СЗО призова за политика, основана на пола, в борбата с алкохолизма

СЗО призова за политика, основана на пола, в борбата с алкохолизма

Според Световната здравна организация жените страдат от по-големи увреждания на организма, причинени от по-малки количества алкохол в сравнение с мъжете. ЛГБТК+ общността също е специфично застрашена. Нейните членове често консумират по-големи количества алкохол и имат повече проблеми с прием на вещества, водещи до пристрастяване, в сравнение с хетеросексуалните. 

Световната здравна организация (СЗО) призова правителствата за политика, основана на пола, в борбата с алкохолизма, съобщи Ройтерс. Индустрията се насочва все повече към жените, при които здравният риск е висок при по-малки количества алкохол в сравнение с мъжете. 

Има много доказателства за това, че мъжете, жените и малцинствата са засегнати по различен начин от употребата на алкохол. Индустрията използва различни маркетингови похвати, за да достигне до отделните групи. "Борбата с алкохола остава "сляпа" за разликите между половете", се казва в изявлението на СЗО.

Таргетирането на жените обхваща както опаковките на продуктите, така и рекламите, рефериращи към феминизма и женското приятелство. Според изследвания жените в Африка и Индия например се срещат с рекламни послания, свързващи сладките алкохолни напитки и свободата. 

Мъжете се таргетират с реклами, рефериращи към традиционната мъжественост и при тях рискът от прием на големи количества алкохол е висок. Сред проблемите, причинени от алкохола, е агресивното или рисковото поведение, отбелязва СЗО. 

Жените страдат от по-големи увреждания на организма, причинени от по-малки количества алкохол и прогресиращи по-бързо в сравнение с мъжете. Жените биват поставяни в риск и вследствие на употреба на алкохол от страна на техни партньори или членове на семействата им. 

ЛГБТК+ общността също е специфично застрашена. Нейните членове често консумират по-големи количества алкохол и имат повече проблеми с прием на вещества, водещи до пристрастяване, в сравнение с хетеросексуалните. 

Коренното население в бивши колонии и намиращите се в икономическа маргинализация също са изправени пред по-висок риск от увреждания, свързани с алкохола. 

Според СЗО употребата на алкохол е фактор за развитие на повече от 200 заболявания, сред които рак, цироза на черния дроб, сърдечносъдови заболявания. 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Проф.Ал.Маринов: Денков щял да е министър на отбраната

    08 Март 2024 9:51ч.

    Проф.Маринов, че имал такова видение по време на съня си, и се надява да е просто ... кошмар! ........... А пък СЗО иска подписване на световно здравно споразумение, с което да вземе НАД националната власт про пандемии и епидемии. Да не допускаме България да подписва тъмно замисленото като контрол над човечеството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доналд Тръмп

    08 Март 2024 9:59ч.

    Ще им разгони фамилиите. Скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз предлагам да се забрани на жените да пият алкохол

    08 Март 2024 10:14ч.

    Така ще остава повече за нас 🐷

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СЗО

    08 Март 2024 10:14ч.

    СЗО добре, а кой да се погрижи за СЗО и за тяхната болест? Кой да контролира контролиращите, може би е дело на контролираните?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    08 Март 2024 10:19ч.

    Хормоналната терапия на ЛГБТ болните причинява канцерогенни заболявания

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Март 2024 10:31ч.

    "жените страдат от по-големи увреждания на организма, причинени от по-малки количества алкохол". Ми да пробват с по-големи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    08 Март 2024 11:15ч.

    А после викат, че мъжете и жените са равни... Жените, да им е честит празникът, са по-нежната и добра половина на човечеството... но само ако не reverse engineer-ват (вековни) вредни практики от мъжете, като прекомерно пиене на алкохол, друсане, промискуитет, физическа агресия. Последното не е запазена марка само на пияните мъже, а на всички пияници, включително жени и ЛГБТК-а. В това отношение действително има "равенство", затова призовавам всички - не пийте и не се друсайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    08 Март 2024 11:52ч.

    Жени, мъже ??! Какво е това джендърски некоректно разделение по биологичен пол? Освен не е указано как действа алкохолът на един мъж, решил, че е жена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СЗО

    08 Март 2024 12:24ч.

    Една бира е вредна ! Но 50 микрограма фентанил във вената е супер !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи