Талибаните се възмутиха от признание на принц Хари, че е убил "лоши" афганистанци

Талибаните се възмутиха от признание на принц Хари, че е убил "лоши" афганистанци

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Талибаните разкритикуваха принц Хари от британското кралско семейство, след като той разказа в мемоарите си, че е убил 25 души в Афганистан по време на службата си като пилот на военен хеликоптер, наричайки ги "шахматни фигури, премахнати от дъската", съобщава "Ройтерс".

Книгата на Хари "Spare" беше пусната в продажба в Испания дни преди световното ѝ представяне на 10 януари. Тя разкрива дълбочината на разрива между принца и британския престолонаследник - брат му Уилям, както и други истории от живота му.

В една от главите 38-годишният мъж разказва за двете си пребивавания в Афганистан, първо като въздушен диспечер през 2007/08 г. и отново през 2012 г., когато е бил втори пилот стрелец във военните хеликоптери Apache.

Относно броя на хората, убити от него, той заявява: "Това не беше статистика, която ме изпълни с гордост, но и не ме накара да се засрамя. Когато бях въвлечен в огъня и объркването на битката, не мислех за тези 25 като за хора. Те бяха шахматни фигури, премахнати от дъската, лошите хора бяха елиминирани, преди да успеят да убият добрите хора".

Абдул Кахар Балки, говорител на воденото от талибаните афганистанско министерство на външните работи, разкритикува този коментар.

"Западната окупация на Афганистан е наистина отвратителен момент в човешката история и изявленията на принц Хари са микрокосмос на травмата, преживяна от афганистанците заради окупационните сили, които убиваха невинни без никаква отговорност", подчерта той.

От своя страна Анас Хакани, старши съветник в Министерството на вътрешните работи на Афганистан, също отправи упреци към херцога на Съсекс.

"Не очаквам Международния наказателен съд да Ви призове или правозащитниците да Ви осъдят, защото те са глухи и слепи за Вас. Но се надяваме, че тези жестокости ще бъдат запомнени в историята на човечеството", написа той в Туитър.

До момента британското министерство на отбраната и представители на принц Хари не са излезли с коментар.


Източник: news.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Убийци

    06 Яну 2023 18:20ч.

    Natural born killers, така са се родили. Предците им са вземали 50 % от плячката на пиратите, които са били откровени убийци - короната е съучаствала в убийствата. Нито животът на талибаните, нито моят и вашият живот има стойност за короната. Унтерменшите не влизат в сметките, равностойни са на бактерии, дори по-низши, както отбеляза и на тоя рижия чичо му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    06 Яну 2023 22:03ч.

    Може би и твоите предци са убийци и главорези. Но просто не го знаеш, защото нямаш представа кои са те. Може би твоите предца за били шизофреници. Или са били пълни дебили. Дядо ти дали не е бил убиец, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Убийци

    06 Яну 2023 18:21ч.

    От 25 хомо сапиенски до 4 милиарда - имат още работа да вършат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    06 Яну 2023 18:39ч.

    Този дали вече ще смее да иде в някоя арабска държава на почивка или друго посещение? Иначе нищо ново за тяхната цивилизация! Векове наред убиват, поробват и грабят другите народи, за да благоденстват те! Лошото е, че и ние избрахме този "цивилизационен избор" на държавите разбойници и терористи! За сведение на младите хора, които имат ограничени познания по нашата история, в древната Българска държава НИКОГА не е имало роби!!! Роб, който е идвал на наша територия е ставал свободен! Та тези робовладелци и убийци днес ни дават пример в живота!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    06 Яну 2023 22:05ч.

    Вярно е, че ние не сме имало роби. Но Великобритания е първата държава, която отменя робството и откупува робите от робовладелците. А онези, които започват търговията с роби са португалците и холандците. Даааааа, купуват роби от местните африкански робовладелци. Защо никой не говори за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    06 Яну 2023 22:05ч.

    Принц Хари е психично болен. Дори и талибаните го казват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кофти матрял

    06 Яну 2023 22:12ч.

    Скоро още една фигура ще падне от шахматната дъска

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кики

    07 Яну 2023 0:32ч.

    Мислех, ме Хари е наивен, а той се оказа глупав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    07 Яну 2023 9:15ч.

    Това е позиция на войник на „Нейно величество“, а той представлява самата корона, редно е да излезе с малко по-задълбочен анализ от употребата на думи като „добрите“ и „лошите“. Но пък аз не знам контекста на това изречение; в армията е така, така разъждават и руснаците и украинците, които се избиват взаимно по заповед отгоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи