Тагарев за БТР „Страйкър“ за 1,5 млрд. долара: Процедурата започна през май, изпратено е запитване в САЩ с конкретни изисквания

Тагарев за БТР „Страйкър“ за 1,5 млрд. долара: Процедурата започна през май, изпратено е запитване в САЩ с конкретни изисквания

Модернизацията на Сухопътни войски е твърде изостанала и това е един от основните ми приоритети. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като участва в откриването на учебната година във Военната академия “Г. С. Раковски”. Тагарев пожела успех на преподавателския състав.

Процедурата е започнала официално през май, изпратено е запитване в САЩ с конкретни изисквания и параметри, каза Тагарев по повод одобрената от Държавния департамент на САЩ потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара. От американска страна потенциалната продажба е одобрена от Пентагона и Държавния департамент и предстои да стигне до Конгреса, който ще вземе крайното решение, обясни министърът. По думите му, това е максималното количество техника и максималната цена, и става въпрос само за нови машини. Очакваме скоро група от САЩ, за да бъде направен преглед – какво искаме, ще се откажем ли от нещо и т.н, уточни Тагарев.

„Версиите са две, аз съм изслушал моя съветник и това, което първоначално беше обявено, те се разминават много съществено“, каза министърът по повод случая с Мустафа Емин, съветник в политическия кабинет на Министерството на отбраната. В края на миналата седмица Тодор Тагарев поиска от министъра на здравеопазването Христо Хинков да възложи проверка на случая. Обърнах се като към колега с молба да бъде направена проверка с механизмите, с които те разполагат, до момента няма отговор, но все пак мина малко време, каза той. Министърът посочи, че очаква да получи и запис, защото има информация, че има такъв. Разбрах, че много хора са гледали записи вече, аз не съм. Тодор Тагарев добави, че ще вземе решение какво да направи, когато се запознае с фактите.

Случаят с Мустафа Емин доби популярност след публикация на медицинска сестра във Фейсбук преди дни, според която Емин е дошъл в "Пирогов" с детето си, което е имало рана, и настоял друго дете да бъде изведено от шокова зала, за да бъде прегледано неговото дете, както и че е заплашил с министъра на здравеопазването. По-късно Емин отрече твърденията, определяйки ги като внушения.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • опааа

    04 Sep 2023 15:06ч.

    и тея ще са на хартия, като самолетите. Запитване, изисквания, смех, смех, смех!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    04 Sep 2023 17:12ч.

    А търг нещо?!?! Те вече са си договорили далаверата....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НИКИ

    04 Sep 2023 15:09ч.

    АСТАНА ЛИ НЕЩО ТУКА ДЕТО ДА НЕ ГО Е ХАРИЗАЛ НА УКРАИНЦИТЕ ТОЯ ИЗРОД

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То и това дето УЖ го купуваме за нас,

    04 Sep 2023 16:15ч.

    ще се окаже в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    04 Sep 2023 15:11ч.

    Ще ни дават БТР-и "с конкретни изисквания". Ще ни дадат някакви си там, ще си платим (в долари разбира се, никакво евро) и ще се направим, че точно това сме искали. Ще се направим на изненадани - ха, точно това ни трябваше! Готин американски БТР. И ще си го приберем в склада, за да го изкарваме за новия празник 24ти май. А ще си платим предварително, независимо от цената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    04 Sep 2023 16:19ч.

    Това си е поредния данък "рекет" плащан от колонията Булгаристан, подкрепящ икономиката на Хегемона!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иване, приятелска забележка

    04 Sep 2023 17:29ч.

    Моля те обиждай само майка ти, дори ако искаш - псувай я, но не наричай България с обидни имена. Има хора тук, които се обиждат... Приятелска забележка, както казах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагарев за БТР „Страйкър“ за 1,5 млрд. долара: Процедурата започна през май, изпратено е запитване в САЩ с конкретни изисквания

    04 Sep 2023 15:19ч.

    Интересно как се представя въпросния БТР из украинските фронтове? Имаме ли някаква информация за това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    04 Sep 2023 15:35ч.

    Да, имаме точна информация как се представя въпросният БТР из украинските фронтове. Представя се великолепно. В смисъл, че гори чудесно и прекрасно, с разноцветни пламъци, след като го тресне някой "Ланцет". Въобще, няма грешка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    04 Sep 2023 15:44ч.

    https://yandex.ru/video/touch/preview/16632995513051524295 - първото което ми попадна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо много надзценявате Страйкера! Камионът се дупчи от всички видове автоматични оръдия на руските БТР и БМП, да не говорим за старото РПГ7 - там трябва да носи едни мрежи 5-7 тона допълнително, за да се пази от тях...

    04 Sep 2023 16:52ч.

    Интересно, защо Магарев не обелва дума и за Германските, и за Френските че и за Полските и Финландските такива БТРи, които са на порядък по-силно бронирани от Страйкерите (да не говорим за сръбските Лазари, че и турските домашни разработки)? Българската армия само в Африка с папуасите ли ще воюва, или ще я пращат само за курбан по руските степи (където освен новите белоруски варианти изведнъж се появи и версията БТР82АУ с 30мм картечница за земя и въздух и двойка ПТУР с броня срещу 25мм американски картечници и по-яка и от Брадлитата!)? Впрочем, кой го интересува бронята и пушките на новите БТРи- важното е КОМИСИОННАТА от милиарда и половина гущери...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горят отлично

    04 Sep 2023 17:11ч.

    Невероятна корупция и мафия имаме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "процедурата започна през май"

    04 Sep 2023 15:33ч.

    И щом е със задна дата вече е свършено и не подлежи на дискусии. Ако беше така, нямаше да има съд и присъда, защото е в минало време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колониализъм

    04 Sep 2023 15:34ч.

    За тази колесна машина, цената от 8,2 млн./бр. е унизителна и безсрамна. Не всичко в офертата е цена за машини, но голямата картина няма да се промени. Конквистадори търгуват с дивашки племена, така стоят нещата тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еми да - Злато за ... стъклена мъниста! Нещо ново различно от 16ти век?

    04 Sep 2023 16:56ч.

    Ааа, той Магарев е с акъла на селянчетата от баирите на Балкана от 16ти век - Какво му трябва на хайдут Петко? - Голяма сопа и евентуално голям нож- да си коли агнетата за изхранване в планината...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    04 Sep 2023 15:36ч.

    Завод БЕТА какво произвеждаше?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А от заботБЕТА нещо остана ли? И случайно някой негов работник дали е останал, който не е в пенсионна възраст?

    04 Sep 2023 17:01ч.

    Преди 30 години му намерихме цаката: произвеждаме проститутки и теляци за Западна европа и с парите си купуваме ...Бетеери, които стават само за картинки и филмчета с тях (даже едно рало не могат да теглят) За каква индустриализирана България си спомняте бе хора? НЯМА Я ТАКАВА БЪЛГАРИЯ! до година-две ще ви спрат и АЕЦа и ТЕЦовете в Марица и ...КРАЙ! Пък после се чудим защо предлагат за Магарев набиване на кол по древна украинска традиция...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой както се спазари

    04 Sep 2023 15:38ч.

    Македонците са договорили да купят Stryker за 3.8 млн долара бройката. България е договорила да купи бройката за 8.2 милиона долара. Продажната цена на Stryker е 4.8 милиона долара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    04 Sep 2023 15:38ч.

    Това са ни традициите ! Да се откупват нискостеблия, да градят "кариера" поръчвайки оръжие за милиарди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колониализъм

    04 Sep 2023 15:39ч.

    Подобен разход изисква специална порцедура. Пък тя започнала през май? Формално изискването на оферта не е ангажимент за сключване на договор, но ето че вече имаме дори намеса на Конгреса. Това за какво говори? Това говори, че без санкция на нашето НС НЯКОЙ е дал гаран;ции, че сделка ще има! Кой, защо, как се е случило? Какви са били другите възможности? Вие осъзнавате ли, каква огромна гнусотия в същността си представлява това?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колониализъм

    04 Sep 2023 15:49ч.

    Без нарочнорешение на НС, такъв разход е невъзможен! Бидейки невъзможен, той не е елемент от Закона на държ. бюджет. Вижда се, че сделката е опечена и дори да не отваряме приказка за спазване на процедури и за параметрите - технически и търговски,влизаме в абсурд! Ще (опитат да) се измъкнат с обяснение, че ще влезе в следващ бюджет (бюджети), но познавайки им номерата, още тази година ще пратят пари натам. ВМЕСТО КАКВО? Или просто да закаме нови емиисии дълг!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да благодарим на руските си “братя”,

    04 Sep 2023 15:50ч.

    които ни завлякоха на дъното с поражението си в Студената война и които с неадекватното си поведение днес ни обричат на десетилетна зависимост от новия Голям брат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Далавера с американски боклуци!

    04 Sep 2023 15:51ч.

    Бойните машини трябва, за колонията, да са 100% европейско производство като една част да се сглобяват в колонията.Една част от компонентите също да се правят в колонията. Значи можеше преди 1989 да има производство на машини, на двигатели и въоръжението за тях а сега не може.При война как ще е доставката на части бе ,Магарев? Или ще чакате с DLH бърза доставка на някоя гумичка или гарнитура?Ами ако е световна война и не може се лети?А корабите се торпилират.Имам американска кола -чисто нова. ...В Европа съм.Да не мислите че всичко имат на склад? Правят заявка и чакаш доставка седмица две (аз нямам проблем но други са коментирали).А с европейската си кола много рядко съм чакал повече от 24 часа за доставка.Дори за денят я доставят частта от близкият склад за региона.Така и с бойните машини. Това не е паркетник, не е за паради.Гази в кал, удря камъни, в лед.Катастрофи и произшествия има.Машините трябва да са ремонтно пригодни, дори от малко квалифициран персонал.Това са американски боклуци, рожба на антибългарска външна политика. При бой тия машини трябва нещо да ги заменя и то бързо.С такъв произход от майната си, това не е възможно.Това е Магарев да бъде обесен на 1вия стълб.Какъв ЕС като нищо от ЕС не се купува ?Тотална зависимост от Сатаната и то със скъпи боклуци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    04 Sep 2023 16:11ч.

    Дано да доживееш справедлива присъда за преддателство към Бълагария, обслужване на чужди интереси и шпионаж за чужда държава!!! Мисля, че едно 100 г. ще са достойна присъда за теб!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кой ще го съди

    04 Sep 2023 16:30ч.

    Американците ли? Или руснаците, които втора година не могат да завземат населените с рускоговорящи територии на Украйна. Или жалките бг путинофили, които не могат да съберат и 15% от гласовете ма иначе русофилски настроения български народ. Жалки сте в безсилието си. Затова властта се гаври толкова упорито с вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "И кой ще го съди"

    04 Sep 2023 16:54ч.

    "Затова властта се гаври толкова упорито с вас." А ти кой си - сърбин, македонец, турчин? Защото властта се гаври с всички българи (дори и с приближените фирми). Няма как да е иначе, когато властта е съставена от корумпирани идиоти, продали се на "посолствата".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нъцки

    04 Sep 2023 17:08ч.

    Властта се гаври точно с вас, путинофилите, защото усеща, че сте толкова некадърни да постигнете целите си, колкото и кумирът ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Овакантено е мястото на военния министър в Украйна

    04 Sep 2023 16:49ч.

    Тагарев, бегом марш при твоите приятели-бандеровци. Тук не ни трябваш, вреден си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    04 Sep 2023 16:54ч.

    И като ги купим, ще ги подарим на Украйна, нали украинецо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагаренко със страшна сила се е запътил към Страшния съд

    04 Sep 2023 17:23ч.

    Първо тук, на Земята, после в Пъклото. Няма ли кой да му намекне, че тази му еуфорично-екстатична настървеност изглежда не само жалка, но и твърде налудна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Ben Walles, министърът на отбраната на ЮК

    04 Sep 2023 17:37ч.

    си подаде оставката, защото защитавал НАЦИОНАЛНИТЕ интереси на Кралството, в т. ч. настоявал за справедлива цена на военно оборудване. (https://obektivno.bg/mahnaha-britanskiya-voenen-ministar-zashtoto-ne-iskal-da-kupi-helikopteri-ot-sasth-s-630-mln-po-skapo/ ) Но при него е друго - той си позволи да направи забележка на Zеленски (че ЮК не е "Amazon.com" да доставя всякакви поръчки...) Е това му изяде министерския стол...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефа

    04 Sep 2023 17:50ч.

    Наште F16 вече са готови за доставка на братска Украйна! Да помогнем на братята ни там, като им подарим наште самолети! Украинците завинаги ще са благодарни за безкористната ни любов към тях. В Украйна не останаха трактористи по земеделските полета, не останаха безстрашни от огъня металурзи, във фабриките вече няма опитни механици... всичко е мобилизирано и яко мре на фронта.Господин Академик Денков, да помогнем на нашите братя, пращайки им свежи подкрепления от трактористи, булдозеристи, леяри и механици от България! И да виждаме повече българи из градовете ни, обвити в святото жълтосиньо знаме на Победителите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    04 Sep 2023 18:08ч.

    Явно изработката на Ф-16 от хартия е трудно.Дано поне този път наемат "Мачбокс". Те поне имат опит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дарение след дарение

    04 Sep 2023 19:04ч.

    Даряваме чисти пари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хълмът на боровинките

    04 Sep 2023 19:10ч.

    - Трите имена по паспорт? - ПичкаТиЛелина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хълмът на боровинките

    04 Sep 2023 19:11ч.

    ПП ДБ - ПедерастиПроститукиДаЕба! Истински малоумници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обвръзки

    04 Sep 2023 19:15ч.

    Моля, колеги с информация и експертиза да споделят нещо относно щурмовата ни авиация. Последното конкретно изказване по темата се случи преди около 1 година време, когато министър Димитър Стоянов заяви на сходен въпрос, че нашите су25 стоят в хангарите на авиобаза Безмер. Малко по-късно той излезе с друга информация (януари 2023), че последната продажба на самолети су25 е била преди повече от 25 години. Търся данни оттогава, но информация (каква да е) за щуромоваците няма. За сметка на това имаше данни, че над У. продължават да свалят укр. су25, последният в края на миналата седмица. Все се чудя, откъде се вземат?! Питам, не се стремя да правя внушения, без наличие на информация. Дали пък няма някаква връзка със страйкърите??!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обвръзки

    04 Sep 2023 19:57ч.

    В коментара от 16,15 има техническа грешка. През януари Стоянов е казал, че последните продажби на су25 са били преди 10 години. Погрешно е изписано по инерция 25 години! Беше посочил някакви отчуждавания към различни купувачи и по различни причини. Подробности не помня, но имаше бракувани самолети, имаше такива и изтекъл ресурс и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като министър Стоянов е казал,

    04 Sep 2023 22:27ч.

    че продажба на самолети су25 не е имало в последно време сигурно е така. За безвъзмездно даване той нищо не е казал. А от министър Стояново, до магарево време сега, категорично не сме продавали на североизток каквото и да е оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи