Тагарев: В момента в България има войски на 7 държави - наши съюзници

Тагарев: В момента в България има войски на 7 държави - наши съюзници

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Неразбираемо е, когато излиза от човек, който е с много висока военна подготовка. На всички е ясно, че Украйна е обект на агресия, която е непредизвикана с нищо и води до хиляди цивилни жертви и разрушения". Така министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира думите на президента Румен Радев, че "Украйна настоява да води тази война".

Министърът подчерта, че позицията на България за Украйна не е по-различна от тази на съюзниците ни. "За тези, които си мислят, че едва ли не някой там е натиснал българската делегация и тя си е променила мнението - отваря се сайтът на правителството и там се вижда решението на Министерския съвет, с което се приема националната позиция", поясни той пред Нова телевизия.

Като "невероятна" Тагарев определи обстановката по време на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Не така обаче щяло да изглежда в България, където кремълската политика имала сериозен успех. "Там на всеки 200-300 метра има украински и литовски флагове. България не изглежда така. И това е сериозен успех на кремълската политика спрямо страната ни и на пропагандата, която Кремъл води. Тя се подкрепя от значими обществени групи, партии и в някаква степен от президентската институция", добави той.

Тагарев обясни и за решението да има армия на НАТО на територията на страната ни. "В България се предвиждат няколко структури от системата за командване и управление. Най-същественото от тях е създаването на многонационален дивизионен щаб за сухопътна дивизия. Това е доста сериозно усилие, което трябва да направим в изпълнение на плановете", посочи той.

"Решение има, след като Русия нахлу в Украйна. Тези бойни групи, които съществуваха на ниво батальон, да станат бригадни бойни групи. В България доста бързо реагирахме. Ние имаме принос от 7 държави - наши съюзници, тук има техни войски и в момента. Идеята е тогава, когато е необходимо, ние да имаме цялата необходима инфраструктура. Става въпрос за до около 5000 души. Ние не разполагаме с инфраструктура, където да ги поканим, но може би няма и да се наложи", добави Тагарев.

Той подчерта, че срещата във Вилнюс е била доказателство, че съюзниците ни са готови да отбраняват и България. "Въобще върху Източния фланг на НАТО има много голям фокус. Нашите съюзници са готови да отбраняват и нас. Да пратят своите войски тук да воюват за нашата сигурност, за нашата територия, за нашия суверенитет", поясни министърът.

Министърът засегна и проекта за общо купуване на боеприпаси, към който България се включва след решение на Министерския съвет. "Специално, Европейският съюз пое една инициатива в три направления. Едното е да се предоставят максимално бързо боеприпаси на Украйна, за да може тя да воюва. Второто е да се координираме заедно, за да си закупим боеприпаси, да напълним складовете", обясни Тагарев.

Той подчерта, че основно става въпрос за 155 мм боеприпаси, които са приоритетни. "Форматът ще е минимум 8 години. Ние към момента не разполагаме с артилерия с този калибър и ракетни системи за залпов огън, но планираме да закупим и ще може да купуваме боеприпаси. Идеята е, че при по-големи количества, цената ще падне", обясни Тагарев.

 

Източници: NOVA, dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • И тези войници

    16 Юли 2023 23:22ч.

    От седемте натовски държави няма да ти помогнат ,военнопрвстъпнико тагаренко .Ти си мисли на къде ще бягаш ,когато руските войски прецапат на ново дунава .И не само ти ,и по често чети историята на Богдан Филов ,ще ти е от полза за пред народният съд .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехе, те руските

    17 Юли 2023 0:54ч.

    Войски бягат от Украйна, комунето ги чакало тук да дойдат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганчо

    17 Юли 2023 2:29ч.

    Аз ако чакам да ме пазят запасни джендъри, дето при тревога първо трябва да се срешат и да си проверят маникюра, по-добре сам да вземам сопата. Ама мисля, че по-скоро не от руснаци, а от нагли укри и техните поддръжници трябва да се пазя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руските воиски бягат

    17 Юли 2023 5:07ч.

    Ама само напред ,към Купянск .И са на пет километра от началото на града ,който вече е във оперативно обкръжение . За кумунето и преди ти казах ,те твоите опорки за комунетата не важат вече . Във по голямата си част Българският народ сме антифашисти и безпартиини .Но това не ни пречи да се борим срещу такива продажни уроди като теб .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Юли 2023 23:25ч.

    Малко са от седем - докарай от сички, ти си дащен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Юли 2023 23:27ч.

    Този смешник е тоталното дъно на Румбата... отдавна ни го пробутват, сега получи своите 5 мин. слава ?В Ново село са настанили едни бебета, които плачат за майкя си и се крият при преминаването на самолет над тех... толкоз за войниците на некой си ?Българските войници си умират от смях, като ги видят как се стряскат като чуят за Русия и кръволокът Путин ?и току се изгаврят с добичетата ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    16 Юли 2023 23:29ч.

    Този е доста овчеглав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лайнен

    16 Юли 2023 23:31ч.

    Тя и за ваксините цената падна, но колко много краднахме! Тази обща сделка много ни устройва, колко ще краднем още! Лайнен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    16 Юли 2023 23:37ч.

    "че съюзниците ни са готови да отбраняват и България" -- нормалните хора се страхуват точно от това. а иначе, особата пак се е натагарила. тоя човек или са го изпускали да пада на глава като дете, многократно, или някой старшина го е обидил лошо по време на престоя му във великия ссср.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо чудно

    17 Юли 2023 0:28ч.

    ленинградските педеруги да са го тагарясвали, докато са го обучавали. Педеруги-тагаруги обучавани в Ленинград са от най-върлите майкопродавци и отцеубийци. Този тагаруга и децата си ще продаде и жена си ще менка за едното натовско потупване по еничарското му рамо. Боклук и еничар евроатлантически - също и малко повече от останалите от мафиотската сглобка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    16 Юли 2023 23:44ч.

    Дъртият лумпен тагарев е най- вредният катаклиъм за българия от хилядолетия насам . Този предизвикан от облъчването на САШисаните тумор е по опасен от Армагедон. Този тумор за човечеството и неговите разсейки/ поколение/трябва да бъдат унижтожени чрез лъчетерапия и кремиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • боклук

    16 Юли 2023 23:46ч.

    хората са гладни, измъчени , а това говедо събира от всякъде проблеми, докато основния проблем не бъде елиминиран

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя превръща България във фронтова държава!

    17 Юли 2023 0:03ч.

    Коце, къде ги протестите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедовия

    17 Юли 2023 0:09ч.

    Този екземпляр Магарев е най-голямото недоразумение в цялата "демократична" история на България! Е, след "единствения и неповторим" от Банкя, де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гадно ви е, виждам

    17 Юли 2023 0:24ч.

    но нищо не можете да направите и от вас нищо не зависи, русофоби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми отивай

    17 Юли 2023 1:32ч.

    да ги пренаредиш заедно с останалите форумни русофилистици, а казармата не я коментирай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    17 Юли 2023 1:41ч.

    България е разграбена и унищожена: те си сложиха този слаб юмручен актьор и всички около него- негативен избор! или павета или смърт, в момента отиваме към второво! а в партньорските немски медии България страна на млякото е обясненана като номадски народ…., прогониха ни, за да дойдат био лабораториите във. втората усрайна….и всичката сволочь…явно в България няма военни с чест и достойнство…даже и срещу Х.итлер са правени опити

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    17 Юли 2023 12:36ч.

    Аз съм българка , боклук. Не заработвам пари по форумите, защото това е жалка работа. Мога да коментирам каквото пожелая , жалък нацист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Богдана Тотева 2

    17 Юли 2023 0:37ч.

    Тагарев, това не е за хвалене! Печално е докъде е стигнала България благодарение на такива родоотстъпници като теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В тоя форум има дърти комунета,

    17 Юли 2023 0:53ч.

    Които са ходили непоканени в Чехословакия през 1968 г. Тия най много граматика срещу Нато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    17 Юли 2023 1:02ч.

    Смешник, аз познавам хора , работещи за НАТО и са недоволни от политиката, която се води в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съжалявам те "ботче"

    17 Юли 2023 1:29ч.

    Аз не съм стъпвал през 68 в Чехословакия, тогава не съм бил и заплануван, а майка ми и баща ми са си играли на стражари и апаши.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • axa

    17 Юли 2023 1:17ч.

    "Украйна е обект на агресия, която е непредизвикана с нищо." Това ако го каже министър трябва незабавно да си даде оставката. Защото ако на сащ и марионетката ЕС им изнася тази опорка, техния интерес нас какво ни грее, имаме правителство, което открито работи за чужди интереси, а ние не сме независима държава, който слуша народа си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    17 Юли 2023 1:22ч.

    Пфу. И за него това е повод за гордост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    17 Юли 2023 1:23ч.

    Че има чужди войски у нас не е добре, всеки нормален го знае! Изключвам българофоба, Тагарев който се хвали с това! Колкото и умствено огрничен да е знае, че не Русия е агресор, войната я започнаха господарите му от САЩ. Като военен няма никкви познания, но той беше такъв и като офицер! Във всяко стадо има мърша, лошо е когато тя излезе най отгоре! Но ще дойде край и на това. А за такива военнопрестъпници като него съд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпроси

    17 Юли 2023 1:27ч.

    престанете веднъж завинаги да ни сравнявате с Полша, Литва и прочие, които исторически имат съвсем други връзки с Русия, не са православни, и не пишат на кирилица. Всички пари на ЕС, които послушно внасяме за членството си отиват за тях, бизнесите са отворени за тях, източна европа де факто е дадена на полша и това е само защото мразят неистово Русия. Какво точно ние печелим от ЕС и сащ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    17 Юли 2023 1:28ч.

    Такава гнусна подлога не съм виждал през живота си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • игри на тронове

    17 Юли 2023 1:31ч.

    Тагарев, ще съм много кратка - тик-так, тик-так, тик-так........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали Тагарев знае кога за последно

    17 Юли 2023 1:35ч.

    На територията на България е имало съюзни войски на 7 държави? Аз знам. Той надали. Годината е 1396. Войските са пак западни. Районът е около Никопол, резултатът е....... 500 години робство.... (и тогава БГ армия почти е нямало) Ха честито Тагарев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България удари дъното и идиотите се хвалят

    17 Юли 2023 1:58ч.

    Как казват на “държава” в която има чужда войска?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Африка

    17 Юли 2023 2:15ч.

    Първоначално, държавите от Запада са купували роби от Африка. След като търговията на роби е забранена, западноевропейските държави си поделят цяла Африка и всяка има по няколко колонии там. През 1962г, по инициатива и настояване на СССР, ООН забранява колониализма. Африканските държави получават “независимост”, но … колониализаторите оставят свои военни за да “защитават” местното население. В последно време протича процес, бившите африкански колонии да гонят войските на колонизаторите. И … се получава парадокс. Държави, които никога не са били чужда колония, сега канят войски на колонизаторите “да ги пазят”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    17 Юли 2023 2:30ч.

    С такива съюзници не ни трябват врагове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ъюзниците ни са готови да отбраняват и България

    17 Юли 2023 2:41ч.

    ПОМООООЩ ! Ще ни отбраняват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    17 Юли 2023 3:25ч.

    Когато като дете ходих да дразня кучето на съседа, защото си мислех, че няма как да излезе да ме захапе, защото бе вързано и зад ограда, нашите ми се караха, съседа също се дразнеше човека. Един ден пак дразнех кучето и то скъса синджира, на който бе вързано и само оградата го спря да не ми нахапе задника. Прибрах се изплашен вкъщи, а там ме опердашиха, защото съзнаваха какво би станало ако и оградата не бе спряла кучето. Вината си бе моя и си научих урока. Укрите са нямали кучета като малки. Това е моя извод. А Тагарев ще е един от първите, захванати от българските граждани, когато руските войски се озоват във Варна и на Дунава! В най-добрия случай ще виси на колесника на американския самолет, който отлита с посланика и антуража му. Докато го държат ръцете...После...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    17 Юли 2023 4:08ч.

    През Междусъюзническата война, довела до национална катастрофа, в България има войски от по-малко на брой съюзници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    17 Юли 2023 9:16ч.

    Т.Т. бил много впечатлен от ''укр. знамена на всеки 200-300 метра", редом с литовските?! Явно съжалява, че тук не е така?! Гордостта Тагарева продължава - съюзници от 7 държави са тук, ще защитават земята ни от руснаците... Не му пука за бълг. армия, а за тази на 404. За БТР-ите говорят, че са стари, ръждясали и т.н., защо тогава ги изпращат в 404, нали ще попречат за ''перемогата''? ''Измиват си ръцете''..., а чакат и похвала от "големия бял брат"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    17 Юли 2023 10:49ч.

    Тагарев е идиот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деформацията на лицето расте стремглаво

    17 Юли 2023 11:05ч.

    В същото интервю Тагарев хвалеше българският ВПК, като на едно от първите места в света по производство на боеприпаси. Като толкова плюе срещу Русия днес, която е по-близка до Русия преди 1989 г. да питаме господина: Тагарев защо съюзника ни СССР не закри българския ВПК, военните заводи в Сопот са от царско време преди 1945 г., та знаеш ли защо съюзника ни Русия през тези 45 години НЕ ЛИКВИДИРА военните ни заводи, а ПОЗВОЛИ да се развиват?! и още

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още - защо при съюзника ни Москва имахме 150 000 армия великолепно оборудвана, а при съюзника Вашингтон имаме 15 000 армия, чието оборудване нарязахте

    17 Юли 2023 11:09ч.

    вие, жалките продажни българи, унищожители на българското с манипулацията и лъжата, че защитата на националните интереси на България било руска пропаганда. Разстрел за предателите, донесли катастрофално бедствие за единството и целостта на народа и България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войските с ценностите от бившите колониални страни ще ни пазят от Русия да не ни нападне.

    17 Юли 2023 11:15ч.

    Тагарев , а турски, сръбски и македонски войски кога ще има да ни пазят от уроки на територийката с останалия все още електорат ? Време е ,всички войски на всички съюзници ,да ги докарате в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    17 Юли 2023 11:30ч.

    Интересно,какъв ли е сънят на това нищожество!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уютен и спокоен,

    17 Юли 2023 11:37ч.

    ухаещ на лукс и валута

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сънят му е магарешки,

    17 Юли 2023 12:07ч.

    овъргалва се в прахоляка, хвърля два къча, отръсква се и започва да реве с всичка сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • магарешки са сънищата на електората,

    17 Юли 2023 12:15ч.

    дето крета от аванс до заплата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kuku66

    17 Юли 2023 11:54ч.

    И ко0й ги издържа тия войски?Не вярвам нато да се гръкне,то и без това покрай усрайна бюджета му доста изтъня!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е уточнил

    17 Юли 2023 12:17ч.

    От колко пола са тези чужди войски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    17 Юли 2023 12:24ч.

    Наши съюзници - наши изедници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    17 Юли 2023 12:43ч.

    никакви воиски не искаме черноморският раион зона на мира и сътрудничеството българия е в нато и ес без референдум и това правителство е наложено при 40 процента изб активност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не го мислете

    17 Юли 2023 16:48ч.

    Тагарев, жена му е украинка, децата полуукраинци, ако той все още се смята за българин, и жената и децата вече са в САЩ, така че неговата е ясна и той ще бяга там и за българите няма за какво да му пука, той отдавна не се смята за такъв, пък и откъдето жената, оттам и родата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи