след пандемията от ковида - ужасно време за целия свят и за музикантите в частност, когато всички концерти бяха спрени. [Сега] нашето изкуство отново е търсено", споделя Венгеров. Той уточни, че през последната половина на годината е прекарал два месеца и половина в постоянни пътувания, като е изнасял концерти в Азия и Америка, наред с други места.

За да поддържа интереса на публиката към музиката по време на пандемията, Венгеров създава специален уебсайт, с чиято помощ провежда 150 безплатни отворени майсторски класа. "Нямаше специална селекция на учениците; който успееше да се регистрира навреме за майсторски клас, участваше в него. В резултат на това събрах голям брой много интересни музиканти от цял свят", казва той, като откроява руски изпълнители от Санкт Петербург, Москва, Владивосток и други градове. Венгеров уточни, че продължава да работи по проекта "за интернет конференция за музиканти, която ще позволи и на преподавателите, и на учениците да провеждат майсторски класове по по-качествен начин".

Творчески планове

Нов проект на музиканта е групата "Венгеров-Трио", която той организира заедно с дъщерите си. "Сега имам три деца: две момичета на 10 и 12 години и момче Яша, което скоро ще стане на 2 години. С момичетата вече основах група - "Венгеров-Трио", която дебютира миналата година. Подходихме много сериозно към този проект и ми харесва, че момичетата наистина обичат музиката и й отделят много време и усилия", казва той.

Според Венгеров, предвид натоварения му график, той посвещава по-голямата част от времето си на свиренето на цигулка, но в бъдеще обмисля възможността да поеме ръководството на оркестъра и да стане главен диригент. "А през новата година ще започна нов период: в продължение на три или четири години ще бъда гост на Карнеги Хол в Ню Йорк, където ще се изявявам в различни роли - и като цигулар, и като преподавател", заключава Венгеров, като отбелязва, че това ще му позволи да се изявява на прочутата американска сцена пет или шест пъти годишно.

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • НАЙ-ПОСЛЕ

    07 Дек 2023 14:34ч.

    Прекрасно! Това вече е друго ще се усетат на къде духа вятъра, но отново късно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще се усети, че са се усетили

    07 Дек 2023 14:56ч.

    Чак когато отменят позора "Хага" в Народното позорище и се покаят. Скептичен съм - последният неолибераст на планетата ще е софиянец, внук на член на Пленума на ЦК на БКП и грантаджия на Ембасито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • sseed

    07 Дек 2023 16:58ч.

    Съгласен!...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това да се чува

    07 Дек 2023 15:13ч.

    Да се ценят ценните ценности, а не перверзии, представяни за ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    07 Дек 2023 15:35ч.

    Какво, руснак ще изнесе концерт и то на жълтите павета. Къде е съвестта на българите(?), как може жълтопаветните лигльовци да допуснат това?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи