Св.Синод отстрани фаворитите от избора за Сливенски митрополит

Св.Синод отстрани фаворитите от избора за Сливенски митрополит

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Проблемите около избора на нов Сливенски митрополит няма изгледи да утихнат и след днешното решение на Светия Синод. На днешното си заседание върховният орган на Българската православна църква отстрани от листата с кандидати за повторния вот двамата митрополити, които спечелиха най-много гласове от енориашите в Сливенската епархия на 18 февруари.

.Св.Синод извади от листата с т.нар. достоизбираеми епископи Агатополския - Йеротей, и Константийския - Михаил, а също така други двама - Поликарп и Висарион. Говорителят на Синода митрополит Киприан обаче не даде никакво обяснение за това решение.

В битката за заместник на починалия Сливенски митрополит Йоаникий остават само епископите Сионий, Арсений (викарий на Пловдивския митрополит Николай), Герасим, Пахомий, Макарий и Исаак. Самият повторен избор е насрочен за 19 май.

Изваждането на Михаил и най-вече на Йеротей (викарий на покойния Йоаникий) от кандидатската листа обаче вещае нови вълнения и протести.

Както е известно на 18 февруари Йеротей и Михаил бяха избрани от енориашите на първите две места от 10 кондидати и трябваше Св.Синод да избере един от тях за Сливенски митрополит. Вотът обаче бе касиран от Синода, след като свещеници подадоха сигнал, че в почивка по време на гласуването за втория кандидат (Михаил), свещеници и миряни се били наговорили да изберат Михаил като уж по-слаба кандидатура, та накрая Св.Синод да се спре на Йеротей.

Синодът, освен касирането, реши да промени и наредбата за избори и това предизвика възмущението на свещеници и миряни от Сливенската епархия и същевременно разцепи висшето духовенство. Срещу промяната на наредбата за избиране на митрополити бяха общо 7 от 12-те членове на Св. Синод: Ловчанският Гавриил, Неврокопският Серафим и Видинският митрополит Даниил още тогава гласуваха против; Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанският Григорий оттеглиха подписите си впоследствие, а малко по-късно това стори и Пловдивският Николай. С тях е и митрополитът за САЩ, Канада и Австралия - Йосиф, който е член на Св. Синод, но не участва в гласуванията, защото не е в България.

На 12 март пред Синодалната палата на протест дойдоха много свещеници и миряни от седемте духовни околии на Сливенската епархия. Имаше обаче и доста стройно организирани представители на Пловдивската епархия (на митрополит Николай, който уж бе срещу решението на Синода за промяна на наредбата), които направиха контрапротест в защита на решението на Св.Синод.

Напрежението обаче рязко утихна след кончината още на следващия ден - 13 март, на патриарх Неофит. 


Източник: segabg.com

 

 

Коментари

  • Ех,

    23 Апр 2024 8:45ч.

    НИКОЛАЙ," Хаитянски" , уж се отказа от този избор за мечтания скиптър? Но явно продължава да се готви за следващия, вкарвайки 9-ят верен, Арсений? И к'во ни остава, да се молим на открито и в къщи!? Китайците ни вкараха в тяхната поговорка, май? "Поп Алигорко, през папаз Али, до пастор Боб".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи