Тагарев: Натовски кораби влизат в цялата ни зона в Черно море

Тагарев: Натовски кораби влизат в цялата ни зона в Черно море

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Натовски кораби ще влязат в цялата българска икономическа зона в Черно море. Това се разбра от изявление на военния министър Тодор Тагарев.

Планираната противоминна операция в Черно море със съюзниците ни Румъния и Турция няма да нарушава Конвенцията от Монтрьо, заяви пред журналисти във Варна Тагарев, цииран от БТА.  Веднага след това той обяви, че при тази операция ще бъде обхванат целия район, включително цялата българска изключителна икономическа зона, давайки да се разбере, че това ще е отговора на Алианса заради опасното поведение на Русия в района.

„Ние работим за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси. Водим разговори с нашите съюзници, които имат излаз на Черно море – Румъния и Турция, за да организираме една противоминна операция, която ще обхване целия този регион, включително цялата наша изключителна икономическа зона, основно тези маршрути, които се използват от търговските кораби“.

"Ако успеем, тази противоминна операция може да стартира до края на годината или в началото на следващата година", посочи министърът на отбраната. Той разясни, че в операцията ще участват военни кораби от трите черноморски държави, но ще бъде отворена за присъединяване и към други наши съюзници, за включване на екипи за борбата с мини, както и за други способности, без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо.

"Не предвиждаме към момента военни кораби на нечерномоски държави да навлизат допълнително в Черно море. Има други начини, с които нашите съюзници могат да помагат, за да гарантираме собствената си сигурност, и сигурността на морския трафик", категоричен е той.

Само преди седмици в безпрецедентно изяление НАТО осъди Москва и обяви: “Новата морска зона на повишена военна заплаха, създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което поражда нови рискове от недоразумения и ескалация".

Акцент в операцията ще бъдат маршрутите на търговските кораби. В момента се изчистват най-фините детайли по планираната операция, предстои подписването на меморандум и тя може да стартира още до края на тази година, каза още Тагарев. Той уточни, че ще бъдат включени военни кораби на трите държави. Нашата позиция е, че операцията трябва да бъде отворена и за съюзници – за обмен на информация, евентуално за екипи за борба с мини, но без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо, подчерта министърът.

Тагарев допълни, че сигурността в Черно море е била и темата на заседанието на Североатлантическия съвет в състав посланици, проведено в „Евксиноград“ край Варна. Основните проблеми в този регион се предизвикват от агресивната политика на Русия, тя блокира морския трафик, пречи на използването на изключителната ни икономическа зона, създава рискове за сигурността ни, посочи министърът и подчерта, че това е абсолютно неприемливо за България.

Освен по противоминната операция с Румъния и Турция, работим и за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси, допълни Тагарев. По думите му се водят разговори с потенциални доставчици и се правят анализи. Ако скоро се вземе решение, министърът допусна вариант доставки да има още през 2025 г.

 

За сделката с машините „Страйкър“ Тагарев коментира, че Народното събрание е одобрило придобиването им, а министерството е отговорило на всички възможни въпроси от политическите сили. Той уточни, че цялостната отбранителна политика на страната ни ще бъде дискутирана в парламента в сряда, при вота на недоверие. Разглеждайки мотивите за него, моят екип успя да идентифицира 22 проблема, които вносителите му повдигат, посочи Тагарев. По думите му сред тях няма нито един нов, а са въпроси, вече поставяни и дискутирани публично. Ще им отговорим пак и ще можем още веднъж да обясним на цялото общество каква е отбранителната ни политика и че тя е в интерес на българските граждани, посочи министърът.

Той коментира още, че в бюджета за 2024 г. средствата за отбрана ще бъдат 2,05 процента от БВП. Размерът им ще бъде запазен през 2025 г., а през 2026 г. ще се повиши още, защото страната ни ще има плащания по сключени договори.

Източници: БТА, segabg.com, bgonair.bg

 

 

Коментари

  • ибреее

    11 Ное 2023 18:55ч.

    Дано на старини да няма кой да ти сменява памперса, дърт мискинин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    11 Ное 2023 20:37ч.

    Какви мини какви пет лева ? На едно дете да кажеш ,няма да повярва . Кой знае какво са замислили краварите дето и Черно море стана със стратегическо значение за тях ! За това ли посланикът от посолствотО инспектира черноморската ни база във Варна ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано

    11 Ное 2023 19:05ч.

    Да не доживее старини,пожелавам му скоро да се възнесе в американския рай..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    11 Ное 2023 19:18ч.

    Много леко възмездие. Бих го осъдил да работи тежък физически труд доживот, под строг надзор! Майцепродавец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едни прасета ще преработят формата му да съответства на съдържанието

    11 Ное 2023 21:28ч.

    Прасетата вече са родени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян

    12 Ное 2023 16:09ч.

    Аз само се чудя какви ги играе нашата безгласна буква Президента копринкин като главнокомандващ Българската армия. Ни дума , ни вопъл , ни стон по въпроса! Стои на топло в кабинтчето и брои чувалите събрани от копринковците му и търси някакви нови шарлатани да гарантират оставането му в политиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Ное 2023 19:06ч.

    Мините които ще разминирате чии са бре министъре?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вацев се оказа прав, отново!

    11 Ное 2023 20:45ч.

    Валентин Вацев: Идва краят на свободата на словото, задава се военновременна цензура

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    11 Ное 2023 19:10ч.

    "това ще е отговора на Алианса заради опасното поведение на Русия в района" -- поведението на това нещо и подобни един ден неминуемо ще доведе до циврене за погубения "елит на нацията". вие на това елит ли му викате? пък било то и на популация, не на нация. "да ви имам елита, другарко", ако перифразираме малкия иванчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядко Джо

    11 Ное 2023 19:20ч.

    Пълен глупак! Срам за България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    11 Ное 2023 21:38ч.

    Трябва научно или финансово обяснение, защо завършилите в СССР са яростни атлантици ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Финансово е

    11 Ное 2023 23:00ч.

    обяснението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    12 Ное 2023 3:59ч.

    Защото там отиваха деца на номенклатурата.Тази цяла номенклатура заедно с децата им бе ОТПИСАНА от Горбачов./случайно,от глупост или преднамерено/.Та тая номенклатура и деца се нуждаеше от нов бащица закрилник и хранилник.И тя номенклатура и дечица минаха на служба на САЩ.Срещу съхранение на статукво и привилегии.Дали със съдействие на Горбачов или на регионално равнище това ОЧЕВИДНО е договорено със САЩ.Ето ти и пълната метаморфоза.Е тук там някой ренегат но бързо ги изхвърлиха.С други думи след 1990г. на власт са същите утрепки но без юздите и намордниците на Т.Живков.И вече 30г се вихрят.Не се ли хванат за колесника нищо добро няма ни се случи.Такива процеси ВИНАГИ са се случвали в българската държава.И контра се е давала от народа.Например въстанието на свинепаса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоян

    12 Ное 2023 13:48ч.

    Финансови тъпаци сте пишещите по - горе. Стига с тази Русия отпред. Въпросът е за сигурността на България. Неутралитетът в тази безумна война е правилното решение . А ние винаги да се покажем по-големи католици от папата. На гол тумбак чифте пищови !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    11 Ное 2023 19:20ч.

    Само да не стане некой случаен мнен взрив и после пак руснаците да са виновни....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    11 Ное 2023 19:41ч.

    Ами предвид, че 3 руски миночистача обикалят из морето до България....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    11 Ное 2023 20:33ч.

    До България друг път, направи си усилие да видиш къде ежедневно обикаля натовският дрон и ще разбереш къде са руските кораби..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    11 Ное 2023 19:23ч.

    Мдааа, преди 2 дни се подписа договореност между нашите и турските ВМС.....Ще видим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха

    11 Ное 2023 20:20ч.

    като слушам ревовите от джамиите и гледам оня тулуб , нашите са техни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хей тамо лодка

    11 Ное 2023 22:59ч.

    Че какви ВМС имаме ние? Две корабчета книжни и едно гумено пате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • някой ДАВА ЛИ СИ СМЕТКА,че

    11 Ное 2023 19:34ч.

    ВЛИЗАМЕ НА ВЪЛКА В "устата"!!!,ЗАЩОТО АКО не ДАЙ СИ БОЖЕ ВЪЗНИКНЕ КОНФЛИКТ ВЪТРЕ МЕЖДУ СТРАНИТЕ членки на натУ,НЕ ВАЖИ ЧЛЕН 5-ти!!ТОГАВА "проблемите" се РЕШАВАТ по МЕЖДУ пострадавшите и НАПАДАТЕЛЯТ!!!ТАКА ,че АКО ТУРСКИТЕ КОРАБИ от натУ ,"решат" УЖ нА МАЙТАП ДА ЗАВЗЕМъТ варна,НИКОЙ НЯМА ДА ГИ СПРЕ!!!ДА ВИ са честити евреЙО-гейските ви "цеНости!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Ное 2023 20:39ч.

    Тъпаците помнят ли Кипър и кво стана с петия член?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    11 Ное 2023 19:38ч.

    такива предатели като тебе, цар Калоян ги е обезглавявал, без присъда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    11 Ное 2023 19:44ч.

    Магарев иска да ви обясни по-нежно, че това е първия етап на включването ни във войната срещу Русия вече съвсем официално! Сега Русия ще бъде провокирана военно и в един момент тя ще отговори, а тогава Бог да ни е на помощ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    11 Ное 2023 20:47ч.

    точно това беше причината за загубата на костов, войната в бивша Югославия, при бомбардировките ракети падаха и у нас, една се заби в детската стая на къща, по някакво чудо не уби детето, тогава все още имаше хора които помнеха бомбардировките над София и царят дойде като истински спасител, дори БСПсе изравни по резултат с костов, а той подобно на борисов смяташе, че е унищожил всякаква опозиция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мръсник!

    11 Ное 2023 19:48ч.

    От класа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    11 Ное 2023 20:00ч.

    Рядко ентелегентна физиомутра. Напълно подхождаща за колония като нашата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    11 Ное 2023 20:02ч.

    НЕЩАСТНИК!!!!Краварска подлога!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • B21 Raider

    11 Ное 2023 20:23ч.

    Скоро ще прелетя над североизточно славянски земи, за да ги приключа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • елеонора митрофанова

    11 Ное 2023 20:24ч.

    Някои коментирали горят от мерак да сме Болгарская народная республика в россии с дивата си омраза към министър Тагарев, но за щастие сме независима държава, член на НАТО, и русия е най-голямата заплаха за нас. Да е жив и здрав Тагарев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Млекодаен Шопар

    11 Ное 2023 20:37ч.

    Двамата ти бащи сигурно са много горди с теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българския народ НЕ Е ИСКАЛ да е в НАТО, затова НЕ СМЕ независима България, 20 г. с НАТО = разрушена България и изчезващи българи! Винаги Русия с България, с нея бяхме в 30-те най-развити държави в света по данни на ООН

    12 Ное 2023 9:02ч.

    Треторазрядна държава без промишленост, всички природни и човешки ресурси ни взе НАТО, в което ни вкараха дефакто през 1990 г.! ИСТОРИЯТА ! САМО 7 МЕСЕЦА след 10 ноември 1989 г. и падането на "режима" Живков ->> членството на България в НАТО се поставя за първи път като политически въпрос на 23 ЮНИ 1990 г., когато Соломон Паси ВНАСЯ в парламента предложение за присъединяване към Северноатлантическия договор. (кой упълномощи никому неизвестния НЕБЪЛГАРИН Соломон Паси да вкарва цяла държава в друг чужд военен съюз?! .... И забележете продължението ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • През август !1990 г. Леа Коен правомощена за дипломатически връзки с НАТО

    12 Ное 2023 9:07ч.

    През август 1990 г. посланикът на Република България в Кралство Белгия г-жа Леа Коен получава правомощия да поддържа дипломатическите връзки с НАТО. ... Как небългарката Леа Коен отиде да представлява България в Брюксел, че и да поддържа връзки с НАТО... 1990 г. 9 месеца след свободата и път към демокрацията. КОЙ И ЗАЩО Е БЪРЗАЛ СВЕТКАВИЧНО ДА НИ ВКАРА В НАТО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    11 Ное 2023 20:26ч.

    Този тип буквално ни вкарва във война. Ние тука си се възмущаваме и подляйваме, но това няма да спре Алопеций Тагарий.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Major

    11 Ное 2023 20:37ч.

    България с какво ще участва в тази операция? С трите рибарски лодки закотвени в Атия, на които им викат бойни кораби и не могат на собствен ход да напуснат базата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 11 Ное 2023 20:37ч. България с какво ще участва в тази операция? С трите рибарски лодки закотвени в Атия, на които им викат бойни кораби и не могат на собствен ход да напуснат базата?

    11 Ное 2023 21:03ч.

    С яхтите от Марина Диневи и новите надуваеми лодки - "Българските Военноморски сили днес получиха официално като дарение от САЩ четири нови бързоходни моторни бойни лодки. Церемонията се проведе в Пункта за базиране - Варна и на нея присъстваха посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, представители на държавната и местната власт."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    11 Ное 2023 21:31ч.

    България няма да участва с нищо. Чуждестранната агентура, инсталирана във властта, първо ще предаде икономическата зона, а след това териториалните води на Туркието. Сделката е ясна - краварите обещават България на Туркието, за да се обърне тя срещу Русия. После Туркието остава тук завинаги, защото няма да има вече кой да ги изпъди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    11 Ное 2023 21:12ч.

    Виновни за ситуацията са руския елит. Обявения праг за употреба на ТЯО от РФ е много висок и поради това мишоци, като Полша, Румъния, Балтите, че и такива като Тагарев си правят каквото си искат. Осен ако няма предварително начертани салфетки и всичко това е театър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Белязаните от Бога са опасни

    11 Ное 2023 21:34ч.

    Този сипаничавият също. Не е лесно да си толкова грозен и това озлобява

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    11 Ное 2023 21:50ч.

    натовски кораби - турски ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    11 Ное 2023 21:53ч.

    Отвратителен злобен продажен случайник! Това е нищожеството Тагаренко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗаПек анов

    11 Ное 2023 21:54ч.

    Мерзавец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    11 Ное 2023 22:12ч.

    Те като влязат веднъж, после ще излязат само с руски ракети. Дано само не падат и по нашите брегове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миловидна

    11 Ное 2023 23:38ч.

    То се вижда,че подлогата Тагаренко накрая ще ни направи жертвени агнета на САЩ Те ще търсят провокация и хоп! Бай Ганя глупакът ще падне в капана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    12 Ное 2023 0:28ч.

    Ау к'во скубане на коси е настанало из форума. Само да ви светна, че България не е задунайска губерния, и изключителната икономическа зона е българска, а не руска. Т.е. остатъците от руския черноморски флот нама какво да търсят там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя от

    12 Ное 2023 0:31ч.

    Изключителната икономическа зона не е българска, а американска. Плачеш да ти спрем гранта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    12 Ное 2023 1:23ч.

    Туй пък откъде го роди???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от Посолството,

    12 Ное 2023 1:29ч.

    откъде другаде

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карлуково

    12 Ное 2023 1:12ч.

    - Санитарите, санитарите!!! Бързо, ловете го, опасен луд избяга!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    12 Ное 2023 4:51ч.

    Един от дъртите ни еничари. Никога не е бил българин явно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    12 Ное 2023 5:38ч.

    Взел е контракт за 11 милиона. Ще слуша и ще срива уши?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соф

    12 Ное 2023 8:06ч.

    Това е ретроспекция на миналото...вече е ясно защо 200 год.Византия..500год Турция,,,друг пример Стефан Стамболов,,няма го на Старозагорската буна 1875 г...няма го април 1876 год..няма го като опълченец...не е на фронта срещу Сърбия.....с Д,Петков като кмет на София само далавери....края се вижда на паметника му........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борис

    12 Ное 2023 8:18ч.

    Нужно окончателно решение на Тагаревският въпрос!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    12 Ное 2023 8:53ч.

    стига с вашите празни приказки не мислите по изборите гласувате за гея и парапета сега какво искате аз затова не гласувам защото знам какво ще последва оставка и нови избори до дупка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара, вземи се изясни - защо са ти нови избори, като не гласуваш?

    12 Ное 2023 9:10ч.

    Противоречието не го отдаваме на самоопределението "баба".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конгресът на САЩ гласува закон за постоянно военно присъствие в Черно море! ЩЕ ЧИСТИМ МИНИ ЛИ?

    12 Ное 2023 9:15ч.

    03.08.2023 г. Конгресът на САЩ гласува закон за ПОСТОЯННО ВОЕННО ПРИСЪСТВИЕ в ЧЕРНО МОРЕ! .... Според законопроекта, наречен „Закон за сигурността в Черно море от 2023 г.“, войната трябва да бъде ограничена до този регион и да не се позволи разпространението й по-нататък. Този регион включва Украйна, Румъния, България, Турция, Грузия и Молдова. .... ЩЕ ЧИСТИМ МИНИ ЛИ? .... още ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да се увеличат „независимите медии и подкрепяните от САЩ медийни инициативи за борба с чуждестранното зловредно влияние в Черноморския регион!" Моля?!

    12 Ное 2023 9:19ч.

    В текста на законопроекта също се казва, че трябва да се увеличат „независимите медии и подкрепяните от САЩ медийни инициативи за борба с чуждестранното зловредно влияние в Черноморския регион“. Според законопроекта трябва да бъде изготвен „план за съобщаване на промените в позицията на НАТО на обществеността в съюзническите и партньорските страни, както и на обществеността в Руската федерация и Беларус“. Текстът не уточнява какво се има предвид под ПРОМЕНИ в позицията на НАТО и защо е нужен специален ПЛАН как това да бъде съобщено на общствеността в държавите, граничещи с Черно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето пълният текст на законопроекта:

    12 Ное 2023 9:22ч.

    Политиката на САЩ е: (1) активно възпиране на заплахата от по-нататъшна ескалация на Русия в Черноморския регион и защита на свободата на корабоплаването в Черно море, за да се ПРЕДОТВРАТИ разпространението на по-нататъшен въоръжен конфликт в Европа; .... още тук .... https://obektivno.bg/sasth-glasuvat-zakon-za-postoyanno-voenno-prisastvie-v-cherno-more/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега разбираме ли, защо НЕ дават на Украйна да договаря мир?

    12 Ное 2023 9:30ч.

    СЪС СЪЩИЯТ МОТИВ - ХАРИ ТРУМАН (АТОМНИЯТ) БОМБИ ХИРОШИМА И НАГАСАКИ С АТОМНИ БОМБИ - ДА ПРЕДОТВРАТЯЛ и да спре РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ВСВОЙНА! Неговият внук ни го казва Клифтън Труман Даниел: Бомбите са голямо нещо. Те сложиха край на войната. Те спасиха стотици хиляди живота от двете страни и заради това моят дядо е заявил, че това е била причината за решението. Да се съкрати войната и да се спаси американски живот, който най-вероятно е щял да бъде загубен при инвазията на основните острови. Това е историята, отбелязва той." ... Без думи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иаз не харесвам министъра,

    12 Ное 2023 9:29ч.

    Но който и да е на негово място, ще прави същото. Все пак компрометирани индивиди не е добре да се монтират, особено на тоя пост и на външните дела. Дано отидем скоро на избори, колкото и да не вярваме в тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    12 Ное 2023 13:43ч.

    ИЗРОД! Само ГРАМАДА за тебе и от твоето семе да не остане никой на тази земя! Генът ти е проклятие за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи