Тагарев: Ние сме достойна част от НАТО и разбираме, че Русия е агресор

Тагарев: Ние сме достойна част от НАТО и разбираме, че Русия е агресор

Военният министър Тодор Тагарев отрече да е станал "ябълката на раздора" в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ново управление, които претърпяха провал. "Аз имам пълно доверие на акад. Денков и той ме увери, че моето име по време на преговорите не е споменавано", каза Тагарев в предаването "Денят започва" на БНТ.

Министърът на отбраната призова българското общество да няма притеснения, че даваме прекалено много от бойната ни техника на Украйна. "Определено не даваме всичко. Кабинетът разбира, че помощта за Украйна е инвестиция в нашата собствена сигурност. Няма защо да се притесняват хората в загуба на бойни способности."

Попитан как се променила българската армия за 20 години в НАТО, Тагарев отговори: "В сравнение преди 20 години определено армията е много по-добре подготвена да действа съвместно с нашите съюзници, за да спрем всеки един потенциален агресор и да отбраняваме нашата територия и територията на нашите съюзници, ако това се наложи. Няма необходимост сами да гарантираме нашата сигурност, да инвестираме огромни средства, каквито инвестирахме преди 1989 година. Всички увеличаваме разходите за отбрана, увеличаваме отбранителните си способности, но отново ние сме по-добре подготвени да действаме заедно и да гарантираме общата ни сигурност", каза военният министър.

"Има, за съжаление, част от нашето общество, което не разбира какво означава НАТО за нашата сигурност и търси други варианти. Определно мога да кажа, че тези вариантине съответстват на българския национален интерес, те не предлагат никаква алтернатива. В края на миналата години 18 страни членки на НАТО съобщиха, че постигат 2% от БВП за разходи за отбрана. Разходите в Европа за отбрана ще се увеличат. Това е нормално. През годините САЩ увеличаваше дела на финансовото си участие в НАТО. Но Европа разбра, че трябва да приеме своя дял от способностите на съюза за възпиране и отбрана", добави той.

Военният министър увери, че превъоръжаването на българската армия върви поетапно. "Тези големи проекти не се случват в рамките на мандата на един министър. За нови бойни самолети говорим от близо 15 години. В рамките на моя мандат ние сключихме договор за ремонт на 6 двигателя за Миг-29 и на два агрегата, които съгласуват работата на двигателите, което ще даде възможност да бъдат вдигнати и поддържани няколко самолета. Направили сме всичко възможно тези самолети да летят до пристигането на F-16 и дори малко повече. В ход е процедура за още 6 двигателя за Миг-29, което ще реши проблема. Първите два самолета F-16 се очаква да пристигнат през пролетта на 2025 г. Единият нов кораб вече е на вода, следващата година той ще бъде готов. Една година по-късно и следващия боен кораб. Машините "Страйкърс" започват да се появяват след около година и половина. В много напреднала фаза сме за придобиването на радари. Отделни родови войски получават ново въоръжение."

Тагарев коментира и темата със забавеното изпращане на обещаните БТР-и за Украйна. "Това е преекспонирано политически, категорично мога да заявя. Последното решение, което беше публикувано в Държавен вестник и което ни дава възможност да стартираме процедурата беше на 2 януари тази година. Атаките срещу мен започнаха много по-рано. Ако някой си мисли, че могат да се транспортират над 100 машини за една или две седмици, значи не живее в този физически свят. Успяхме да организираме процеса за около три седмици, след това започна събирането на машини от страната, което отне около четири седмици и около три седмици отне товаренето, укрепването и изпращането на тези машини. Тоест за около два месеца ние свършихме тази работа. Някой е говорил миналата година и че е имало междинно решение, не значи, че това е стартирало процедурите. Армията не е транспортна фирма."

По думите му, основната промяна, която се случила по време на управлението на кабинета Денков е, че "България отново успя да се позиционира на достойно място сред съюзниците ни, като знаем, че ние сме част от НАТО и че разбираме, че Русия е агресор и имаме морален и стратегически интерес на помогнем на Украйна".

Източник: БНТ

Следвайте"Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Хм...

    29 Март 2024 9:39ч.

    Аре чиба!...кьопек нацистки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колаборационистите със САЩ и НАТО имат добри шансове да бъдат обесени с колективна задочна присъда

    29 Март 2024 10:26ч.

    Може и без присъда, или с такава оформена постфактум. За пресътъпления срещу човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гено Ж.

    29 Март 2024 9:40ч.

    Белене те чака, тикво продажна! Малко ви остана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    29 Март 2024 9:42ч.

    Ти ли ще го закарам в Белене, бе зелен чорап ? След началото на войната всичко живо се хвана за пеша на Нато. С изключение на няколко пропаднали държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давай, карай го

    29 Март 2024 9:46ч.

    Копейкин, грешката е вярна, ти ще го закараш с личния си автомобил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин, по-кротко!

    29 Март 2024 9:48ч.

    И без това IP-то ти е вече в картотеките, рано или късно ще те настигне, каквото си заслужил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Центов, Идиото?

    29 Март 2024 10:19ч.

    Внимавай какво пишеш, че "Видов ден" чука на вратата! А и колесници вече йок! Та ...! Анадънму?😀

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Саско

    29 Март 2024 9:42ч.

    Ох, Тагаренко, какво жалко създание си да знаеш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    29 Март 2024 9:45ч.

    Този определено е агент на ФСБ, но не от най-кадърните. Под нивото на Ширлиц е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    29 Март 2024 10:02ч.

    Абе Капитане, как можеш да сравняваш този БОКЛУК, с полковник Исаев - Щирлиц ??? От никовете ти, аз те смятам за един от най-читавите във форума !!! Бъди здрав !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Abu Jamal Tagaroglu

    29 Март 2024 11:31ч.

    e едни типаж от времето на напълно осрания комунизъм, затова няма как да не е това което е, а именно чуждестранен слуга и разрушител! Тия които ОСРАХА една идея като комунизма, нямаше как да направят капиталистическа ДЕМОКРАЦИЯ!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    29 Март 2024 9:48ч.

    Не, гн Тагаренко, Русия не е агресор. Русия е велика държава с велик лидер, който се бори срещу лъжата и измамата, която блика всекидневно от евроатлантизма. Така, както реагира Русия, би реагирала всяка велика дътжава, вкл. САЩ ако някъде около тях напр. друга велика сила руча жабетата. 1 към 1. Да не говорим, че най-големият агресор е САЩ, които започнаха ерата на войни по целият свят. Русия просто се защитава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор

    29 Март 2024 12:16ч.

    Русия е Велика държава! А такива като Тагарев, който по стечение на обстоятелствата се явява в определен момент някакъв министър в някаква "сглобка", ще останат на нивото си- момче, изучено безплатно, в България и в СССР, изпълнител, който се старае цял живот пред тези, които му дават определена ( от тях ) свобода!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мара Подробната

    29 Март 2024 9:58ч.

    "Достойна част от НАТО" - слугата се взел за господар! Тагаренко е жалък папагал, който не се уморява да дрънка опорките на ФАЩ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2979

    29 Март 2024 9:59ч.

    Достойна част от НАТО, която внася всяка година 1 млрд в бюджета на САЩ , и не получава нищо. ахахахах

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    29 Март 2024 10:01ч.

    Признавам си, че не прочетох цялата статия, защото този тип предизвиква в мен непреодолимо отвращение. Но в подзаглавието пише: "Денков и той ме увери, че моето име по време на преговорите не е споменавано"". Б.Б. каза, че Костов е ходатайствал за Тагаренко и Б.Б. се се съгласил на ротация за МО. Кой от 3-мата лъже?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Месията

    29 Март 2024 10:06ч.

    И ТРИМАТА !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    29 Март 2024 10:42ч.

    Аз пък, като го видя Тагаренко, ме избива на агресия... Напоследък, все си мисля, че спасението ни е само в пряка агресия и народна ярост, концентрирано насочени към всички тея боклуци. Иначе, няма оправия за България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    29 Март 2024 10:01ч.

    "Ние сме достойна част от НАТО" -- нито сме ние, нито сте достойна. а че сте част, верно е. онази, южно от кръста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТАГАР

    29 Март 2024 10:01ч.

    СЕГА РАЗБИРАМЕ,ЧЕ ДРУГАРЯ ТАГАРЕВ,МОСКОВСКИ ВЪЗПИТАНИК,ИМА МАГАРЕШКИ ИНАТ И НЕ ЖЕЛАЕТ ДА СТАНЕ ОТ СТОЛЧЕТО МИНИСТЕРСКО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дон Корлеоне

    29 Март 2024 10:02ч.

    Тагарев изобщо не желая да го коментирам, той повече обича Украйна отколкото България!Тоя освен опитите му да ни вкара във война, нищо друго не направи за БА...от такива дребни душици държавата ни няма никаква нужда, ама никаква!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, не, не си Българин!

    29 Март 2024 10:17ч.

    Щото ако си ще поразиш този Идиот със справедливия си гняв и с огън и жупел, както някога си поразил Содом и Гомор! Моля те, стани Българин! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, да, така е!

    29 Март 2024 10:18ч.

    Това е откъс от "Комиците", нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъга и Рев

    29 Март 2024 10:20ч.

    Голям резил с тоя назначен от Ми6 и Мосад министър без войска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вещ

    29 Март 2024 10:37ч.

    Много добре казано !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    29 Март 2024 10:21ч.

    Това, което разбира този, не означава, че мнозинството българи приема!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александрова

    29 Март 2024 10:23ч.

    Русия - агресор, а Израел - не?!!! Нато или по-скоро членовете им надробихиха Юг -вия, а не можаха да отделят една шепа земя на Палестина за самостятелна държава. Десетилетия се борят. Да не се връщам назад, но все пак - къде ли не пущаха бомби: Нагазаки, Херущима, Виетнам, Ирак... А днес ще празнуваме, че сме влезли в НАТО!!! ВОЕННА ОРГАНИЗЦИЯ! Скачай до тавана от радост !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жув

    29 Март 2024 10:24ч.

    Вие Тагарев, Вие разбиратер че Русия е агресор, а САЩ и НАТО са миротворците! Само че историятя сочи друго! В колко войни по света (извън континентите, на които са разположени) след Втората световна война двете страни! Кой нолко военни бази има по света! Кой се изживява като световен жандарм и налага свой и в своя изгода световен редл! Недейте да мислите, че Вие сте по-умен от другите хораи можете да им налагате неправилните си и родоотстъпнически виждания! Накрая всично в този живот се заплаща Тагарев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    29 Март 2024 10:28ч.

    И на тоя фон, някакъв дегенерат сутринта по бтв каза, че НАТО било отбранителен съюз. Смях в залата. НАТО тепърва ще яде здрави шамари от несъгласните. А нашият договор с НАТО изтече. Като всеки срочен договор с телеком оператор, май е време да сменим доставчика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито сме достойна част от нато, нито разбираме, че Русия била заплаха за нас!

    29 Март 2024 10:26ч.

    Това е САМО в твоята атлантическа кратуна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    29 Март 2024 10:38ч.

    Абе, няма ли кой да го изрита в главата, тоя изрод!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    29 Март 2024 10:40ч.

    Кои сте тия вие ?!? Конкретезирай, подлога нещастана! Защото ние, 80% от народа, сме на обратното мнение!!! БОКЛУК!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерна натовска бойна техника

    29 Март 2024 10:41ч.

    Специализираното магазинно списание "Форбс" почти тържествено обяви в последния си брой, че подобаващо разпиареният британски танк Challenger 2 не подхожда за водене на бойни действия по фронтовете на Украйна. За неподражаемите американски танкове М1 Абрамс тия дни пред очите ни се разиграват подобни откровения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагаренкооо

    29 Март 2024 10:43ч.

    Продажник! В Чернобил да те захвърлят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    29 Март 2024 10:45ч.

    "Има, за съжаление, част от нашето общество, което не разбира какво означава НАТО за нашата сигурност" - Как може да бъде разбрано нещо военно, което няма цел, няма тактика, нито оръжие, бие се само с много по-слаби и представлява твой коренен враг. Но все пак обществото разбира колко долен тип е самия Тагарев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    29 Март 2024 11:06ч.

    НАТО е като ВИС и СИК едно време. Крадеш, крадеш а то те пази. Ако не слушкаш и не се отчиташ - бой. НАТО е отбранителен съюз - брани заграбеното от истинските му собственици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕРШ

    29 Март 2024 11:17ч.

    Кои "ние" бе Тагаренко? Тез които сте на служба в украинското министерство на отбраната ли? Които работите за чужди интереси и против интересите на България? Българския народ е на съвсем различно мнение по този въпрос, кой ни е враг и кой приятел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мими

    29 Март 2024 11:36ч.

    А ние знаем, че Русия не е агресор. Агресорите ги търсете другаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    29 Март 2024 11:40ч.

    Министър "война, да" се изказа по въпроса. Тоя плазмодий иска да ни праща на война. Никога повече на държавен пост. НИ КО ГА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    29 Март 2024 11:51ч.

    Добре че до седмица ще се разкара тоя досадник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    29 Март 2024 11:52ч.

    тагарев вие сте толкова тъп, че няма нищо по-тъпо на планетата от вас, млъкнете и не ни натрисайте вашите ТЪПИ и ЛЪЖЛИВИ тези!!! че и академична титла.....явно магаре да вържеш на докотрата ще избута, защото такава е политиката....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Започна ликвидацията на руските трикове тука по себе адресите

    29 Март 2024 12:00ч.

    И айтипи протоколните маркери които улесняват тяхното идентифициране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагаренко е жалък папагал

    29 Март 2024 12:08ч.

    ама си знае от къде иде далаверата за него. Не случайно на времето се е възползвал от обучението-безплатно в СССР. А сега е обърнал палачинката , умник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.з. редник Eisblock

    29 Март 2024 12:08ч.

    От цялата шайка симпатяги, този е най-колоритния екземпляр. Клиничен, 100%-тов, необорим пример за идиот (медицинско определение, не е обида). За поколенията ще бъде, вероятно, запазен във формалин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор

    29 Март 2024 12:22ч.

    Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Март 2024 12:20ч.

    референдум за нато и ес иначе цял живот ще се караме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    29 Март 2024 12:57ч.

    Няма значение какво е казал. Политически труп е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шизофрения някаква?

    29 Март 2024 13:07ч.

    Тоя се изживява като френски аристократ и говори за себе си в множествено число, но истинските НИЕ веднага надушваме маниака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    29 Март 2024 13:49ч.

    Нямаме нито морален, нито стратегически интерес да помагаме на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи