Тагарев: Реакцията на Мария Захарова е нервна и е част от руската пропагандна война

Тагарев: Реакцията на Мария Захарова е нервна и е част от руската пропагандна война

„Българското правителство, в частност МВнР, действаше принципно в този случай, то издаде разрешение на Сергей Лавров като ръководител на делегация за международна организация, която се среща в Скопие, но не и за други лица, които са обект на санкции. Когато е станало ясно, че на борда на самолета е имало и други такива лица, не е разрешено прелитането на този самолет“. Това коментира в предаването „Здравей България” по NOVA министърът на отбраната Тодор Тагарев. Решенията за прелитане са национални и те се взимат с международни правила и режими, в случая отчитайки режима на санкции, добави той. 

Според Тагарев реакцията на Мария Захарова е нервна и е част от руската пропагандна война. „Решенията за прелитане или не са национални и те се взимат в съответствие с международни правила и режими”, добави министърът на отбраната.

Стриктно следваме плана от 2018 г. за повишаване на разходите за отбрана и следващата година вече ще достигнем 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това вече се разглежда като минимум, а не като цел за достигане за осигуряване на отбранителни способности в сегашната среда за сигурност, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. 

Румъния вече отиде на 2,5% от БВП, Балтийските страни - повече от това, Полша вече задминава 4%, посочи той. „Румъния вече започна да получава част от придобитите втора ръка самолети F-16 от Норвегия – 32 броя, много скоро ще има 40 самолета F-16 втора ръка. Румъния тръгна вече и към придобиване на F-35“, каза министър Тодор Тагарев. 

Заделените разходи зависят от възприемането на заплахата в обществото и сред политическата класа, коментира той. Според него тези разходи служат за изграждането на способности, които ще гарантират сигурността по възможно най-добрия начин. „Колкото и да заделят, страните като България, Румъния и Полша, ние винаги разчитаме и на съюзните способности. Това, че потенциален агресор ще бъде възпрян, е водещото в политиката“, отбеляза министърът на отбраната.  

С тези 2%, които даваме, ще модернизираме една по-съществена част от нашата армия, така че тя да може да действа заедно с нашите съюзници, тогава, когато се наложи, заяви той. „Приключваме вече, но все още очакваме ратификация от Народното събрание за договора за бронираните машини „Страйкър“. Това ще бъде третият мащабен проект за сухопътните войски, които са гръбнакът на нашата армия. Има и много други потребности, приоритетът, който се дава в програмата за инвестиции, приета от Министерския съвет и изпратена в Народното събрание, е на системите за радиолокационно наблюдение – известни като 3D радари, системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, брегови противокорабни комплекси“, обясни министър Тодор Тагарев. 

По отношение на отправените заплахи към него, Тагарев уточни, че те са ежедневие.

Източник: Нова телевизия, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Hfhd

  01 Дек 2023 9:34ч.

  Това са хората, които ви представляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Научи българския език!

  01 Дек 2023 10:19ч.

  Правилно: "... хората, които ви ПРЕДСТАВЯТ!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Научи българския език!

  01 Дек 2023 10:50ч.

  Цитат от сайта на европейския парламент: "Европейските избори Ви дават възможността да определите кой ще Ви ПРЕДСТАВЛЯВА в Европейския парламент и да помогнете да се реши в каква Европа ще живеем." https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/bg/be-heard/elections

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Научи го ти!

  02 Дек 2023 1:51ч.

  "Представя" се нещо, което един вид се показва. Представя се примерно музикален изпълнител, дадена личност или група, някакъв обект и т.н. А "представлява" в даденият случай, е когато някой или група от хора защитават или изказват мнението и позициите на някой друг или друга, по-голяма група. За "представител" нещо да си чувал? Има едно изследване, та резултатът му е наречен "Ефектът Дънинг-Крюгер", на името на провелите го. Вземи се поинтересувай и се замисли, в коя част на графиката попадаш, защото определено си към началната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тагарухата съвсем е сдал гетите.

  01 Дек 2023 9:34ч.

  Дръжте го далече от прозорци и високи етажи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Форестал!!!

  01 Дек 2023 10:52ч.

  Евала, колега. През цялото време този ми прилича на някого и все не можех да се сетя на кого ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ббббб

  01 Дек 2023 9:35ч.

  Интересно, европейските правила защо не важат за Гърция? Тагарев да не се занимава със Захарова, а да отовори на въпроса как така даряваме нови БТР-и на Украйна на стойност над 1 млр.лв., а в същото време плащаме на САЩ 2 млр. лв. за подобна техника? Но няма кой да го пита...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  01 Дек 2023 11:16ч.

  Европейските правила (или санкционен режим) казват, че санкционираните лица няма да бъдат допускани до територията на която и да е страна от ЕС. Според Чикагската конвенция територия на съответната държава е сушата и прилежащите териториални води. Демек тези граници са забранени да бъдат пресичани от Захарова. Разрешение за държавни въздухоплавателни средства се дава за самото въздухоплавателно средство, а не за хората на борда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  01 Дек 2023 12:20ч.

  Гърция не е страна от ЕС, така ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  01 Дек 2023 9:38ч.

  Браво, агент Тагаренко! Всяко твое появяване и слабоумно изказване увеличават с няколко хиляди души анти-евроатлантиците у нас! Руснаците отдавна са спрели да отпускат по четири хиляди на агентите си у нас, за да ни "дезинформират", защото ти безплатно настройваш бананоядите срещу НАТО и ЕС! Слава Тагаренко, безаналоговото оръжие срещу Евроатлантизма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  01 Дек 2023 9:41ч.

  И какво ѝ е нервното на Захарова? Тагарев и Габриел не я пуснали. Пуснаха я гърците. По скоро Тагарев не знае какво да каже по този повод и се опитва да се прави на мъШ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  01 Дек 2023 9:44ч.

  Както винаги Дачката е обслужил медийно амбасадата Тая тьотка е била предупредена да не пътува, щото е в списъка. Нямала е какво да прави там. Др. Лавров са го пуснали в Скопие само за да се избере шеф на ОССЕ и се е изсулил като пръдня от гащи. Даже Сирия и Куба имат по сериозен авторитет в чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мараба,

  01 Дек 2023 9:50ч.

  амеба, с не дръпнати очи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лапай патки

  01 Дек 2023 10:11ч.

  Абе, Ким-че, ти баЦе, си толкова прост и жалък, че чак будиш съжаление...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчо, мамин-сладък, казано ти е, че твоя милост не е за тука!

  01 Дек 2023 10:25ч.

  Ти си за дир-ник, дневник, вести и вся остальная сволочь! Идиотите са там, лесно ще намерите общ език! И, галя, козяк, незачет! Опорките, дадени на кимчо много нефелни, бе! Ша ли мой начи, нещо по-друго? Че бактън вече от идиотизмите му! И, кимчо, мамин-сладък, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Овчо

  01 Дек 2023 13:04ч.

  Лавров има същата забрана. За него може, за Захарова не може, според овчата мисла. А сега с този прецедент Русия може да не пуска кьорав самолет с натовски служители, прелитащи над руска територия насам и натам. А те са стотици и хиляди. Разбираш ли колко си тъп???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  01 Дек 2023 13:30ч.

  Кимчо се е изходил и тук. Браво малък Кимчо, упражнявай правописа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истина

  01 Дек 2023 9:44ч.

  ПРЕДАТЕЛ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Дек 2023 9:44ч.

  А реакцията на нашата "Мара втасала" е върхо на сладоледа ? :)) Жени.Мястото им не е в политиката. Прекрасни са, светът е нищо без тях, но няма как да управляват ако седят по два часа пред огледалото. :)) В САЩ никога няма да има жена президент, в Япония май въобще няма жени в политиката, В Русия кака Валя седи в президиума за цвят а Маша седи в МИД шот Лавров има "сантимент" към нея. Лебедовата шия и тя не знае що е политика.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  01 Дек 2023 9:58ч.

  Абе, ЗИП-че, не се ли умори от собствената си глупост?!... Вземи малко да попрочетеш нещо смислено, вместо само да пишеш тъпотии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • във пещерата... на моето щаааастиеее....

  01 Дек 2023 10:28ч.

  Явно си женски дивайс, щом се ядоса от истината. Аслъ за нищо не ставате, освен да се утешавате с пълни отров..., пардон, утроби...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  01 Дек 2023 9:49ч.

  Този пациент, на проф. ЦВЕТОСЛАВА ГЪЛЪБОВА е време да си го прибере обратно, принудително в Курило . Време е и да бъде уволнен от поста" Министър на войната на 404" ведно със сапунджията, набеден за "академик" и некадърника Ококорен. От хората тук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какви хора сте вие бе

  01 Дек 2023 9:50ч.

  москалски подлоги и рубладжийска измет

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акцентът е в Хора,

  01 Дек 2023 10:00ч.

  а не в пиндили или подлоги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бацко, 09;50, не мери другите със собствените си мерки!

  01 Дек 2023 10:29ч.

  Обаче! Като се има предвид, че няма да се къпете, назло на Путин, идиотизмът ви е лика-прилика! Простено да ви е! Ма що дирите у сии форум! Мястото ви е пр идиотите от дит-ник, вести, etc.! Там сте си един отбор "юнаци"! И, галя, козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! И,бацко, ама хич не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  01 Дек 2023 9:54ч.

  Реакцията на продажния украинец, назначен за наш военен министър, е смехотворна и жалка. Но все пак, всички знаем, че става дума за американска подлога. Руснаците също трябва да го знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @!@

  01 Дек 2023 10:04ч.

  Знаят. Не случайно Захарова подчерта, че тия идиоти от Сглобката не представляват българския народ, но успешно го дискредитират и излагат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  01 Дек 2023 9:56ч.

  Само не мие ясно, как е възможно да си уж образован, та дори и титулован, като "професор" (не знам, как е станала тази очевидна грешка) и в същото време да си толкова прост и елементарен демагог, с явни тежки пропуски по отношение познаване на закони, международни спогодби и всичко друго свързано, с изпълнението на задълженията ти, произтичащи от поста, който заемаш. Но това е Тагаренко! Той просто е поредното невъзможно Недоразумение на БГ-политическия небосклон. От къде изникнаха такива пропаднали човешки отпадъци и как се добраха до Властта, просто не е невероятно! Никога такава простотия не се вихрела сред политиците ни! Ясно е обаче, че овластения глупак, не е опасен само за себе си, но преди всичко е токсичен и опасен за околните! А когато в допълнение същия този е и "полезния идиот" на чуждите господари, нещата стават страшни! Явно е време е за Почистване и то радикално, защото ако продължим да тънем в това мръсно блато, просто ще се удавим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Дек 2023 9:59ч.

  "Марини вълнения" в евроатлантическата кочина... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .!.

  01 Дек 2023 10:02ч.

  и Тагаренкови простотии в БГ-кочината...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  01 Дек 2023 10:01ч.

  ...само, като му видиш свинския поглед на тоя дебил, Тагаренко и всичко ти се изяснява...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  01 Дек 2023 10:08ч.

  Абе, тоя Тгаретков, 'що не си отиде при ЗеленЧУКа, там да си шмъркат и да си истерясват на воля, че така или иначе и на двамата майките им станаха най-желаните труженички! :-D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалък смешник,

  01 Дек 2023 10:11ч.

  но и опасен за страната ни агент на чужди интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАГАРЕНКО

  01 Дек 2023 10:12ч.

  Тагаренко ако имах възможност ще те изпратя на бойното боле в Украйна и да се приклчва с теб или в Русия мисля, че ще е по-добре! Безсрамник, нагъл, подлога служи на Хамерика! Продал си душата ама не продавай целия български народ. Такива предатели едно време живи на площадите са били изгаряни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Дек 2023 10:13ч.

  Ми нервна е, не знай кво ще напрайм, ако я качат на космически кораб, как ще преминава над Бг. Ми, ако пратят Тагаренко с прашка на орбита в космоса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хо-хо

  01 Дек 2023 10:15ч.

  От еничар - толкова. Захарова, както винаги, отдели българския народ от ала-бала водачите на държавата България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъга и рев... за повече неграмотни патки във властта

  01 Дек 2023 10:31ч.

  Ама то аслъ не се трае повече тия ам.назначенци да излизат с инициативи срещу Русия от наше име... какво общо има българският народ с тия продажни дебили?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Северозападнал

  01 Дек 2023 10:18ч.

  Путин: "Новия световен ред идва, но пикът на противопоставянето още не е достигнат. Русия е в авангарда на борбата за многополюсен свят и в Украйна битката е срещу НАТО и либерализма, който провокира тази война и я получи."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма ли специалисти-психиатри по нашите ширини?

  01 Дек 2023 10:21ч.

  Много ви моля, освидетелствайте магаренко, че съвсем издаде багажа! Боже, лош си! Не си прибираш вересеиите! Моля те от все сърце и душа, поправи се! Че бактън от идиоти-нефелници! А, и колко требе да си тъп, че да си ... магаренко? Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  01 Дек 2023 10:21ч.

  Изключително гнусен тип и майцепродавец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руска пропаганда войня ли ?!

  01 Дек 2023 10:26ч.

  Магарев пак халюцинира

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  01 Дек 2023 10:33ч.

  Явно за Тагаренко "международни правила" са каквото каже сайбията тази сутрин. Подлога жалка !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dabedabe

  01 Дек 2023 10:40ч.

  Що не си гледа железариите ръждясали, ами се пробва да ни обяснява как да схващаме това което виждаме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боби

  01 Дек 2023 10:55ч.

  „Решенията за прелитане или не са национални и те се взимат в съответствие с международни правила и режими”, добави министърът на отбраната." Господин МИНИстър, по какви международни норми са въведени рестрикции за РФ и в часност нейните дипломати? Рестрикциите са ЧИСТО Локални някакво количество страни решават че РФ дипломати няма да идват на тяхна територия освен ако не се извършва НАД ДЪРЖАВНА СРЕЩА. А нашите ПИЛИтици са толкова умни че не могат да разберат дори това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  01 Дек 2023 11:09ч.

  Тоя идиот е ял руски хляб. В СССР е защитил дисертация. Тя е на руски език. Явно рускините не са го вземали насериозно, та той затова сега е настървен. Но ще си остане идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той нека си остане,

  01 Дек 2023 11:35ч.

  ама що трябва да е министър? И на кого се мръщи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sjhd.je

  01 Дек 2023 11:36ч.

  Проблемът е че тези хора служат на чужди интереси и разпродават държавно имущество за стотинки. И после се чудете защо сме на този хал....и никога няма да бъдат съдени. Несправедлива държава, несправедливо общество.....Ами затова сме на тоя хал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • несправедливо общество?

  01 Дек 2023 11:57ч.

  по-скоро ЗАСПАЛО и ПРОДАЖНО, общество с много хора без чувство за чест, достойнство и родолюбие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  01 Дек 2023 11:44ч.

  НЕЩАСТНИК!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещастник, но…

  01 Дек 2023 11:54ч.

  вреден и отвратителен нещастник. Иначе да си просто нещастник не е порок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропагандната война не е специалитет на Русия

  01 Дек 2023 11:51ч.

  Не е специалитет и на Запада - Западът води долнопробна пропагандна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руската пропаганда, за разлика от западната, не е насочена към малоумници

  01 Дек 2023 12:14ч.

  Затова Тагарев да си мълчи. Ето един интелигентен елемент от руската "пропаганда" (мислещите хора сами ще си направят изводите от фактите, не е необходимо нещо да им се втълпява): Русия забрани международната ЛГБТ организация - което не накърнява интересите на ЛГБТ индивидите, нека си имат всички права и свободи, без да е необходимо да парадират със сексуалността си и да я пропагандират, включително сред малките деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  01 Дек 2023 12:17ч.

  Украйна е опасна за вашето здраве, вижте Тагаренко, постоял там и резултатът е повече от плачевен и за него и за нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  01 Дек 2023 12:21ч.

  това означава, че не се справяте, некадърни сте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  02 Дек 2023 14:01ч.

  ние сме действали принципно, а Гърция и Турция безпринципно, но къде са тези журналисти да му зададат този въпрос, ако беше на президента или нинова, щяха да го зададат, но на сглобката не смеят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи