Свиленски: Борисов лъже. Нито за министри сме говорили, нито за кабинет

Свиленски: Борисов лъже. Нито за министри сме говорили, нито за кабинет

Георги Свиленски припомни и защо БСП напусна разговорите за съставяне на правителство с първия мандат: „Оттеглихме се, когато на нас ни казаха 4.5% дефицит, и че няма да изнасяме оръжия за Украйна, а след това на ИТН казаха точно обратното.“

„БСП подходи абсолютно отговорно в цялата конституционна процедура по съставяне на правителство. Казахме какви са възможностите в 49-ото Народно събрание да бъде съставено правителство и те не са тези, в рамките на които стана в действителност.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски в предаването “Тази сутрин“ на бТВ и припомни възможностите според партията - пет приоритета, надпартиен премиер, надпартийни министри-експерти, подкрепени от всички.

Свиленски обясни, че Бойко Борисов лъже по отношение на твърденията му, че с първия мандат е било договорено правителство. „Това е типично в негов стил непрекъснато да си измисля хипотези, които нямат общо с действителността и да отклони вниманието от истинския му проблем - коалирането с тези, които го арестуваха. Аз съм пряк участник и свидетел - нито за министри сме говорили, нито за кабинет - говорихме за бюджетния дефицит, оръжията за Украйна, джендър идеологията, пенсиите“, припомни той и допълни, че от БСП настояваха дефицитът да не е 3%, а 4.5%, за да не се намалят заплатите, доходите, помощите за бизнеса.

Според Свиленски в срещите за съставянето на редовно правителство не е имало разговор за доходи, инфлация, цени, икономика. „Говореше се за министерства, корупция, кой кого ще подкрепи, някакви записи. Това е коалицията на омертата, на спасените имунитети, на войната“, посочи той. И продължи: „Може ли в първата си изява министърът на отбраната да каже, че ще освободи армията от всичко, каквото има? При положение, че само ден по-рано, предишният министър каза, че България няма какво да дава вече на Украйна“, попита социалистът.

По думите на Свиленски, ГЕРБ и ПП-ДБ нямат обща управленска програма. „Ние се питаме по коя програма ще работи това правителство - по тази, която е за забавление или по тази, която не ставаше за нищо? Тази коалиция единствено ще спасява имунитетите на водачите си и ще разпределя постове за “Продължаваме промяната“. Това е коалицията на излъганите избиратели“, посочи той и допълни, че БСП е опозиция на това управление, тъй като няма как да подкрепя приоритети, които нямат нищо общо с дневния ред на българското общество."

„Гешев е човекът, който най-много е нападал БСП, той влезе вътре в партията да ни иска документи и протоколи от заседания“, припомни социалистът и попита в коя друга партия или дори европейска държава се е случвало това.

Георги Свиленски припомни и защо БСП напусна разговорите за съставяне на правителство с първия мандат: „Оттеглихме се, когато на нас ни казаха 4.5% дефицит, и че няма да изнасяме оръжия за Украйна, а след това на ИТН казаха точно обратното.“

Депутатът от БСП определи като безпрецедентен акт напускането на президента по време на химна в пленарната зала. „Действията на Радев в последните две години ни дават основание да го наричаме баща на хаоса. Кога България пет пъти не е могла да създаде редовен кабинет? То не беше създаване на “Продължаваме промяната“, “Български възход“, “Левицата“. Също така и “ала-бала“, заяви той и припомни, че БСП е показала Румен Радев пред българите. „Цялата партия работи да стане президент, за да може той след това да прави така, че БСП да са 23 народни представители“, каза още той.

По темата с формиране на конституционно мнозинство Свиленски заяви: „Вчера двама колеги от ДПС гласували за правителството, не защото го подкрепяли, а за някакво конституционно мнозинство. Някой знае ли какви са тези конституционни промени? Тези двамата не само подкрепиха правителството, но и показаха, че имат още 34 народни представители, които в труден момент са готови да постъпят по същия начин. Те са резервната гума, която стоят с два болта отзад на джипа“, смята той.

Запитан за срока, който би изкарал това правителство, Свиленски отговори: „Ако се разберат кой краде по-малко - едните от газта, другите от магистралите, ще изкарат поне 18 месеца. Това е спорът между ГЕРБ и “Продължаваме промяната“. Ако се разберат и продължат да крадат заедно по-активно, могат да изкарат и по-дълго време“, заключи социалистът.

Източник: бТВ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • йосарян

    07 Юни 2023 14:49ч.

    "за да може той след това да прави така, че БСП да са 23 народни представители" -- ако не ви е ясно, че не президентът, а участието ви в предходното правителство и цялото ви поведение са причина за 23-те ви депутата, в следващия парламент ще сте още по-малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ППДБЛГБТ

    07 Юни 2023 14:51ч.

    Борисов е честен човек и никога не е лъгал! Двамата с Пеевски са несправедливо обвинявани, че са покрадвали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ****

    07 Юни 2023 16:25ч.

    Така се получава, когато няма хигиена в общуването. Отвратително е, че сте си помислили, че може да сглобите кабинет с ГРОБ. Какво сте говорили и договаряли не вълнува никого. Поредната грешка, която отблъсква гласоподавателите ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи