Тагарев: БТР-ите за Украйна са в София, ръкавиците за войниците-също. Виновни са заместниците ми и критиките срещу мен

Тагарев: БТР-ите за Украйна са в София, ръкавиците за войниците-също. Виновни са заместниците ми и критиките срещу мен

Министърът на отбраната Тодор Тагарев прехвърли на заместниците си вината за закъснението на БТР-ите за Украйна. БТР-ите още са в София. Допускам, че има закъснение при доставянето на техника в Украйна. Има много технически и юридически въпроси, които трябва да се решат. Това обясни Тагарев в сутрешния блок на БТВ, който отхвърли от себе си отговорността за неизпълнението решението на парламента. Тагарев изтъкна, че той не контролира този "технически процес", защото не било негова работа.

На въпрос на БТВ: Къде с БТР-ите?, Тагарев невъзмутимо отговори: В София.

Българската помощ за Украйна е на стойност 47 млн. лв., допълни военният министър.

"Казали сме на Украйна, че можем да дадем ръкавици", обясни Тагарев.

Въпрос на БТВ: Достигнаха ли до войниците?

Министър Тагарев: Чувам, че не са заминали. Критиките срещу мен пречат на това да се прати помощ".

Министърът призова да бъдат поканени в парламента и тримата отговорни за тази операция заместник-министри - на МВР, на МО и на Министерството на транспорта. "Те най-добре ще обяснят закъснението от декември насам, как е вървял процесъг и какви технически и юридически проблеми са имали", каза Тагарев.

И нападна лидера на ГЕРБ "По някаква причина политиците си мислят, че ако нещо гърми и лети, то военният министър е виновен. Експедирането на техника не е лесен процес, отговори той на критиките на Бойко Борисов. 

Той изрази и разочарование от атаките срещу него от страна на депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България", заради забавянето на изпращането на БТР-и на Украйна.

"Тези перманентни атаки от всички посоки не ми позволяват да си върша работата, както аз го разбирам. Въпросът не е дали ще получа покана да съм отново министър, а ще има ли условия да изпълнявам политиките си. Тези атаки ме карат вече да мисля да се откажа",добави Тагарев, чиято оставка беше поискана няколко пъти от опозицията.

Според него "човек винаги може да се справи и по-добре", но призна, че работи на максимален предел и не вижда какво повече може да направи. "Трудно ми е да си помисля как мога да вдигна оборотите, на които работя. В момента това е ситуацията", допълни министърът на отбраната.

"Категорично няма да пращаме войници, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна, повтори Тагарев това, кооте вече казаха премиерът и лидерите на политическите сили в некоалицията..

Темата нашумя, след като такава възможност бе допусната преди ден от френския президент Еманюел Макрон.

"Едната теза на президента Макрон бе, че ние не трябва да даваме увереност на Путин. Цитирахме много варианти за помощ, но по този няма съгласие. Почти всички страни казаха, че не са съгласни по този вариант. Дискусията беше затворена, един от участниците направи изявление и принуди Макрон да вземе отношение, а след него и другите участници", обясни как на срещата в Париж се е стигнало до изявлението на френския президент министърът на отбраната. 

По думите му много малко вероятно е държава сама да реши да изпраща войници. Ако конфликтът се пренесе после на нейна територия, ще ангажира НАТО впоследствие, уточни той. 

Тагарев обясни в отговор на въпрос, че не е бил част от правителствената делегация в Киев, защото в същото време е бил на форума в Париж. "Бяха по едно и също време. Беше предвидено аз да пътувам в Киев, след това дойде покана от президента Макрон към премиера Денков, взехме решение аз да отида в Париж вместо него. Срещата в Париж беше на много високо ниво - 8 делегации, петима президента, 17 премиери", обясни той. 

Позицията на Зеленски е винаги една и съща - хубаво е да си обменяме подаръци, но на нас ни трябва оръжие, коментира той думи на украинския президент. Когато премиерът Денков казва, че му е подарил реплика на меча на хан Кубрат, Зеленски отговаря, че не е получавал нищо и чака оръжие.

В отговор на критиките за закъснята техника за Украйна, Тагарев каза, че въпрос на дни е военната техника да отиде в Украйна. Пет месеца отидоха за хартия. Юли започнаха разговорите, но решението се взе декември месец, обясни министърът. По думите му транспортирането на огромна техника, каквато са БТР-те отнема месеци. Става въпрос за огромни влакови композиции, каза той. Тагарев каза, че БТР-ите са в София, но отказа да каже къде се намират. Нека не предизвикваме нездраво любопитство, хайде малко по-спокойно, ще обявим когато ги изпратим, заяви той. До два дни ще стигнат в Украйна, стана ясно от думите на министъра. 

Българската помощ за Украйна е на стойност 47 млн. евро, каза той. 

По думите му ще има нова военна помощ от България за Украйна. Аз не работя, за да си правя пиар, както някои твърдят. 

Аз ще участвам в ротацията, ако има условия да върша работата си, както я разбирам, отговори Тагарев на въпрос дали ще остане министър след ротацията. "Аз не съм женен за поста министър на отбраната", каза той. Тагарев посочи, че атаката срещу него е политическа.

Тагарев прехвърли на заместниците си вината за закъснението на БТР-ите за Украйна.

Допускам, че има закъснение при доставянето на техника в Украйна, каза още министърът. Има много технически и юридически въпроси, които трябва да се решат според него.

Източници: бТВ, "Епицентър"

 

 

Коментари

  • Дивергент

    28 Фев 2024 10:01ч.

    Тагаренко нямал против всяка държава сама да решавала дали да изпраща военни, но пък ако русия нападнела въпросната държава, сме били длъжни вкупом да я защитим, заради чл. 5. Вие разбирате ли що за имбецил е тоя господин тагаренко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александрова

    28 Фев 2024 11:52ч.

    Как няма да говорим срещу теб като сте отвратителен военолюбец и неблагодарен русофоб. Наистина си имбецил. Да не използвам следващата степен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Фев 2024 16:23ч.

    Този съветски възпитаник изобщо не е наясно какво реално става в министерството, освен Обществените поръчки и назначенията на приятели от БКП !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    28 Фев 2024 10:01ч.

    Вешелица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    28 Фев 2024 10:08ч.

    ВС на РФ съди за военни престъпления пленени нацита в Донбас. ОТ 15 до "до живот" заплашват съдените, в зависимост от доказаните пред съд действия. Вече мнозина бяха осъдени в Донецк. Но има и още. Налице са 590 пленени наемници от САЩ, Полша, Франция, Англия, Швеция, Латвия Естония, Литва, Колумбия, Грузия, Германия Канада и общо от 46 държави. За тях не важат правилата на Конвенцията за военнопленниците. Директно в Сибир на пукнат в някоя уранова мина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    28 Фев 2024 10:11ч.

    Пленените нацита общо от ВС на РФ са 28000, съобщи наскоро Украинският омбутсман. Това са над 6 пълноценни бригади. След Авдеевка, предаването в плен се масовизира по целия фронт, като се предават цели подразделения, осъзнали своята безизходица и нелепостта на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    28 Фев 2024 14:18ч.

    За никого не важат каквито и да е военни конвенции. Защото война няма обявена. Което е едно от главните престъпления, за които ще бъде съден Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А може би?

    28 Фев 2024 10:20ч.

    А може би и времето пречи? Особено падналият сняг през декември?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    28 Фев 2024 10:44ч.

    Вече се убедих, че Тагаренко е троен агент - едновременно работи за Украйна, САЩ и... Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Фев 2024 16:25ч.

    ............работи само за портфейла си !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    28 Фев 2024 10:49ч.

    US генерал от резерва: „Позволете ми да набера рота от децата на елита, да я изпратя на фронтовата линия и войната ще приключи още в същия ден…“ n'oubliez jamais! никой от тези майкопродавци не се кани да изпраща синовете и внуците си да умират на източния фронт за интересите на чичо сам. но без никакво колебание ще изпратят нашите деца на смърт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    28 Фев 2024 14:19ч.

    За сметка на това синовете на Песков и Шойгу са на фронта... Дали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    28 Фев 2024 10:52ч.

    Ръкавиците плетени ли ще са? Ако да, трябва първо да се изплетат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    28 Фев 2024 17:11ч.

    Ама и Вие задавате въпроси! Естествено е, че ръкавиците ще са латексови.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • gkjkjhljjhlkj

    28 Фев 2024 11:08ч.

    Тагарев започва да ми харесва! Ще се окаже скрит пацифист!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ивайло Инджев

    28 Фев 2024 11:14ч.

    Разбрал, че Зеленски е вече бита карта и във Вашингтон и в Лондон, тагарето гледа с всички сили да се откачи от телбода му със Зеленски - за да не потъне с него в украийския клепто-канал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • военен съд за този чужд агент

    28 Фев 2024 12:19ч.

    Натвори куп безумия и вреди с ощетявяне на милиарди всички българи и държавната хазна, за всичко е виновен именно той, но умишлено и хитро набута заместниците си натегачи, ама хак им е - лаком г@з глава изяжда...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    28 Фев 2024 14:22ч.

    Супер ми е хиксово как министъра на отбраната ще отговаря за въоръжение, което е собственост на министерството на вътрешните работи? А министърът на МВР не е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Супермен си имаме

    28 Фев 2024 12:45ч.

    Евала ти правя др. Тагаренко!! Ти си най-големият агент на Путин в БГ - никой друг не е успявал така да съботира помощ за Украйна както ти го направи. Няма по-голям русофил от теб!! Ако пък не си такъв значи си най-некадърният министър който българия е имала досега. Единствено академика е по-неадекватен и некадърен от теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Великденски подарък

    28 Фев 2024 13:47ч.

    За украинските войници ще има тагаревите ръкавички.... Ще има и нова народна приказка: "Тагаревата ръкавичка" Ще е пълна с БТР-и, ракети, РПГ-та, снаряди и бутилка водка, Йо-хо-хо-о-о....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    28 Фев 2024 14:17ч.

    И при доставка до адресата, ще има "Бум!" от далекобойната "ракетовичка" на Дед Мароз...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политкомисар

    28 Фев 2024 14:17ч.

    Тагаренко да каже за натовските бази и дето ни отвори тук да идва всякакъв аскер и да ни командори. Бай Ердо ни пази небето, по някое време ще прати и башибозук да ни пази още 5 века...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    28 Фев 2024 15:11ч.

    Тагарев поне каза че заместниците му и критикарите са му Сталин в гащите, а не неизвестен извършител Ся чакам заместниците да си направят самокритика докато публично славославят Вожда и Учителя , уникалният и неповторимият Тагарев. След което да си запазят местата(за съжаление не сме на етап чистки и трибунали , поне калинките щяха да намалеят)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    28 Фев 2024 17:17ч.

    Всички чакат сакралната дата 6 Март, когато евентуално ще е ротацията и Тагарев евентуално ще е в оставка. Но ключовата дата всъщност е друга - 28 Март, Тодоровден, денят, в който се организират кушии и се правят надбягвания с коне и магарета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    28 Фев 2024 19:00ч.

    "Има много технически и юридически въпроси, които трябва да се решат според него." За ядр. реакторчета по същия начин ли ще процедират или вече са доставени? И хайде да не ни набутваш в коалицията на желаещите на Макрон без решение на Парламента, като Пасито и другите продажници за Ирак. Че още си спомняме ковчезите и над двата милиарда гущера, дето опростихме на Ирак, а оставихте българските граждани на произвола на здр. каса. Продажни мекерета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи