Тагарев за дрона с мина край Тюленово: Такъв тип събития са ежеседмично, не действахме през нощта, защото нямаше нужда

Тагарев за дрона с мина край Тюленово: Такъв тип събития са ежеседмично, не действахме през нощта, защото нямаше нужда

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че не знае българската ПВО да е имала данни за чужд обект в небето над страната.

"Такъв тип събития са ежеседмично. Не сме действали през нощта, защото не е имало нужда, това ще доведе само до риск за екипа, който действа по случая. Нямаме информация колко време е седял там и как се е появил", така министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира намереният край Тюленово дрон.

Властите предполагат, че дронът, открит край Тюленово, е от войната в Украйна, продължи Тодор Тагарев. По думите му военните действия със сигурност крият риск и за страната ни.

"Тази война неизбежно е свързана с повишаване на рисковете за нашата сигурност от най-различен характер. Русия бомбардира украински пристанища , които са само на няколкостотин метра от територията на Румъния и вече има случаи на паднали останки от дронове и други боеприпаси. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи, има си рисковете и за България", посочи министърът. 

Не е ясно кога и как се е появил този дрон, не е ясно към този момент и как точно се е озовал във водата. 

Закъснението на огледа на място военният министър обясни, че се предпочита в такива ситуации да се работи в светлата част на денонощието. „Такъв тип събития са ежеседмични”, допълни той. 

Тагарев уточни, че не знае българската ПВО да е имала данни за чужд обект в небето над страната. „Има боеприпас, той е отделен от дрона. Ще бъде обезвреден. Предварителната оценка е, че това е мина”, посочи още ресорният министър. 

"Идеята да се правят нови лаборатории е грешна. Трябва съществуващите да се оборудват много добре. 3-4 за нашата страна са достатъчно", така министър-председателят Николай Денков коментира пред медии във ВМА въпроса с химико-токсикологичните лаборатории. 

Със зърнопроизводителите имаме разговори, решението дали ще отпадне или не зърното не може да се взема само от производителите. Основният проблем, който поставят зърнопроизводителите е решен. Когато са готови за конструктивен диалог да дадат знак и ще се видим. Те досега са отказали 2 срещи. България трябва да взема решения според собствените си национални интереси. Нашите интереси са да пазим родните производители, заяви Денков. 

Премиерът се срещна с ръководството на лечебното заведение и разгледа химико-токсикологичната лаборатория във ВМА.

 

Коментари

 • rusnak

  18 Sep 2023 13:36ч.

  Правилно, през нощта е тъмно и страшно, и е възможно да се насереш от страх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодоре бре, дърто Тагаре

  18 Sep 2023 13:41ч.

  Що пак пропусна случай да не се обаждаш барем ти, несретнико

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  18 Sep 2023 13:48ч.

  Луната(ПВО) спи, или другият вариант, някой е дал заповед да не се пречи на разузнавателните средства на НАТО(мисля, че го наричат радиомълчание), да не стане някоя грешка... Появата на дрона на нашия бряг, може би е дело на Хари Потър? ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  18 Sep 2023 13:52ч.

  Няма такъв резил ! Колчем някой от тия двамата си отвори устата и .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  18 Sep 2023 13:57ч.

  Късмет, че не е избухнала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България трябва да взема решения според собствените си национални интереси. Нашите интереси са да пазим родните производители, заяви Денков. Не се лекувайте във ВМА.

  18 Sep 2023 14:05ч.

  Това един и същи човек ли го говори - родните производители терористи ще защитава министър-председател на България?! За дрона и прочие тагареви обяснения, помните ли кога Борисов казваше: Искам в Черно море да плуват платноходки на туристи! .... А днес какво - дронове и минонносци на далечни чужди нахални нации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Халът

  18 Sep 2023 14:11ч.

  Това е 82 мм. мина за минохвъргачка, експертите бяха категорични. Осколките могат да нанесат поражения на до 300 м. Взривът става от удар на главата на мината в твърд обект. Вълните са подмятали това нещо на скалите на брега около 12 часа. Нали разбирате, че си имаме работа с чудо?! Да, Господ пак беше българин, но има всички основания вече да му писне да е на наша страна??! На 112 са приели информацията и са се шегували. Другият начин да се каже, че са се погаврили с гражданина! Твърди се, че група сапьори е тръгнала от Варна около 6,30 сутрина. Имало е ОГРОМНА НЕОБХОДИМОСТ ДА СЕ ДЕЙСТВА ВЕДНАГА, но дори и министърът не може да направи здравомислеща преценка, пък и халът на държавата ни е такъв, че първо следва бавене, чудене, туткане, гаври ... и чак тогава някой се задейства! Два човека по бански костюми (видимо военни сапьори) слязоха долу около 10 часа и борейки се с вълните, несръчно опитваха да направят нещо! Ето това е хал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не казват чие производство е мината

  18 Sep 2023 14:41ч.

  Навярно е от българските подаръци за Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  18 Sep 2023 16:28ч.

  С пък на ТВ кадрите от мястото се вижда как един униформен полицай балансира върху хлъзгавите камъни на метри от дрона, небрежно пафкайки цигарка..... Изобщо - пълен хал отвсякъде!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Югоагент

  18 Sep 2023 14:17ч.

  Като видя ген. Мутафчийски, лаборатория на ВМА, разширяване на лабораториите, се сещам веднага за... пандемия. Били натрупани проби и трябвало лабораториите да се обновяват....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реализмът

  18 Sep 2023 14:26ч.

  Ген. Мутафчийски: "Яко ще се мре!" Заради тази фраза някои го привидяха като бъдещ президент. Хора, преди да се решите на някаква обществена изява, първо се погледнете в огледалото. Отгоре, та до долу, ама много критично! направите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  18 Sep 2023 14:18ч.

  Да, според Тагарев, няма какво да ни се обяснява. Народът е необразован и не разбира от нищо. Министърът напълно владее положението и всяка седмица изплуват мини по морето. Сега ще прати Мустафа Емин да обезвреди дрона и да си повиши квалификацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 666

  18 Sep 2023 14:45ч.

  Тагаренку вероятно е агент на чуждо влияние?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подробен

  18 Sep 2023 15:03ч.

  Относно дрона мълчат! Чий е и как е дошъл до нашия бряг остава неясно. Близко е до ума, че е на 404. Вероятно ще се опитат да ни убедят, че не е така. Прикрепването на мината към дрона беше направено по някакъв абсурден начин, но кадрите не бяха достатъчно ясни и продължителни. Виждаше се нещо като лепяща лента. Приличаше на гаражно (окопно) произведение. Война е - това могат хората. Подсказва, че е на 404. На тялото на дрона имаше някакви цифри, вероятно изписани с неизтриваем маркер. Идентификацията е напълно възможна, стига да искат. Имаше и някакъв електронен блок, който ще помогне. Експерти считат, че това е дрон, който струва около 10 хил. щ.д. и е за някакъв вид индустриални приложения, пригоден с подръчни средства за военни цели. Относно самата мина! По тялото имаше следи от ръжда, повърхностна, взривателната глава беше с ярък метален блясък. Ако няма техническа повреда, изглежда боеготовна! Имаше изписани (отпечатани) някакви неща! Ако се окаже, че е наше производство, ще стане доста интересно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зеленски Олеся

  18 Sep 2023 16:17ч.

  Да благодарим на братята украинци за изпратения към нас дрон-камикадзе с взривно устройство. Да благодарим и на НАТО, че така ни пази, че никой не го видя. Да благодарим и на дебилите, които подкрепят Украйна и НАТО. Без вас нямаше да е същото! И най вече да благодарим на Господ, че не се е взривило. У нас освен Той, никой и нищо друго не работи. Ние просто нямаме противоракетна отбрана. То и държава нямаме... Журналя, къде сте да виете? А, да, не е руска и пазим мълчание да не нараним чувствата на Наркомана и САЩ. Сега чакаме украинският военен министър Тагаренко да иде на място и да открие, че е руска 😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ежеседмично!?

  18 Sep 2023 19:06ч.

  Оставка, Незабавно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи