Тагарев: Няма да изпращаме наши военни в Украйна

Тагарев: Няма да изпращаме наши военни в Украйна

Продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание за помощ на Украйна, анализирайки изискванията на украинската страна и нашите възможности, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ. По думите му, това е не само материална помощ, но и помощ в подготовка на украински военнослужещи, която ще се осъществява или на наша територия, или на територия на страна съюзник от Европейския съюз. В никакъв случай не става въпрос за изпращане на наши военни на територията на Украйна, заяви министърът

Той обясни още, че няма информация към момента нашите МиГ-ове да са търсени като помощ. Украйна вече няма интерес, освен ако не бъдат изненадани по някакъв начин, добави той. Поддръжката на МиГ-овете ни струва десетки милиони, ще извадим от въоръжение тези самолети след много малък брой години и те няма да са нужни на никого, каза още министърът на отбраната.  

На въпрос дали е изпълнено решението на Народното събрание от декември миналата година за помощ за Украйна, министърът на отбраната отговори, че е изпълнена първата точка, в която е казано какво точно да се даде, както и седмата точка до някаква степен, която се отнася до опресняване на боеприпаси. Не е изпълнена шеста точка, която казва да продължи оказването на военнотехническа помощ в зависимост от заявените потребности и нашите възможности. По този повод имаше многократно изявления на държавния глава и служебното правителство действаше съответно с тези изявления, а не в съответствие с решенията на Народното събрание, добави Тагарев. 

Българските възможности за помощ не са изчерпани, въпросът е какво точно и в какви обеми, но очаквам много по-конкретни документи за исканията и много по-детайлен анализ какво точно е налично и можем да предоставим, каза министърът на отбраната. Гарантирам, че ние можем да предоставим допълнителна военнотехническа помощ, заяви Тодор Тагарев. По думите му помощта, която вече сме предоставили, е оценена високо, тъй като е била в добро техническо състояние, но посочи, че остава класифицирана информация какво точно е предоставено. 

Възнамерявам да изтегля някои документи, които вече са внесени в Народното събрание, например инвестиционната програма, посочи още той. Тодор Тагарев изтъкна две причини за това. На първо място министърът обясни, че трябва да се запознае задълбочено с тази програма, с включените в нея проекти и какво точно представлява. Като втора причина той посочи, че и двете предложения в програмата са засекретени. Инвестиционната програма това са проектите, които министерството смята да осъществи през следващите десетина години и стойността им е значителна, доста милиарди левове, обясни министърът. 

Тъй като документът все още не се разглежда в момента от народните представители, той може да се изтегли, да се прегледа и да се внесе отново, добави той. Министър Тодор Тагарев увери, че това по никакъв начин няма да забави модернизацията и превъоръжаването на армията. „Наличието на инвестиционна програма е добра практика, но не е непременно необходимо условие, за да стартират големите проекти за модернизация“, каза той.  

Източник: БТА, бТВ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • национален предател

    12 Юни 2023 11:27ч.

    Армията ни гола и боса, той ще снабдява чуждата ! "Изисквания" ? Какви изисквания може да има нацистката хунта към България ? Вече двама господари ли имаме, че и те ще ни поставят "изисквания" ? И как така този слуга на режима в Киев знае, какво още имаме и какво можем да харижем на бандеровците ? Смени ли си барем профила във Фейса с чуждото знаме ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    12 Юни 2023 11:38ч.

    Не е излъгал Магарев. Просто е хитра като хлебарка. Казал е, че няма да пращаме войски. Не е казал, че няма да пращаме хора. Войска, която умее да се сражава, ние просто нямаме!!! А хората за пушечно месо бол !! Под вещото ръководство на педала Филип Димитров, Иван Костов, първият лауреатът на ордена на ЮДА у нас, коня Стоянов, свинята Ал. Йорданов, Боко кехая, Расим Плевнелиоглу, Кирчо, Кокорчо и Мравояда и Тагарев НАЙ – ПАЧЕ !!! Слава Американу, Слава Булгаристану, Героям слава !!! Таборът отива към небето, АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    12 Юни 2023 12:10ч.

    O, тука виждам елементи от мое мнение към интервюто с Денков. Но важи и в този случай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луцифер

    12 Юни 2023 11:39ч.

    Струва ми се, че скоро ще четем: Руската армия съобщи за първата превзета страна след контра отстъплението. Да се готвят хиената на Европа и 3-те пинчера!!! Слава Кокаине, слава идиотов, търканов слава и АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТАГАР

    12 Юни 2023 11:55ч.

    ГОСПОДИНЕ,МОЖЕТЕ ДА ГАРАНТИРАТЕ ЕДИНСТВЕНО И САМО С ВАШЕТО ЛИЧНО ИМУЩЕСТВО,НО НЕ И С ИМУЩЕСТВО,ЗА КОЕТО ЛИЧНО ВИЕ,ГОСПОДИН ТАГАРЕВ И СТОТИНКА НЕ СТЕ ДАЛИ.ЗАСРАМЕТЕ СЕ,КАТО ТОЛКОВА СТЕ СЪПРИЧАСТЕН-КАСКАТА,АВТОМАТА,ПРОТИВОГАЗА И НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ ДА ЗАЩИТАВАТЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    12 Юни 2023 12:02ч.

    Тази новина как кореспондира с интервюто на Габриел от вчера по "Босфор тв"? В него тя застъпи тезата,че ако искаме да участваме в следвоенното възстановяване на Украйна ( същото говореше и Паси за Ирак), трябва да им помогнем сега. На Ирак помогнахме като изпратихме контингент там За същото ли ни подготвят и сега ? Лека, полека ни "варят" на бавен огън за да хвърлят останалите млади мъже в една далечна и ненужна война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като евроатлантаки Тагарев по условие е национален предател и майцепродавец

    12 Юни 2023 12:02ч.

    Подобно нещо не бива да е военен министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе, няма да пращаме

    12 Юни 2023 12:09ч.

    наши военни в Украйна. Ще ги изпратим в Полша, а след това .... ако нещо не е ясно - да питат Нинова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    12 Юни 2023 12:09ч.

    Ако Тагарчо загърби за миг лицемерието си и реши да се запише доброволец, много хора на драго сърце ще го изпратят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прокуратурата

    12 Юни 2023 12:22ч.

    може да разследва бизнес интересите на Тагарев в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагарев има ли семейство, деца?!

    12 Юни 2023 12:24ч.

    И ако има - що не изпрати и неговите деца да обучават украинските войници, които все повече се самопредставят като нацисти. Второ, както колеги по-горе са писали - ТАГАРЕВ може да изпрати лично свое имущество където си иска! ........ И не решение на нещастното народно събрание, в което няма нито съединение, нито сила, най-малко пък българщина и поне малко национализъм за защита на българската нация, ще изпълнява за да се разпорежда с оръжия, техника собственост на българския народ, който поддържа тази държава България бе, Тагарев. А не поддържа този български народ, още по-нещастната Украйна, която вместо да съхраните, разбихте от алчност бе! .... Къде ти е семейството на Тагарев?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корените на Тагарев са от село Пирин, община Сандански

    12 Юни 2023 12:28ч.

    Срам за най-родолюбивото българско население в този изстрадал край на географската област Пиринска Македония! Срам от такъв предател сребролюбец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига бе

    12 Юни 2023 12:33ч.

    Значи за пенсионери, работещи, учители няма няколкостотин милиона за увеличаване на доходите, което да компенсира поне частично обедняването със 100% през последните две години, а за тези има милиарди. Вече сме дали 1 милиард само миналата година. Ами тази досега? Ами з в бъдеще. Всичко, което дадем, ще бъде заменено с договори с американците за нови десетки милиарди. Бедният български народ ще издържа войната на укрите и икономиката на ФАЩ чрез своята мизерия. Освен това самото изпращане на оръжие, също означава участие във война и може да доведе до ответен удар. Кой им е дал право на тези да ни включват във война. Кой ще носи отговорност за хилядите избити граждани на Русия и Украйна от българските оръжия. Кой!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    14 Юни 2023 18:41ч.

    То и оръжия няяше да пращаме... нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи