Свиленски: Няма нужда от вот на доверие. Конфигурацията в парламента е ясна

Свиленски: Няма нужда от вот на доверие. Конфигурацията в парламента е ясна

От БСП ще положат усилия актуализацията на бюджета да бъде приета. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.

„Ние ще положим усилия тя да се приеме. Ще направим всичко възможно да намерим тези необходими разумни народни представители и да им обясним защо това трябва да се случи”, каза Свиленски.

По думите му, никой не е очаквал Слави Трифонов да изтегли министрите си. „Това са непредвидими хора, които както вчера не подкрепиха бюджета, в пленарна зала може да единодушно да го подкрепят”, коментира депутатът.

„Важно е обществото какво ще разбере и как те ще защитят своята позиция пред гражданите – че ще ги оставят без помощи, без социални плащания, а бизнеса без подкрепа и излизайки от такъв парламент на какво се надяват в следващия”, добави той.

„Няма нужда и от вот на доверие. Конфигурацията в парламента е ясна. В едната имагинерна коалиция са 115-120, а другата са 110-115 души”, посочи Свиленски.

Депутатът отбеляза, че е важно и да не се забравят дадените предизборни обещания. „Аз съм казал, че влизам в парламента, за да променя модела ГЕРБ и сега няма как партията, която представлявам, само след шест месеца да каже, че той е много хубав и дайте да ги върнем. Това са го казали и другите партии. Хайде да видим как ще си излъжат избирателите. Те са лъгани 30 години, може пак да са”, каза той.

„В Конституцията ясно е записано – когато не може да се избере правителство и не може да се приеме бюджет, парламентарната рулетка се върти и след това се отива на избори. Това е неизбежно. Въпросът е какво БСП ще се опита да направи”, каза още Георги Свиленски.

Според него в сегашната ситуация правителството трябва да реши дали ще може да управлява държавата. „Мисля, че ще му е трудно и че трудно ще отговори на очакванията на българските граждани. В рамките на този парламент е невъзможно да се случи друга конфигурация на база разделителните линии, които има и на база заявените досега позиции. Случи ли се това – ще означава, че някой ще излъже своите избиратели”, категоричен е той.

И добави: „Със сигурност, ако се стигне до вариант парламентарната рулетка да се завърти отново, ще положим усилия, както и с новия мандат, който ще бъде връчен на ПП, така и след това. Не знаем третият мандат на кого ще бъде връчен, президентът избира”.

„Чува се, че някой си мисли или подготвя някаква нова четворна коалиция, но опитът ми в парламента показва, че и със 130 депутати дори трудно се управлява. За да функционира парламентът, за да може да произвежда законодателство, за да функционират комисиите, за да се извършва и международната дейност, трябват стабилно мнозинство от повече от 121 депутати, което беше проблем и на досега действащата коалиция”, коментира депутатът от БСП.

„Сега народните представители и обществото трябва да изберат по кой път иска да тръгне държавата - предсрочни избори, или да се намери отговорно мнозинство, което да подкрепи бюджета”, смята той.

Георги Свиленски заяви, че е останал изненадан от вчерашното гласуване на ИТН. „Те казаха, че ще подкрепят антикризисните мерки. В тази актуализация те са на 99% и в един момент виждаме, че те не ги подкрепят. Това ще бъде за втори път, в който ИТН ще излъжат българския народ и българските пенсионери. Миналата година, когато мина Законът за ДОО и когато трябваше да бъде гледан бюджета на второ четене, те отказаха да го внесат”, каза Свиленски.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Коментари

  • рукола Z

    10 Юни 2022 8:46ч.

    Ще ги намерите?!? С парите на държавата... тоест нашите пари? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Юни 2022 8:47ч.

    После се чудят защо хората ритат БСП, където ги видят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • другаря Премянов

    10 Юни 2022 8:54ч.

    Глупости на търкалета, както винаги. Тия както винаги нищо не казват, но с много думи. А че нямате мандат от народа да въвличате държавата във война - това има ли някакво значение? 30 години са лъгани избирателите на БСП, не на Слави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дребния шрифт

    10 Юни 2022 8:56ч.

    Как без необходимите депутати като бройка ще борите корупцията, като тия с корупцията имат повече депутати от вас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленски: Няма нужда от вот на доверие. Конфигурацията в парламента е ясна

    10 Юни 2022 9:20ч.

    Изложихте се, Жорко, изложихте се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доверие?

    10 Юни 2022 9:33ч.

    Май е почнала кампания на очерняне. Оставете ИТН, вижте себе си. Бензиностанция с ракети, няма да купуваме руски газ, гоним дипломати, затваряме въздушно пространство, спираме телевизии, произнасяме цветущи речи за Ботев, забраняваме чествания, пр. И вие от БСП плътно стоите за това? Ще помагате със заеми а ще купуваме скъпа газ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доверие? 10 Юни 2022 9:33ч.

    10 Юни 2022 9:55ч.

    парите не миришат дори на Позитано, а и с. Крушовица не е далеч от Чирен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    10 Юни 2022 10:06ч.

    БРАВО !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уожо

    10 Юни 2022 10:54ч.

    Какви предизборни обещания, вижте какво направихте с цените на храните, горивата, отоплението и какво ли още не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Юни 2022 11:22ч.

    "да намерим тези необходими разумни народни представители" Който мисли както вас е разумен, който е на друго мнение е неразумен. Провалихте БСП и е редно да изчезнете ЗАВИНАГИ от политическият живот. Бъдещето ви е: Мътене на политиката в някое кафене, заедно с остатъците от ВМРО, Воля и всички останали боклуци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи