ТАСС: Бразилия и развиващите се страни не подкрепят "мирната формула" на Зеленски

ТАСС: Бразилия и развиващите се страни не подкрепят "мирната формула" на Зеленски

Президентът на Бразилия Лула Да Силва

Бразилия и други развиващи се страни не подкрепиха "мирната формула", лансирана от украинския президент Володимир Зеленски. Това съобщи в понеделник за ТАСС източник от администрацията на президента на южноамериканската република.

По думите му специалният помощник на президента на Бразилия по международните въпроси Селсо Аморим е присъствал в събота на среща в Копенхаген, на която западните представители са се опитали да убедят развиващите се страни да се противопоставят на Русия в ситуацията в Украйна. "Развиващите се страни, включително Бразилия, не подкрепиха украинската "мирна формула"," каза той. "Ние също така се застъпихме за това руската страна да бъде включена в по-нататъшните преговори", добави източник от обкръжението на Аморим.

Според Бразилия предложението на Киев е "непродуктивно", тъй като не отчита позицията на Москва. Освен това Аморим, бивш бразилски външен министър и министър на отбраната, смята, че е редно Китай да вземе участие в по-нататъшните преговори.

По-рано бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви, че Русия е гарант за дългосрочния мир в света. Той вече пое инициативата за разработване на нов международен формат, който да даде възможност за диалог между Москва и Киев. Лула да Силва заяви също така, че е готов, ако се наложи, да посредничи в преки преговори между президентите на Русия и Украйна.

Формулата на Зеленски

В речта си пред участниците в срещата на върха на Г-20 в средата на ноември 2022 г. чрез видеовръзка Зеленски заяви, че Киев има свой "мирен план", който се състои от 10 точки. Сред тях са гарантиране на ядрената, продоволствената и енергийната сигурност, размяна на "задържаните" по формулата "всички за всички" и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Президентът отново подчерта, че Киев настоява за международни гаранции за сигурност и е изготвил съответния документ. Зеленски добави, че Украйна иска международен механизъм, който да я компенсира за загубите от военните действия за сметка на руските активи.

Нееднократно обръщайки внимание на подготвената от него "мирна формула", Киев отхвърли предложенията на трети страни. По-специално, коментирайки инициативите на Ватикана и Бразилия за уреждане на конфликта, Зеленски заяви, че страната му не се нуждае от посредници.

На свой ред говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че така нареченият мирен план на Зеленски е поредната методика на САЩ за разпалване на конфликт в Европа. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че изявленията на Зеленски относно мирното споразумение са направени, без да се вземат предвид съществуващите реалности.

 

Източник: ТАСС

 

 

Коментари

  • Луд умора няма

    27 Юни 2023 11:45ч.

    Зеленски никога и за нищо не е имал самоинициативата. Друг режисира постановката. Зеленски дали осъзнава, колко е жалък в действителност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Юни 2023 11:53ч.

    Никога повече няма да има мир в Украйна.Това сочи студеният анализ. Комично видео, как украински войник скача от БТР Брадли директно в минно поле.За войника няма нищо комично обаче.... https://t.me/voenkorKotenok/48791

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тогава все повече ще има такива комични видеа "Своих не бросаем!"

    27 Юни 2023 13:11ч.

    https://t.me/chernobaw/6311

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    27 Юни 2023 11:57ч.

    като гледам путин има по-вече врагове в русия, отколкото в украйна. а предстоят избори....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като Зеленски няма нужда от посредници, какво се мъкне да дерибейства по някакви си международни срещи! Да се бори както си ще заедно скухите тикви на Сащ и сие и да си знаят копанята!

    27 Юни 2023 12:15ч.

    На Западе скептически отнеслись к новому решению ЕС по Украине .Евросоюз, несмотря на множество внутренних ограничений, пытается стать оборонным блоком, считают авторы Politico.По мнению журналистов, несмотря на запрет использования бюджетных средств Брюсселя в военных целях, ЕС снабжает киевский режим через внебюджетные организации, в частности — Европейский фонд мира.«Созданный в 2021 году, ЕФМ изначально был ориентирован в основном на Африку, но с 24 февраля 2022 года он в первую очередь нацелен на Украину. Он используется не только для боеприпасов и ракет, но и для всей военной техники, которую предоставляет ЕС, включая танки.В ноябре блок также запустил Миссию военной помощи Европейского союза, финансируемую ЕФМ на сумму сто миллионов евро, для обучения 15 тысяч украинских солдат; число, которое удвоилось в феврале», — сообщили авторы статьи. В то время как чиновники ЕС «корчатся, пытаясь выделить средства на оборонные проекты», скептики опасаются, что даже этих средств слишком мало, чтобы повлиять на реальный баланс сил.«Не уверен, что Путин действительно испугается, глядя на это», — заметил изданию европейский дипломат, пожелавший остаться неназванным.Авторы статьи при этом подчеркнули, что общий вклад Европейского фонда мира в украинский кризис составляет 5,6 миллиарда евро. Источник: https://rusvesna.su/news/1687785539 Като са грозни и прости, разбира се, че стават само за плашило, ама уплашено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Юни 2023 12:18ч.

    Важното е, че враговете на Путин в Русия го критикуват от ултранационалистически позиции.Тоест искат още по-жестока и брутална война с използване на по-висок клас оръжия. Така, че положението за Запада може да става само по-зле!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Русия хардлайнерите не са болшинство

    27 Юни 2023 13:08ч.

    А тези руснаци, които избягаха, както "цвета на нацията" млади висококвалифицирани и учени, бивши негови висококвалифицирани съветници, така и богати олигарси и тези, които обявява за "чуждестранни агенти" и праща в каторгите "за дискредитиране на войната" са му приятели ли?!? Така че, балонът на режима в Кремъл може само да издиша или направо да се спука.???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия е единствената, която умее да се учи от грешките си

    27 Юни 2023 13:38ч.

    Айде да не говорим за режима в Кремъл, особено от позициите на дебилизирана и дебилизираща про-Америка. Занимавайте се с дементния Бай Спън и задкулисната корпоратокрация на дълбоката държава, нелегитимно управляваща уж демократичните ФАЩ, оставете Путин и Русия, където всичко е достатъчно прозрачно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За момента

    27 Юни 2023 13:47ч.

    Балон е само вашата главица. Режимът в Кремъл преди войната (бил съм в Русия 2017) се ползваше с 70% реална подкрепа. Сега в условията на война “зашкаливает”… Тия които чакат “режима” да се разклател от вътре, просто хабер си нямат от Русия и руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • решението

    27 Юни 2023 12:19ч.

    Изключете Европа и САЩ от преговорите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комшията бай Иван

    27 Юни 2023 12:45ч.

    И той. Не подкрепя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • възраждане на империята

    27 Юни 2023 13:42ч.

    Пригожин със своята ЧВК може да помогне на украинския народ да си свали хунтата и да си върне земите при спазването на определени условия (ясно какви, Путин ги формулира още декември 2021 г.). Но още не е дошло времето за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    27 Юни 2023 13:46ч.

    РФ ще определя кога, с кого, с посредничество или не, ще има преговори около капитулацията на 404. Тя е предстояща, защото е очевадна умората на Златния милиард от непрекъснато и безполезно изваждане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войната ще приключи тогава

    27 Юни 2023 14:27ч.

    Когато е ПЛАНИРАНО. Не се заблуждавайте че Запада или Путин ще диктуват условията. Русия може да смаже Украина за две седмици. С тактическо ЯО за 3-4 дни. Но не го прави защото каквото и да говорят в Кремъл, това не е екзистенциална война за Русия. Не е война за “оцеляване” , а за по-добри бъдещи позиции в света ! Поради това войната в Украйна не става “Народная война” за руснаците, а се влачи в условията на “договорняк”. Войната разбира се в един момент ще свърши. Но нито Украйна ще си върне областите, нито Русия ще излезе на Полската граница. Както казва Дядо Мраз - “Подаръци ще има за всички от сърце…”?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    27 Юни 2023 15:13ч.

    В случай на успех в конфронтацията с Русия и с Китай, Америка ще предяви за плащане "сметката" на Европа. И това ще го обоснове с факта, че не само украинските, но и европейските интереси са били уж „защитени“ и подобна „жертва“ си има своята цена – пълномащабна подкрепа за световната хегемония на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи