СЗО се събира извънредно за маймунската шарка, лятна COVID вълна в Германия

СЗО се събира извънредно за маймунската шарка, лятна COVID вълна в Германия

Световната здравна организация (СЗО) ще свика на 23 юни извънредна комисия, която да прецени дали епидемията от маймунска шарка представлява "извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международно значение", съобщи Ройтерс.

Това е най-високото ниво на предупреждение, издавано от здравната институция на ООН, което понастоящем се прилага само за пандемията от КОВИД-19 и полиомиелита.

До момента са установени 1600 потвърдени и 1500 предполагаеми случая на маймунска шарка в 39 държави, както и 72 смъртни случая, съобщи СЗО. Сред засегнатите са и страните, в които вирусът се разпространява обичайно.

Маймунската шарка е ендемична в някои части на Африка, но са регистрирани повече случаи както в тези страни, така и в останалата част на света.

Вирусът причинява грипоподобни симптоми и кожни лезии и се разпространява чрез близък контакт.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че е време да се обмисли засилване на реакцията, защото вирусът се държи необичайно, засегнати са повече държави и е необходима международна координация.

"Не искаме да чакаме, докато ситуацията излезе от контрол", заяви директорът на СЗО за извънредни ситуации в Африка Ибрахима Соче Фол.

Случаите на зараза с коронавируса в Германия са нараснали над два пъти през последната седмица, а министърът на здравеопазването Карл Лаутербах предупреди, че предстои лятна вълна на заразата, предаде ДПА.

Националният здравен институт "Робърт Кох" съобщи, че за седем дни случаите на зараза са средно 447,3 на 100 000 души спрямо 199,9 на 100 000 за предходния седемдневен период.

"Доброволното носене на маски в закрити помещения и четвърта доза на ваксината са най-добрите антидоти", написа в "Туитър" германският здравен министър.

Четвъртата доза на ваксината се препоръчва в Германия само за хора над 70-годишна възраст, за персонал в здравни заведения и за хора със слаба имунна система.

Една от причините за бързото нарастване на заболелите може да се дължи на разпространението на мутацията ВА.5 на варианта Омикрон. Засега обаче експертите в Германия не очакват това да доведе до затруднения в здравната система.

На този етап от пандемията, особено след появата на Омикрон, се смята, че честотата на разпространение на заразата не отговаря напълно на общата инфекционна ситуация. От известно време насам експертите предполагат, че има голям брой случаи, които не са регистрирани от здравния институт, главно защото заболяването може да премине леко, и защото не всички заразени лица се подлагат на официално признат пи си ар тест.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • софиянец

    14 Юни 2022 19:55ч.

    знае се къде е сградата на ветеринаря, на 23-ти един Кинжал трябва да е достатъчен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хипноза

    14 Юни 2022 19:57ч.

    Тези още ли се вживяват. Ай сектир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    14 Юни 2022 19:58ч.

    Имаше една книга на Майкъл Крайтън "Състояние на страх". Та в такава спирала се опитват да ни вкарат винаги да има (поне) едно нещо което да държи обществото в такова състояние. Какво ще е- няма значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мартин

    14 Юни 2022 20:01ч.

    Май филма с Украйна свършва и почва следващата прожекция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • след 4-5 месеца идват студ и глад

    14 Юни 2022 20:14ч.

    обявяването на локдаун ще е крайно необходимо, за да затвори в студените им домове гладните и да си умират щастливо у дома. Вече го репетираха, установи се, че работи. Ваксините и те работят, печалбите се измерват в трилиони долари. Значи ползите ще са няколко и няма нито една пречка да не се приложи отново. В паузата вероятно овладяха и погребалните агенции, така че всичко е точно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуните

    14 Юни 2022 20:19ч.

    сега пък измислиха маймунска шарка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АКТУАЛНИ ЛОКАЦИИ ЗА ПОДПИСКАТА “БЕЗ СЗО” КЪМ 22 МАЙ!

    14 Юни 2022 20:21ч.

    https://www.facebook.com/pages/category/Legal/%D0%91%D0%90%D0%94%D0%96-103774538808717/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • войната вече не е ли интересна

    14 Юни 2022 20:40ч.

    Какво стана?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    14 Юни 2022 21:07ч.

    Мошениците психопати отново надигат глави. Ще им се "нова" пандемия - по точно, следващата ПЛАНДЕМИЯ. Нека имаме разбиране: - Тези имат ПЛАН да изпълняват. Наплодилият се плебс трябва да се намали с 4/5-ти, ядял ИМ ресурсите, много бил. Значи трябва доброволно да склопим очи, преди това да убием децата си, за да са ТЕ, ДОВОЛНИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    14 Юни 2022 21:58ч.

    Изглежда старите оръжия вече привършват и изкарват новите вируси от лабораториите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    14 Юни 2022 21:59ч.

    Препоръчвам една песен в ютуб на група Ленинград "Оспа". Смях със сълзи:))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обикновен

    14 Юни 2022 22:05ч.

    Фашизъм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не , обикновен САТАНИЗЪМ

    14 Юни 2022 22:58ч.

    Има и решение , и то трябва да се приложи без колебание. Два "Сармат" - а с мегатонните блокове, един по Ню Йорк, един по Вашингтон !! После всичко ще си кажат рогатите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Analyst

    14 Юни 2022 23:54ч.

    Едно от първите решения на новото правителство трябва да бъде излизането от СЗО. И така пЛандемиите няма да важат за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иначе добрите идеи за световно здравеопазване

    15 Юни 2022 8:08ч.

    Никага не са имали "добри идеи". От самото си зачеване това е ЧАСТНА ОРГАНИЗАЦИЯ за контрол над световната популация от РОКФЕЛЕР. Докато имаше Източен Блок, спазваха някакво лустро и мимикрираха като "хуманисти". След разпада на СССР свалиха маските и лицето на ДЯВОЛА се показа ! Вижте им само емблемата с тлъстото влечуго ! Какво общо има здравето на хората с контрола на Рептилите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма такова нещо като

    15 Юни 2022 9:48ч.

    световно здравеопазване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи