Свиленски: Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините

Свиленски: Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Скандал се завихри в парламента след признанието на Георги Свиленски, че БСП е била рекетирана от бившия премиер Кирил Петков, който предложил сделка на социалистите - те да оттеглят искането си за връщане на хартиената бюлетина, а пък той ще им даде кодовете за изборните машини.

Така за първи път публично става ясно, че "Продължаваме промяната" и лично нейният лидер Кирил Петков са имали достъп до софтуера на машините, което е драстично нарушение на закона и на честността и прозрачността на вота.

Това е и косвено доказателство за съменията, че вотът на последните парламентарни избори е бил манипулиран в полза на ПП, след като Кирил Петков е притежавал кода на машините.

„Ще ви кажа защо БСП иска този закон – защото вие откраднахте изборите.“

Така се обърна заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски към депутатите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс.

„Защото вашият съпредседател и бивш министър председател, ето там отпред, дойде и каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“, хвърли бомбата в залата Свиленски.

И гневно продължи: "Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?"

Ето за това, уважаеми колеги искаме промяна на закона“, подчерта Свиленски.

Но не стигна дотук. А даде заявка за задълбочаване на скандала.

„Ето затова от една седмица ви предупреждавам, че ще ви кажа защо го правим, защо искаме връщането на хартиената бюлетина. Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП! Защото това, че стоим и мълчим, не значи, че не можем да говорим“, предупреди Свиленски, размахвайки пръст на втрещените депутати от "Продължаваме промяната".

„Сега казах само първото изречение, утре – второто, сряда и четвъртък ще е довършекът. На следващите избори ще останете само 15 души парламентарна група! И запомнете какво съм казал“, обърна се директно  Свиленски към „Продължаваме промяната“, които гледаха с изопнати лица.

И добави: „Българите ще гласуват с чужбина, членовете на избирателните комисии ще броят и никой повече няма да има право да държи кодовете на машините в България.“

„Г-жа Йорданова, обърна се Свиленски към ДБ, затова БСП държи на закона. Не заради вашите аргументи. Сигурно сте прави в това, което говорите. Понеже изборите бяха откраднати, понеже кодовете се държаха от един председател и в един премиер, ние това няма да го позволим. Българите ще гласуват с хартия, членовете на секционните избирателни комисии ще броят и никой няма да има право да държи кодовете в тази държава повече“, завърши той, обръщайки се към Надежда Йорданова от „Демократична България“. 

Реакция от страна на ПП дойде от дежурния Искрен Митев: „Не ни е страх от твърденията на г-н Свиленски. Ако се страхуват от кода, защо предлагат смесено гласуване?“. 

Объркан какво точно да говори и как да отбие удара Искрен Митев призова председателстващия Росен Желязков да извика в залата Георги Свиленски, който всъщност беше на мястото си, да каже каквото има да каже, защото от ПП не ги е страх от разкритията на ПП. 

„В тази сграда няма изповедалня“, заяви Росен Желязков в отговор на призивите на Митев.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че ще съди за клевета Георги Свиленски. Той нарече "лъжа" твърдението му, че е предлагал да даде на БСП кодовете срещу оттеглянето на техните промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на хартиената бюлетина. И уточни, че кодът за машините за гласуване е в ЦИК.

"Дадох ви възможност да поправите една грешка, която мисля, че вие донякъде несъзнателно сте направили. Но с вашето изказване сега аз мисля, че вие сте готов да излъжете директно хората в тази зала. Следващата седмица ще подам иск срещу вас, както подадох и срещу г-н Борисов", каза от трибуната късно вечерта Петков.

"Всеки, който лъже за толкова важни неща, трябва да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде арбитър за продължаване на тази тема", добави той.

"Моля да оттеглите твърденията си, за нещата, които съм ви казал. Аз ви казах, че сме готови да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините, за да повишим заедно доверието на хората и очакваме реални предложения", заяви още бившият премиер.

Свиленски не се отказа от думите си. "Никога не съм си измислял и не съм говорил неверни неща от парламентарната трибуна", отвърна той.

"Казахте - оттеглете закона и ще имате отворените кодове - това съм чул, това сте казали, какво сте искали да кажете е съвсем друг въпрос. Има два реда депутати, които ви чуха. Това сте казал, това съм чул. Какво сте искал да кажете е друг въпрос", обърна се социалистът към Петков. "Защо 2 пъти настъпвате мотиката по един и същи начин, ще ви удари 2 пъти по един и същи начин", предупреди Свиленски.

Дебатите по Изборния кодекс продължават повече от девет часа. Депутатите се изказват по общо 16 параграфа, но не гласуват текстове. 

 

Източник: "Епицентър"

 

 

 

Коментари

  • Haho

    25 Ное 2022 23:44ч.

    Накрая всичко ще си кажат бившите коалиционни партньори. Ама едно е ясно- всички са в лайната до ушите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама какви избори бе

    25 Ное 2022 23:48ч.

    Избори било имало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    25 Ное 2022 23:58ч.

    Нека сега се изкажат експертите - които единствено могат да работят с фейсбук, но до утре сутринта ще ви обясняват как работи компютъра, и как той е честен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Finita Ла Комедия!

    26 Ное 2022 0:04ч.

    КРАЙ НА АФЕРАТА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    26 Ное 2022 16:21ч.

    Бих искала да допълня написаното:" Край на заверата и далаверата"! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сакън

    26 Ное 2022 0:15ч.

    Кирето не трябва да им дава кодовете ! Ще го излъжат !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    26 Ное 2022 0:27ч.

    Проблемът не е в това дали "кодовете" (искат да кажат source code) са в ЦИК, ПП или БСП. Проблемът е, че изобщо има source code , който широко отваря вратата за манипулация. Защо не го разбирате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно това казвам още от 3 октомври насам

    26 Ное 2022 2:44ч.

    след като видях да се валят на пода в нашата секция двете СРЯЗАНИ пломби на машините, и се шашнах какъв огромен брой хора са гласували за ПП, а и за ДБ, и колко малко за Възраждане. Защото машините в нашата секция в 23 МИР София са били отвяряни през нощта преди изборите, и кодът им е бил настроен така, че огромна част от гласовете за Възраждане да се променят за ПП, и доста по-малко - за ДБ. Но никой не ми вярва, защото пропуснах да вдигна шум и да настоявам да се състави протокол за срязаните пломби, а допуснах да бъдат предадени на ЦИК в чувалите заедно с машините с бюлетини и с разписките... IT-експертите на СиелаНорма участваха в това престъпление срещу всички нас. Срещу заплащане. Най-лошото е, че Костадин Костадинов дори не вярва какъв огромен % от тяхните гласове бяха откраднати, а счита, че като са преброени разписките (а те не във всяка секция бяха преброени дори, защото членовете на комисиите бързаха да се приберат по домовете си час по-скоро) значи всичко трябва да е било честно... Другият проблем е, че гласуващите дори не поглеждаха дали разписката им отразява верно техния избор, просто я взимат от машината и я пускат в урната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    26 Ное 2022 13:49ч.

    Респект за автора на " Точно това казвам още от 3 октомври насам 26 Ное 2022 2:44ч. "! Истинска гражданска позиция, която поради липса на гражданско общество не може да прерастне в нещо повече от споделяне на факти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • янки Янев и Кирчо§Кокорчо

    26 Ное 2022 15:42ч.

    Възраждане относно машините мълчаливо се съгласиха да си предоставят част от гласовете на янки Янев и Кирчо§Кокорчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    26 Ное 2022 1:06ч.

    До вчера всички партии мълчаха като кумунист на разпит.Свиленски добре каза А! Добре е да каже Б.Например от кого са откраднати гласове?Една мишка дето се прави на лъв защо мълчи?А НИЕ защо мълчим.И не ги разгоним със сопите!Тоя цирк и фалшиви избори бяха калкулирани.Парламента еднодневка взе непопулярните решения.Загроби държавата с още милиарди вкара ни във война.Утре с нови дрешки на нови ПРЕДРЕШЕНИ ИЗБОРИ.Ай сиктир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А сега бързат всички важни решениоя да бъдат 'прекарани' през НС

    26 Ное 2022 2:51ч.

    и за доставката на оръжия за Украйна, и за Шенген, и за еврото, за Ф-ките... Нали се водим "парламентарна демокрация" ... Всеки ден се гласува нещо съдбовно важно, и гласовете на Възраждане след кражбата са недостатъчни да се противопоставят на тези престъпни деяния... Чудя се напълно ли нямат съвест хакерите от елитните западни университети....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко това дава основание на един следващ парламент да обяви за нищожно всичко, което е гласувано от парламенти, избирани с участието на машини

    26 Ное 2022 13:49ч.

    Включително да обяви държавния ни дълг за омразен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    26 Ное 2022 1:58ч.

    Неслучайно е Киро тъпото. Нали е имало и други свидетели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СиелаНорма са

    26 Ное 2022 2:53ч.

    съучастници, ама са им платили яко за да си държат устите затворени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СиелаНорма са

    26 Ное 2022 17:41ч.

    Извършители, а не съучастници.. Да бъдем коректни, все пак..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    26 Ное 2022 4:23ч.

    Кога е станало това и сезирали ли са правоохранителните органи на държавата? От думите на Свиленски се разбира, че са били готови от БСП да си мълчат за далаверите, ама не са се разбрали с ПП. Ако е вярно, трябва да бъдат нулирани последните избори и този нелеп парламент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не може да се твърди това

    26 Ное 2022 10:54ч.

    1. Ако са "били готови да мълчат за далаверите", както казваш, т.е. ако са се договорили за нещо, защо резултатите им са толкова плачевни? Защо не им преляха малко гласове от откраднатите от Възраждане? 2. По-скоро са се стъписали от нахалството на Киро и от наглостта на харвардските хакери. Трудно се доказва твърдение, и ще видиш, че Амбасадата ще впрегне всички сили за да се потули това твърдение... А после идват конституционните ни съдии, Ф. Димитров и други фенове на US4BG... Впрочем, какво стана с двойното гражданство на Кико? Придвижи ли го от кантората на нотариуса до канадската държава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българските табулатори по проекта на БАН (акад. Благовест Сендов)

    26 Ное 2022 4:29ч.

    са спасението ни, защото гарантират честни избори. Крайно време е да се поръчат и произведат тези машини, за да не се повтори тази кражба на гласове и на следващите избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    26 Ное 2022 5:54ч.

    Кодовете се държат от американското посолство,те ги дават на слугите си,сега това са "Продължаваме подмяната" и "Продай България",утре може да са други.Нямам никаква вяра в избори.И никаква вяра в най-големия американски слуга в България,това дето ни се води за президент-Румен Радев синергетика,та той и въведе и машините за да е удобно за господарите му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • римски сенат

    26 Ное 2022 7:32ч.

    Къде е Брут да забие ножа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баджанак

    26 Ное 2022 7:36ч.

    Баджо мноо се е превъзбудил завалията... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киртак Киро Кирташки&Кокорчо Просташки

    26 Ное 2022 8:02ч.

    Тука никой не разбира и уважава Харвардските възпитаници . Ей за това ще си теглите корупцията и мизерията и ще ду.ате постната супа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разгеле

    26 Ное 2022 8:43ч.

    Ние откога говорим, че играта е с белязани карти. Трябваше да се изпокарат помежду си играчите, за да получим официално потвърждение на това, което от години знаем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    26 Ное 2022 9:02ч.

    Това беше толкова ясно, че няма на къде! Никой в Габрово не би гласувал за изрода Руди Гела, хората там са хитри и с преференциите биха избрали друг, вместо този гнусен престъпник! Кики е опасен олигофрен, който е пуснат да унищожи държавата с малоумие и лъжи! Едно се надявам българите да видят, че редовно правителство само създава пречки и проблеми пред цялото общество, тоест вече доказано министрите работят за лично облагодетелстване и против държавата и народа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    26 Ное 2022 9:53ч.

    Коментар с тояга, но масово. От друго не разбират. Кокорчо го каза - въжето на стълба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    26 Ное 2022 12:12ч.

    Долен,червен интригант.Предадохте си избирателите говеда от сбирщината наречена бсп.Срам и позор ви очаква през март на идващата година и през октомври на същата 2023 година. Проклиням се,че съм гласувал за вас. Попиляхте партията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смерш

    26 Ное 2022 12:19ч.

    От начало беше ясно какво става с тия машини. Изборите с тях стават непрозрачни, най-много можеха да се ползват като принтери и да се броят хартиените бележки. Никакви машини, искаме хартиени бюлетини! Отказвам да повярвам, че българският народ отново може да гладува за продажници като ПП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без Кировите кодове

    26 Ное 2022 14:13ч.

    Дай България и Нато Янев нямаше да са в парламента. Кирчо-Кокорчовците и Ниновистите едвам щяха да додрапат до 4-те процента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    26 Ное 2022 14:28ч.

    Дявола е в детайлите.Но не се ли питате защо след като откраднаха гласове на Възраждане /и не само/Костадинов ни хък мък.А едно преброяване пред НС? ВСИЧКИ в парламента са замесени!Няма чисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Организира се подписка срещу решението за предоставяне на военна помощ на Украйна

    26 Ное 2022 15:36ч.

    BIG5 АКЦЕНТИ Протести в редица градове срещу решението за изпращане на военна помощ на… Организира се подписка срещу решението за предоставяне на военна помощ на Украйна Общобългарски поход за мир и неутралитет е организиран днес в 20 града в страната, както и пред българското посолство в Лондон, чрез социалните мрежи. В София протестиращите се събраха около паметника на Цар Освободител. На място се организира подписка срещу решението за предоставяне на военна помощ на Украйна, предава БНР. Ето какво заявиха участници в похода в столицата: „Не искаме да стане късно и тогава протестите ни да ни спасят от такива решаващи събития и грешно взети решения.“ „Не виждам абсолютно никаква логика в това да изпращаме оръжие за Украйна. Не виждам никакви напъни от нашите политици за дипломатическо решаване на конфликта.“ Около 20 граждани и представители на различни политически партии се включиха в протеста в Ямбол. Протестиращата Жени Димитрова заяви: „Ние не желаем да се изпраща оръжие на която и страна да е било. Ако искаме да имаме България и тя да е нашата родина, ние, българите, трябва да се събудим. Може и да не се изпраща жива сила, но може и да се изпраща. Кой ще ни гарантира?“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шило в торба не седи

    26 Ное 2022 15:43ч.

    ИМПИЙЧМЪНТ! И процедурата ще мине. Най-вероятно само ПППП + ДБ няма да я подкрепят. Радев въведе машинките и беше избран с тях. После същият уреди и ПППП-та. От тогава БГ е в процес на свободно падане. Възраждане имаше повече последователи в ФБ към датата на последните избори, отколкото гласове събра. А повечето хора от профилите си заявяват, че са гласували семейно за Възраждане. Значи ПППП са объркали очевадно преливането на гласове. Вижте изборните резултати напр. в Испания, където масово Възраждане надделява, а в други изборни протоколи не е така. Нима само в Испания ли хората мислят по друг начин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • решенията на настоящето и предишното Народно Събрание са нелигитимни

    26 Ное 2022 16:11ч.

    Не само поради нискана избирателна активност, а поради подмяна на вота! Последното и настоящето НС взимат ударно антибългарски решения. Да се сезира Прокуратурата и да се внесе искане за тълкувателно решение на КС за обявяване както на президентските, така и на последните и предпоследни избори за НС за нелигитимни. Всички решения на т.нар. евроатлантици ще увиснат: падането на ветото за PСМакедония, оръжия за Украйна, задкулисното решение за въвеждането на еврото, плащането на чертежи за самолети и много други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И при господарите на нашата подмандатна територия дерьмократите на Байдън откраднаха отново изборите:

    26 Ное 2022 17:21ч.

    И при господарите на нашата подмандатна територия дерьмократите на Байдън откраднаха отново изборите: In Arizona the Election Was Slowly Stolen Day by Day Paul Craig Roberts Many Americans are easily intimidated and let the presstitutes control their beliefs. But Trump supporters are not easily intimidated. This is why Democrats hate them and demonize them as “Trump Deplorables,” “white supremacists,” and “domestic terrorists.” Democrats are determined to stamp into the ground those Americans whose belief they cannot control.. https://www.paulcraigroberts.org/2022/11/17/in-arizona-the-election-was-slowly-stolen-day-by-day/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демокрацията, в частност демократичните избори

    26 Ное 2022 17:47ч.

    са чиста измама. Ерзац.. Пластмасова имитация ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    27 Ное 2022 9:49ч.

    Киро, Киро-о-о-о, където стъпи, навсякъде те спипаха. На твоите години един мъж трябва да е по-печен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи