СЗО обяви маймунската шарка за глобална опасност

СЗО обяви маймунската шарка за глобална опасност

Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална опасност за общественото здраве. Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която СЗО може да издаде и следва нарастването на случаите в световен мащаб, съобщи Би Би Си. Вече са съобщени над 16 000 случая на маймунска шарка в 75 държави, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус. Той добави, че до момента има пет смъртни случая в резултат на заболяването.

"Оценката на СЗО е, че рискът от маймунска едра шарка е умерен в световен мащаб и във всички региони, с изключение на европейския, където оценяваме риска като висок", добави той.

Вчера още един случай на маймунска шарка е потвърден в България, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Заболелият е на 23 г., с фебрилитет и обрив, в добро общо състояние. Пациентът се е завърнал наскоро от Италия. Заболелият е хоспитализиран в болница "Св. Георги" - Пловдив.

ДНК на вируса на маймунската вариола е установен в съдържимото на обривните единици и орофарингеалния секрет от пациента. Предприети са епидемиологични проучвания.

Днес за първи път в САЩ бяха открити случаи на вирусното заболяване маймунска шарка при деца, предаде Ройтерс. Става дума за бебе в Калифорния и за още едно малко дете, което няма американско гражданство, поясниха здравните власти.

Двата случая не са свързани и вероятно те са в резултат на предаване на заразата в домашни условия, казаха Центровете за контрол и превенция на заболяванията, като допълниха, че децата са в добро състояние и се лекуват.

Маймунската шарка протича с грипоподобни симптоми и кожни обриви и се предава най-вече при близък контакт, в повечето случаи при хомосексуален контакт.

Предишните случаи на маймунска шарка в страната бяха потвърдени на 23-ти и на 27 юни.

В момента по света има над 15 000 случая на маймунска шарка. Докато Великобритания, Съединените щати, Канада, както и други държави са закупили милиони ваксини, нито една от тях не е отишла в Африка, където по-сериозен вариант на болестта вече е причинил смъртта на над 70 души, припомни Асошиейтед прес. Нито една от богатите страни не е съобщила за смъртен случаи, причинен от заразяване с маймунска шарка.

"Това, което се случва в Африка е почти изцяло различно от епидемията в Европа и Северна Америка", заяви д-р Пол Хънтър, професор по медицина в британския Университет на Източна Англия, който преди това е съветвал СЗО по въпросите за инфекциозните болести.

Тази седмица здравната агенция на ООН съобщи, че 99 процента от всички регистрирани случаи на маймунска шарка извън Африка са при мъже, а 98 процента от тях са при мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже. Въпреки това болестта може да зарази всеки, който е в близък физически контакт с болен от маймунска шарка, независимо от сексуалната му ориентация.

"В тези много активни сексуални мрежи на хомосексуалисти има мъже, които наистина не искат останалите хора да знаят какво правят и самите те не винаги знаят с кого правят секс", каза д-р Хънтър. Някои от тези мъже може да женени или да имат семейства, които не знаят за сексуалната им активност, което "прави проследяването на контактните изключително трудно...", заяви той, обяснявайки защо ваксинацията може да бъде най-ефективния начин за справяне с епидемията.

Вероятно не така е в Африка, където ограничените данни показват, че маймунската шарка се пренася върху хората от заразени животни. Въпреки, че африкански експерти признават, че могат да пропускат някои случаи сред хомосексуални и бисексуални мъже, предвид ограниченото наблюдение и стигматизацията на ЛГБТ обществото, властите разчитат на стандартни мерки, като изолация и обучение на хората за контрол на заразата.

Вирусологът д-р Мбала, който ръководи отдела за глобално здраве в Националния институт за биомедицински изследвания в Демократична република Конго, заяви, че има забележителни разлики между пациентите в Африка и на Запад. "Тук много бързо, след три-четири дни, виждаме видими кожни лезии при хора, изложени на маймунска шарка", каза д-р Мбала и добави, че е малко вероятно човек с толкова видими промени по кожата да излезе на публично място, като така се предотвратява по-нататъшното разпространение. Но във Великобритания и САЩ лекарите са наблюдавали някои заразени хора, които имат само една или две кожни лезии, често в областта на гениталиите, заяви той. "Не бихте забелязали това, ако сте с човек в такси или бар", допълни д-р Мбала. "Така че на Запад, хората без тези видими кожни лезии могат да разпространяват инфекцията бе да се разбере", смята той.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Сега освен за маска, в трамвая ще ни проверяват и за тапа за гъзо

    23 Юли 2022 18:24ч.

    Вероятно и тук ще възникнат нови модни трендове, както се случи с маските

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • montag

    23 Юли 2022 19:20ч.

    може пък да се смилят и да ходим с памперси ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехехе, подценявате гейовете!

    23 Юли 2022 19:34ч.

    Веднага ще реклмират памперс със дупка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    23 Юли 2022 21:49ч.

    Фюрера го е оповестил още на 18 юли 1925 г !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    23 Юли 2022 18:26ч.

    на Асенба и Спецоф им е спукана работата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще им пораснат опашки

    23 Юли 2022 19:35ч.

    след като дълго се опитвали да си присадят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    23 Юли 2022 18:26ч.

    Може и да е вярно, но престъпната СЗО е затънала до ушите в корупция и зависимости особено пък Тедрос Гебрейсус който трябва да бъде съден. Поради тази причина едва ли има нормален човек който да вярва на СЗО. Нали тя е замесена в аферата с отровните ваксини, довели до смърта на десетки хиляди и осакатяване на малко над пет милиона!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чупакабра

    23 Юли 2022 18:37ч.

    ШЗО е глобалната заплаха заради мераците си да коли и беси медицински (на първо време) във всички държави. Но някои държави, най-вече от Африка й показаха среден пръст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ААААААААААА

    23 Юли 2022 18:45ч.

    След като стана общоизвестен факт, че е причинена от хомосексуалисти, защото не заклеймихте хомосексуализма като болест?! Защо не скочихте на лгбт, че съдейства за разпространението на зараза?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма нужда от излишен шум

    23 Юли 2022 18:49ч.

    Ще ги преработим тихомълком в компост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СЗО обяви маймунската шарка за глобална опасност

    24 Юли 2022 7:28ч.

    Горното да се тълкува ли като: СЗО обяви педерастиите за глобална опасност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктор

    23 Юли 2022 19:07ч.

    Това НПО е напълно подчинено на глобалистите и световното задкулисие. Въпросният Тедрос Гебрейесус не е лекар и няма медицинско образование, бивш член на псевдокомунистическа организация в Етиопия, отговорна за геноцида в страната, която е и в списъка на терористичните организации. Всеки да си направи изводите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    23 Юли 2022 19:41ч.

    Маймунската шарка обяви СЗО за глобална опасност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • приходите само на Pfizer през 2021 г. благодарение на

    23 Юли 2022 20:14ч.

    продажбите на ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИТЕ генно-модифициращи препарати наричани "ваксини против CovID-19" възлизат на 81.3 милиарда USD. За приходи става дума и сега, с предстоящите ваксини против маймунската шарка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    23 Юли 2022 20:24ч.

    Какво ни интересува мнението на едно нпо, ръководено от компрометиран етиопски мошеник-политик

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    23 Юли 2022 22:21ч.

    Мисля,че това ниво на опасност е излишно-това нещо заразява определени групи хора/според СЗО-хомосексуални мъже/. Просто тези хора трябва да внимават за партньорите си. Мисля, че всеки е длъжен да се грижи за здравето си и да прави най-доброто за себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самолет

    23 Юли 2022 22:57ч.

    8 милиарда население и 16К случая на неква си шарка т.е. 0,0002%. Няма такива клоуни и отвратитковци. Този мангал от снимката трябва да се шиба с гумени маркучи докато не може да мърда повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тедрос

    23 Юли 2022 23:33ч.

    глобалната опасност е СЗО, а ти етиопецо си глобален вредител

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пациентът се е завърнал наскоро от Италия.

    26 Юли 2022 9:57ч.

    Бълг Пациент се е завърнал наскоро от Италия. Значи, ваксиниран 2но и 3но. Има ли Връзка между ваксините и по лесното заразяване, или спад на имунната система? отговорете си сами

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи