Светият Синод прие автокефалията на Македонската църква, казусът с името остава

Светият Синод прие автокефалията на Македонската църква, казусът с името остава

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Светият Синод реши, че приема с радост дарения от Сръбската православна църква томос, с който се дава автокефалия на Православната църква в Република Северна Македония.

Сръбската църква е препоръчала въпросът за официалното име на църквата на Северна Македония да бъде решен в диалог с гръцкоезичните и останалите православни църкви, предаде БНТ.

В тази връзка от Светия Синод казват, че ще наричат предстоятеля на църквата Северномакедонски архиепископ Стефан. Проблемът е, че Вселенската патриаршия прие Македонската църква отново под името "Охридска архиепископия" с условието да не се използва думата "македонска". Нашата църква обаче по исторически причини не е съгласна с името "Охридска архиепископия".

В съобщение от Българската патриаршия се казва следното:

"Днес на свое заседание, в пълен състав, Светият синод разгледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и на Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония, и след проведено гласуване реши: Българската православна църква - Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан". 

Така БПЦ стана третата в православния свят, която признава Македонската църква.

Първа схизмата вдигна Вселенската патриаршия, като я призна с името "Охридска църква". Това стана на 10 май 2022 г. Само два дни по-късно сръбският патриарх Порфирий обяви, че Сръбската православна църква ще признае македонската за автокефална (независима), защото съборът на СПЦ е взел единодушно решение за това.

Що се отнася до въпроса с името, Светият синод тепърва ще се произнесе, както става ясно от съобщението. Но пак след акта на Вселенската патриаршия, Гавраил заяви, че не може да ѝ се даде името Охридска Архиепископия, защото това е историческо име на българската автокефална православна църква от 1018 до 1767 г. 

През 2017 г. Светият синод на Македонската православна църква заяви, че признава Българската православна църква за своя църква-майка. Първоначално нашата църква имаше намерение да помогне при признаването, но заради проблема с името, процесът затихна.


Източник: "24 часа", segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    15 Дек 2022 20:20ч.

    Разгеле, разбра се защо беше полу-легалното посещение на волоколамския слуга на дявола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    15 Дек 2022 21:10ч.

    То бива неграмотност и безхаберие ама това брате Копейкине строши тъпомера! Нерде Волоколамски епископ, нерде Северно македонска Църква? Как имате смелост да говорите такива невнятни глупости? Бъкел не знаете за между църковните отношения, ноооо - чукча не читател...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    15 Дек 2022 22:44ч.

    почетете малко, брате Оле, и си отворете широко затворените очички. Може би ще научите, кой може да дава автокефалия, и как БПЦ слугува на контрабандиста Гундяев и сръбските му подлоги, за да легитимира този акт, да избегне схизма и да защи собствения отказ за признаване на УПЦ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    15 Дек 2022 23:03ч.

    Или за да го сдъвча за бавноразвиващисе: Ако се признае правото на сръбската църква-майка да даде самостоятелност на подопечната македонска църква, имплицитно се признава правото на безбожната руска църква да НЕ даде самостоятелност на украинската църква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПРАКТИК

    15 Дек 2022 20:22ч.

    Подарихме им танкове - те ги пратиха в Украйна, подаряваме им църковна независимост- те е време да пожелаят католицизма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    15 Дек 2022 20:31ч.

    Божее, Католицизма? Там аллаха ще ги шета ! Туй албенците да не са ти униатите в бивша укра"j"на.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елис

    15 Дек 2022 20:31ч.

    Достойни и мъдри са нашите митрополити! Дано Господ да им даде сили да устоят на всичко, което руши Православието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото могат да имат държава бюрманите, толкоз и църква

    15 Дек 2022 21:27ч.

    И двете не могат да имат, защото не са народ, а измишльотина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    15 Дек 2022 22:09ч.

    Не са се ориентирали правилно от Светия синод на Македонската православна църква. Политически коректно би било да признаят Българската православна църква за своя църква-родител едно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тато от Правец

    16 Дек 2022 6:25ч.

    "Религиозният" отдел на ДС-6-то главно се изходил по въпрос, по който нито е компетентно, нито някой ще се съобразява с тях! Нема как другаре - че требе да се подписва акта за пълна и безусловна капитулация на БКП и ДС по Македонския Въпрос!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи