"Свободна Европа": Бетина Жотева насочила пистолет срещу съседи, прокуратурата още не ги е потърсила след подаден сигнал

"Свободна Европа": Бетина Жотева насочила пистолет срещу съседи, прокуратурата още не ги е потърсила след подаден сигнал

Бетина Жотева и главният прокурор Иван Гешев отиват на среща в Централната избирателна комисия, 25 август 2022 г.

Автор: Борис Митов, "Свободна Европа". Следвайте "Гласове" в Телеграм

Игра на карти в петък вечер провокира съседски конфликт и приключва с подаване на сигнал за заплаха с пистолет. Три месеца по-късно хората, които са се оплакали, още не са потърсени от прокуратурата. Те си обясняват това с поста на съседката, обект на сигнала. Тя работи в пресцентъра на Иван Гешев.

Петък вечер, малко преди полунощ. Един и същ патрул на Първо районно полицейско управление (РПУ) в София е изпратен на един и същ адрес в рамките на около половин час. Първият път - заради оплакване от вдигане на шум, а вторият път - заради сигнал за заплаха с пистолет.

Става въпрос за междусъседски конфликт, който тлее от години и е белязан от нееднократни обаждания в полицията. Макар тази история да напомня на много други, включително на завършилите фатално скорошни случаи с убитите от бивши полицаи в София Иво Андреев и Иван Владимиров-Нав, в нея има нещо необичайно.

Централен образ в този сюжет е бившата председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) и настояща служителка в пресцентъра на прокуратурата Бетина Жотева.

Двама души твърдят, че са били заплашени от нея с насочен към тях пистолет, а други трима казват, че са я чули да произнася закана, че ще ги застреля, ако още веднъж подадат сигнал срещу нея в полицията.

Жотева пък отговаря, че от години е тормозена с шум от горния апартамент и отрича да е заплашвала когото и да е било. Определя подадения срещу нея сигнал като "изключително гнусна и долнопробна работа" и отказва да коментира по-подробно.

На този фон Софийската районна прокуратура (СРП), която е сезирана по случая още в началото на декември, вече трети месец не е потърсила нито подателите на жалбата, нито посочените в нея свидетели. А те си обясняват това с работата на Жотева, която са виждали да се появява публично с главния прокурор Иван Гешев.

Бившата председателка на СЕМ беше назначена в пресцентъра на държавното обвинение миналата пролет, след като председателстваната от Гешев Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет размести щатове и откри нов отдел в Администрацията на главния прокурор.

Законно оръжие и предупредителни протоколи

Свободна Европа отправи писмено запитване до СРП - дали по случая е била извършена проверка и, евентуално, какво е установила тя. Десетина дни по-късно липсва официален отговор.

Пресцентърът на МВР обаче потвърди пред Свободна Европа, че на 25 ноември 2022 г., след 23:00 часа, в намиращ се близо до Първо РПУ блок на бул. "Шипченски проход" два пъти е бил изпратен полицейски екип. Той е реагирал на сигнали за нарушаване на нощната тишина и за заплаха с пистолет.

По информация на вътрешното министерство при второто си посещение униформените са снели обяснения от хората, подали сигналите, както и от живеещата в долния апартамент Бетина Жотева.

Съставени са предупредителни протоколи [да не нарушават закона и реда] на двете страни и е направена справка дали Жотева притежава пистолет. Резултатът от нея е, че на нейно име е регистрирано "късо огнестрелно оръжие", уточниха от пресцентъра на МВР.

Впоследствие случаят е докладван на прокуратурата, а тя е отправила към полицията указания за събиране на допълнителни данни, които са предадени на 25 януари тази година. С това действията от страна на вътрешното министерство се изчерпват.

Справка в онлайн търсачката на прокуратурата по номера на сигнала в СРП.

При проверка на номера на подадения в СРП сигнал в електронната търсачкав сайта на прокуратурата се изписва, че се очакват "материали от друг орган за решаване на преписката".

Освен това става ясно, че нейният срок е бил удължен от административната ръководителка на районната прокуратура Невена Зартова. Според Закона за съдебната власт обичайният срок на прокурорските проверки е един месец.

"Бих искал да обърнете нужното внимание"

Податели на сигнала срещу Жотева са Борис Ненчев и Христо Спиртов. Те твърдят, че на 25 ноември вечерта са отишли с още един свой приятел в апартамента на Васил Димитров, за да играят карти. Жилището се намира точно над това на бившата председателка на СЕМ. По-късно към четиримата се присъединява и съпругата на Димитров.

"Г-жа Жотева, също като убиеца на Иван Владимиров, насочи пистолет към лицето ми, но за разлика от него, и за голямо мое щастие, не натисна спусъка. Бих искал да обърнете нужното внимание на този инцидент, тъй като съществуваше реална възможност и той да има смъртоносен завършек", пише Ненчев в свой имейл до редакцията на Свободна Европа, подписан и от Христо Спиртов.

След това се съгласява на среща, за да разкаже на живо своята версия за случилото се. По думите му конфликтът в онази вечер е започнал минути след 23:00 часа, когато от апартамента на Жотева е започнало продължително чукане с тъп предмет по тръбите на парното.

Борис Ненчев

Събралите се приятели са решили да слязат и да позвънят на вратата ѝ, за да разберат какво става, но тя не е отворила. Тогава те са се обадили на спешния телефон 112 и са подали сигнал за вдигане на шум. Малко по-късно на тяхната входна врата е започнало да се тропа. Отворил е Ненчев, а Спиртов го е придружавал.

"Пред нас стоеше Бетина Жотева с изпънати ръце, с които държеше насочен към нас пистолет. Каза ни: "Ако още веднъж ми викнете полиция, ще ви гръмна, селяни, нещастници..." Тогава затворих вратата, защото няма какво да разговарям с човек, насочил пистолет към мен", каза Ненчев пред Свободна Европа.

Следва вторият сигнал на 112, след който пристига същият полицейски патрул. Разпознава ги съпругата на Димитров, която, прибирайки се, се е качила с униформените в асансьора при предното им идване.

"Казахме, че е имало заплаха с пистолет. Единият полицай дойде при нас, а другият слезе на десетия етаж. Ние не знаем какво се е случило долу, защото писахме обяснения на горния етаж. След това полицаите си тръгнаха", добави Ненчев.

Той и Спиртов подават и сигнал в СРП на 2 декември 2022 г., по който обаче не знаят да има движение: "Няма реакция, никой не се е свързал с нас. Аз не живея там, но ако бях там, щях да съм притеснен."

"Как се работи, не е ясно"

Съседът на Жотева Васил Димитров също се съгласи да разговаря със Свободна Европа. Двамата със съпругата му са лекари и имат 8-годишно дете. Живеят в този апартамент под наем от години. По думите му проблемите със съседката от долния етаж са започнали скоро след нанасянето им.

Димитров разказва, че Жотева често се оплаква от шум от неговия апартамент, включително и от това, че детето му свири на пиано. През годините са подавани сигнали до полицията и от двете страни. Но никога досега не е имало оплакване за заплаха с пистолет.

"Очаквах прокуратурата все пак да предприеме някакво действие, да се разбере дали г-жа Жотева притежава законно оръжие и да знам дали мога да спя спокойно или да очаквам, че някой ден някой може да ме пресрещне във входа с пистолет", коментира той пред Свободна Европа.

Васил Димитров

Както и Ненчев, Димитров уточнява, че до момента никой от държавното обвинение не е търсил някого от присъстващите в жилището му на 25 ноември вечерта.

"Нищо не сме получили като обратна връзка. Доколкото гледам в сайта на прокуратурата, уж се работи по случая, но как се работи, не е ясно - при положение, че не е разпитан никой от свидетелите."

По думите на Димитров жена му е притеснена, "тъй като прокуратурата не е взела никакво отношение и би могло да има ответно действие от г-жа Жотева".

"Не виждам работещи органи. Ако това се случва, защото тя има някакви обществени позиции, донякъде е разбираемо, но същевременно е изключително грозно и говори зле за нашите органи и правосъдна система", обобщава лекарят.

"Едни пияни и дрогирани съседи"

Макар Софийската районна прокуратура да не изпрати отговор на запитването от Свободна Европа, няколко часа след неговото изпращане, Бетина Жотева сама се обади по телефона. Тя описа случая като "съседски драми, които датират от години".

"Тази драма беше декември с едни пияни и дрогирани съседи, с които целият блок има проблеми и не знаех, че има жалба", добави служителката на Гешев, след което отрече да е заплашвала някого с пистолет.

Жотева потвърди единствено, че в онази вечер съседите ѝ отгоре действително са извикали полиция, след като тя е започнала да чука по парното с "чук за пържоли". По думите ѝ причината за това нейно поведение е била, че в горния апартамент е имало "поредното джамборе - пияни реват, събарят столове, бутилки".

"Там горе някой свири на пиано, денонощен тормоз е това. Не ми се отваря тази тема колко пъти съм подавала сигнали за шум до полицията. Понеже се уморих да подавам сигнали, почнах да чукам с един чук за пържоли по парното", добави Жотева в телефонен разговор на 14 февруари.

Свободна Европа я потърси за коментар осем дни по-късно, след като получи потвърждение от МВР, че тя притежава законно оръжие.

"Нищо няма да коментирам, нито съседите, нито прокуратурата, нито каквото и да е било. За мен това е изключително гнусна и долнопробна работа и не смятам изобщо да се занимавам с нея", каза бившата председателка на СЕМ във втория телефонен разговор.

Жотева добави единствено, че смята да изчака какво ще ѝ "кажат властите по въпроса".

 

Източник: "Свободна Европа"

 

 

 

Коментари

  • Майстор

    23 Фев 2023 10:07ч.

    Двама мъже и жена с насочен към тях пистолет. Тръшвате я на пода, връзвате я според правата си за граждански арест, правите снимки, викате полиция. Нека се оправдава после, че не била тя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както ги гледаш тия мазници

    23 Фев 2023 18:35ч.

    не бившата волейболистка бетина, ами жените си не могат тръшна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    23 Фев 2023 10:20ч.

    Тази е толкова вдлъбната, че течността вътре в главата й, която някои представят за мозък, но всъчщност не е, се е нагорещила от създалото се налягане, че бульонът се е сварил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност

    23 Фев 2023 10:36ч.

    Скандалът е другаде - тази властова хетера продължава да бъде успешно трудоустроявана от едно топло местенце на друго. БГ представителството в Брюксел - СЕМ - прокурватура... И за какво точно му е на Гешев Бетина, нали си има Сийка? Иначе не изключвам в конкретния случай именно Селеш да е жертвата на съседския парти-тормоз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    23 Фев 2023 10:50ч.

    Битовизми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сварих си горчиво кафе

    23 Фев 2023 11:00ч.

    тривнаха ми два коментара

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    23 Фев 2023 11:17ч.

    Заплахата с убийство е престъпление от общ характер, което никога не бива да се подминава с лека ръка. Както сме забелязали напоследък, тези заплахи доста често се сбъдват.... Най-малкото веднага служба КОС на 1-во РУ следва да и отнеме разрешителното за пистолет (за какво ли изобщо и е било издадено) и да и прибере оръжието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гнусна територия

    23 Фев 2023 11:45ч.

    Е, нали сме фронтова линия, много ясно, че ще има пистолет госпожата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БЪЛГАРСКАТА ВИКТОРИЯ НЮЛЪН:-)

    23 Фев 2023 12:04ч.

    От бегли, но много съдържателни контакти с тази клиентка на властта, обвинението към нея НЕ ми се струва невъзможно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    23 Фев 2023 12:05ч.

    До Осмия Облак 23 Фев 2023 10:14ч. "Сухземен кит" е по-добре, благодаря ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    23 Фев 2023 12:33ч.

    Като чух разказа на първия съм разколебан кой е виновният. Може и да не е Жотева. Тя е чукала за да ги предупреди да не вдигат толкова шум, а те веднага извикали полиция?!!? Било е след 23,оо часа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йовков

    23 Фев 2023 15:02ч.

    Така е, 12:42!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правят си публичност поредната двойка психопати

    23 Фев 2023 18:34ч.

    Спиртов и Кетонов. Аман. Наслушахме се за Чората, за какви ли не отрепки, сега и на тия "бохеми" да разглежда България смешния плач, докато се готви участието ни във война. Отврат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На горните умници

    24 Фев 2023 10:10ч.

    явно не им се е случвало да им насочат пистолет в челото, та тогава да им стане ясно кой и за какво е виновен...не е възможно да си пълнолетен и толкова глупав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой като потърпевшата.

    23 Фев 2023 12:41ч.

    Само човек живеещ под шумни съседи, качили се на главата му може да разбере и потърпевшата. Адски нетърпимо е да имаш съседи несъобразяващи се с обществения ред и то с години, Още повече ако са се троснали на главата ти. Жената не е издържала и е насочила пистолет от своята беспомощност, а не че ще ги гръмне. Търпиш, търпиш..., капка по капка и накрая чашата прелива... Такива като Ненчев, Димитров само пердаха ги оправя...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно се присъединявам

    23 Фев 2023 13:35ч.

    , бил съм потърпевш,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към какво се присъединяваш,

    24 Фев 2023 10:14ч.

    много ти е хубаво съседът да те сочи с пищов в очите!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъжни събития

    23 Фев 2023 13:04ч.

    Някога беше знойна и сладка мома, която идваше в ефир с едни много къси полички и на въпрос за тях закачливо и весело отговаряше, че понеже Хачо и определил много ниска заплата, само толкова може да си позволи! Имаше хубаво, секси излъчване. После в годините тази жена започна видимо да полудява, което стана особено видно при битуването и в СЕМ, където имаше едни ужасно отровни отношения. Май тя имаше основен принос за това. Така се говори сред вътрешните. След като Йовков публично и ритуално и отряза мераците преди няколко години, деградацията видимо ескалира - погледнете излъчването! За какво и е този пистолет?! Как така ще го вади и насочва заради шум?! Не се опитвайте да я защитавате, подобна проява е незащитима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    23 Фев 2023 13:12ч.

    особата жотева не ми е симпатична, глаавният... таквоз - хептен. но имам резерви към историята на "жертвите". особено предвид медията, която я раздухва. прилича ми по нещо на историята с оная, недонабитата "актриса" - твърде удобна е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докарали са жената до шизофрения

    23 Фев 2023 13:33ч.

    и вероятно, не е имала друга защита, пред нарушаващите реда. Подкрепям,без значка дали Жотина или Бетина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Петров

    23 Фев 2023 13:53ч.

    Властитутка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор

    23 Фев 2023 14:20ч.

    Този случай е различен, защото участниците са различни. Истината е, че в България повечето са непоносими селяни, които изобщо не се съобразяват с другите около себе си, а когато са в нетрезво състояние стават нетърпими. В случая вярвам, че тези вдигат много шум и не си коригират поведението след забележка, но не оправдавам и поведението на Жотева, което е екстремно. Надали е стигнала до тук, защото няма съществена причина обаче. Това е жена, няма значение каква е позицията й. Просто трябва да има глоби за вдигащите шум след няколко жалби от различни съседи, запори, ако не си платят, и така ще се научат. Никой не е длъжен да търпи. Едни работят, други играят карти в 11 вечерта. Трябва да си пълен неудачник да се събираш да играеш карти в 11 вечерта на тази възраст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз пък, не се сещам за по-голямо недоразумение от

    23 Фев 2023 14:45ч.

    Жена с пистолет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    23 Фев 2023 14:49ч.

    Възможно е Бетина да жертвата в описания конфликт. Дори да е така, тя няма да получи съчувствие от публиката. Омаскари с "работата" си в СЕМ и многобройните й харизани синекурни служби из държавната администрация. Младостта й безвъзвратно отлята. Късите поли, мамещи мъжките погледи, отдавана са изхвърлени от гардероба й. В него дори и за цяр няма ни един любовник или ако се е спотаил е забравил кой е и защо се шмугнал там.Някога стройните й крачка, мечта на всеки мачо да ти вирне, са свободна територия на целулита. А арогантното поведение на Жотева май отдавна й е присъщо. Преди 5-6 години тя се закани на Къдринка Къдринова, една от малкото интелигентни журналиски: "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става". Тъжно, твърде тъжно е това, което остава от една оглупяла красавица!. Самотата във вагиналните полета е по-страшна от тази в памуковите, както казва Джон Малкович, любимецът на театрална София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъжно е наистина,

    24 Фев 2023 10:18ч.

    а още по-тъжно е, че доста дебили отгоре "разбират и "одобряват" такова поведение.Лудницата вече става препълнена и опасна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    23 Фев 2023 14:51ч.

    Жотева има пистолет, доооообре се развива територията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    23 Фев 2023 15:39ч.

    Апропо, и пистолетът, и чукът за пържоли са подаръци на Бетина. Пистолетът е от Иван Гешев или Ван, както тя галено го нарича Оръжието е класически дамски Ruger LCR. Теглото му е около 400 г., вместимост на барабана от 5 до 8 патрона. Към него под формата на заглушител се предлага високотехнологичен вагинален накрайник, чието използване гарантира сигурен оргазъм на дамата.Чукът за пържоли пък е дар на Бетина от друг нейн верен приятел Георги Лозанов-Гого. Той също е с двойно предназначение. Дръжката му е цели 25 сантиметра. Изработена е от канадска лиственица. Украсена е с уникална дърворезба, характерна само за индианското племе Беотуки. Точно с този чук Бетина е думкала по порнотръбите в апартамента си. Апропо, Жотева с годините все повече заприличва на Демасдуит, жена от племето Буотуки, загинала в плен и оставила ценни сведения за неговия език.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тестостерон

    23 Фев 2023 17:24ч.

    Карачибуков, размечтах се аз! Дори потърсих снимки от онзи и период. С минижупите! Кака ти Бетина ходеше тогава с два сърпа - по един във всяка ръка. Минаваше из софийските потайности и жънеше златна жътва! Що глави на глупчовците изпопадаха тогава! А тя гледаше тържествено и божествено и се чуваше онова характерно - ссътттт! И падаше поредната отсечена глава, а останалите наоколо кибици просто обилно слюноотделяха и се успокояваха с мисълта, че поне са запазили жалкия си живот! Що лигавници съм оплюнчил и аз!! :))). А то горкото - ни журналист беше, ни артист, ни "говорител". Имаше проблеми с четенето, имаше проблеми с дишането и изказа, ама ... кой ти гледа?! Очите оцъклени, нищо не видиш! Тестостеронът кипи, съска, извира! А сега!!!??? Отврат, агресия, простотия, грозотия, змийщина! Жесток е този живот, Ей! Такива ти ми неща, Крачибуков!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като си помисля, че на времето

    23 Фев 2023 18:30ч.

    се мъчехме да хванем "Свободна" Европа... шарани. Балъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дари

    23 Фев 2023 20:30ч.

    Ами ако насреща имаше истински мъже, въоръжени, и бяха й напълнили главата с олово в условия на самозащита?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    24 Фев 2023 9:17ч.

    Междувременно украинският посланик Москаленко е изпратил искане, с което настоява оръжията, които все още не са предоставени на Украйна да бъдат изпратени незабавно. Това включва пистолета и чука за пържоли на Бетина Жотева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    24 Фев 2023 9:54ч.

    Понеже никой не чете парцалът "поробена европа", започнаха да ни го пускат навсякъде ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи