Свършва водата! До 2050 г. търсенето на питейната ще се увеличи с 80%

Свършва водата! До 2050 г. търсенето на питейната ще се увеличи с 80%

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че водата е “кръвта на човечеството”, която се изчерпва от неустойчиво използване , замърсяване и неконтролирано глобално затопляне. Снимка: Twitter/@antonioguterres

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пясъчните язовири спасяват хората от сушата

2 млрд. души нямат достъп до безопасна питейна вода, а 3,6 млрд. - до нормални санитарни условия, става ясно от нов доклад на ООН.

Експертите са категорични - светът е изправен пред глобална водна криза, която заплашва да излезе извън контрол.

За последните 40 г. потреблението на вода се е увеличавало с по 1% на година заради нарастващото население и промяната в консумацията и потребителските навици. 

Очаква се до 2050 г. броят на хората в градовете, където има недостиг на вода, да нарасне почти двойно - от 930 млн. души през 2016 г. до 2,4 млрд. Докладът прогнозира, че дотогава търсенето на вода ще скочи до 80 процента.

Ако няма мерки, със сигурност ще има глобална криза,

предупреждава Ричард Конър, водещ автор на доклада. Съветва държавите да се стремят към по-добро международно сътрудничество.

“Спешно са нужни силни механизми, които да предотвратят излизането от контрол на глобалната водна криза”, заяви и Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО.

В същото време много страни по света се борят със замърсяването на водите. Само седмица преди публикуването на доклада на ООН Албания обяви своята река Вьоса за национален парк - първият по рода си в Европа. Така “последната дива река” на континента ще бъде защитена от бъдещо изграждане на изкуствени бариери, които биха навредили на ценните ѝ екосистеми.

Преди това Вьоса беше заплашена от планове за изграждане на водноелектрически централи в региона.За обявяването на дивата река за защитена са помогнали дългогодишните кампании на неправителствени и екологични групи.

През последните години исторически суши бяха сред бедствията, засегнали страни от Кения до САЩ и Китай. Сухата и топла зима например беше причина за тревожно ниските нива на водата в каналите на Венеция през февруари.

Миналата година в района на Африканския рог изключително тежки суши принудиха 16 млн. души да се изселят. Това накара някои от държавите да търсят начини за съхранение на вода, например с помощта на пясъчни язовири.

Те не са нова практика. Това е техника за събиране на дъждовна вода чрез изграждане на малки язовири по течението на краткотрайни потоци. През дъждовния сезон падащите капки се съхраняват в пясъка, а до хората стигат чрез плитки кладенци, дупки и басейни.

В близост до планините на Мароко местните са изправени пред

постоянно разселване заради сушата

За да се пребори с проблема, Water Foundation си сътрудничи с германската компания Aqualonis, която инсталира мрежа за събиране на мъгла. Тя се нарича CloudFisher, като улавя дъждовните капки по хълмовете на планината Бутмезгида, превръщайки мъглата във вода.

Подобни иновации могат да бъдат част от решението и да помогнат на световното население, 10% от което живее в страни с висок или критичен недостиг на вода.

Разрастването на градовете и промишлеността задълбочават недостига, като

в селското стопанство се използват 70% от световните водни запаси

Освен това сезонната суша ще се увеличи в райони, където в момента има изобилие от вода, включително в Централна Африка, Източна Азия и части от Южна Америка. В същото време безводието ще се задълбочи в Близкия изток и региона Сахел в Африка. Последици ще има и върху растенията и животните, които също толкова сериозно са засегнати от кризата.

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

  • ......

    26 Март 2023 9:13ч.

    Лъжа по-плоита и от ковид19. Основния закон в казармата е, че нищо не изчезва, а само си сменя собственика. И за водата това готвят, че както е тръгнало с банките на фалит ще трябва да се краде от другаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @. 26 Март 2023 9:13ч.

    26 Март 2023 9:15ч.

    +++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 26 Март 2023 9:13ч. Лъжа по-плоита и от ковид19. Основния закон в казармата е, че нищо не изчезва, а само си сменя собственика. И за водата това готвят, че както е тръгнало с банките на фалит ще трябва да се краде от другаде.

    26 Март 2023 11:27ч.

    Точно!!! Къде в Германия останаха общини чиито води се управляват от Веолия - никъде, къде в Латинска Америка бяха обесили представители на Веолия на телеграфните стълбове?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вода за продан / Water Makes Money (2010)

    26 Март 2023 11:31ч.

    https://www.dokumentalni.com/archives/7007

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фандъчка и десните ибрици в СОС

    26 Март 2023 13:19ч.

    удължиха концесията на Веолия, така че да дои глупавите софиянци още и още, и колкото повече, толкова повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Машина за...

    26 Март 2023 13:51ч.

    ...пари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ресурс

    26 Март 2023 16:25ч.

    Ама прав е Гутериш - предлагам, норвежците да пият по-малко вода, че да остане за суданците. Винаги съм подозирал, че в Омуртаг ни спират водата, щото в Шанхай я пилеят безразсъдно. Добре ще е, да въведат наказателни такси, както при CO2 емисиите, ама не и при американците, разбира се. Който пие, ще плаща във фонда за смяна на пола на децата. Следва облагането и на дишането...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :))))))))))))))))))))))))))))))

    26 Март 2023 22:13ч.

    "щото в Шанхай я пилеят безразсъдно". Ма нема ли да се засрамят тия, бе?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма вода !

    26 Март 2023 9:14ч.

    Океаните пресъхнаха ! ... Сатанистките брътвежи не спират, зеленизмът-фашизмът продължават да ни бомбардират с безумия и катастрофичност ! Нямало да се прави ВЕЦ, щото бил "неекологичен" ... моля ? Кое остана тогава "екологично" ? Естествено - перките и соларките. Емблемите на НСР и сатанистите , перките произведени в Китай, които имат експлоатация 20 /двадесет/ години и после трябва да се РЕЦИКЛИРАТ ! И рециклажа на един еолиен хаби толкова енергия /и вода също !/ , колкото перката е произвела за целия си жизнен цикъл ! Сатанисткото прпетуум мобиле. Целта е ясна - никаква енергия, никаква вода, хората пречат ! Пречите бе ! Умирайте и освобождавайте планетата за нас /демоните Сорос, Швааб, децата ни.../. А истинската екология ? Истинската екология в момента кучета я ядат. Никога не се е правило по-малко за екологията от сега, Новия Ред след 2020 ! Горите на Европа боледуват и измират. Секат се безмилостно и на Изток , и на Запад ! Континента се облива ежедневно с токсичните алуминеви и бариеви аерозоли /"кемтрейлси"/ ... но иначе - "ВОДА НЯМА !"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гутиереш е една

    26 Март 2023 9:44ч.

    от многото угоени либерални свине на каишка на ФАЩ. Днешно време не трябва да се вярвс на ни една дума произнесена от тези хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Португалия е център на масонството

    26 Март 2023 13:23ч.

    в Европа, а масоните най-усърдно слугуват на дявола. Гутериш е един от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    26 Март 2023 9:48ч.

    Това е най-голямата лъжа ??? наистина ли минават тия глупости при другите бе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 26 Март 2023 9:48ч. Това е най-голямата лъжа ??? наистина ли минават тия глупости при другите

    26 Март 2023 11:34ч.

    Минават, как няма да минават при съсипаното от бесните глобалистко-сатанински вещици в образователнитеминистерства из цяла Европа средни образование?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    26 Март 2023 9:50ч.

    Баси "умника". Тия с конкурс за " Най-голям тъпак" ли ги избират? Водата не може да свърши, докато Земята има атмосфера! 71% от земната повърхност е вода! Тоз и подобните му " гении" да потърсят в Гуглето "хидросфера" и да се образова. После да се образова и откъде им идва водата в ОАЕ, например, и как от пустиня се прави оазис, а после да се самоуволни поради некадърност, че вече ми дойде до гуша от такива "капацитети" на отговорни постове. https://www.haskovo.net/news/419687/vodnata-fabrika-na-dubay

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антониу Тумбер , или

    26 Март 2023 9:53ч.

    Грета Гутериш ? Уф, объркАх се в това полово многообразие...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    26 Март 2023 10:11ч.

    Като няма вода - пийте Кока-кола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    26 Март 2023 11:02ч.

    Няма, откак свързаха капачката и за да не си купуваме кувьози...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свършва водата! До 2050 г. търсенето на питейната ще се увеличи с 80%

    26 Март 2023 11:24ч.

    Хахаха, водата на земята е константна величина. Няма как да свърши. Средният гражданин на САЩ употребява 6-7 пъти повече вода от средният европеец у нас 20 пъти повече отсрещния азиатец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първо отделение

    26 Март 2023 11:30ч.

    Гутериш не е присъствал в часовете по природознание и не е чувал за кръговрат на веществата. А май и в доста други часове не е присъствал...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 26 Март 2023 11:30ч. Гутериш не е присъствал в часовете по природознание и не е чувал за кръговрат на веществата. А май и в доста други часове не е присъствал...

    26 Март 2023 11:36ч.

    Идеалният дебил за меринджей на Шорош и Ко., те всичките им кадри са подобни нему, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече всички знаят

    26 Март 2023 11:59ч.

    Когато ООН, СЗО, МВФ, СБ и подобните им кажат "добър ден", задължително се проверява дали слънцето не е залязло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами крайно време е

    26 Март 2023 13:37ч.

    Да обвържат климатичните промени с живота на богатите. Нека техният въглероден отпечатък да бъде изчислен като базов, а всички останали с минус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Въглеродният отпечатък" е словесна клопка

    26 Март 2023 14:21ч.

    за малоумници. В състава на въздуха СО2 и СО, взети заедно, съставляват ПО-МАЛКО от 1% (един процент). Както знаем от химията, въздухът се състои от 78% азот, 21% кислород и 1% за всички останали газове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да повторя един коментар от миналата статия

    26 Март 2023 15:42ч.

    Гответе се водата да стане борсова стока. И да си я купуваш на борсата, дори да си я точиш от кладенеца на двора. Турбокапитализъм на стероиди! Ето ви малък откъс от "Решения" на intrinsicexchange.com, вече изтрит, но архивът се пази (без превод, да запазим оригинала): Natural Asset Company: A corporate structure designed to hold the rights to and manage the Ecological Performance of natural assets, e.g. the productivity and health of natural assets. .... Intrinsic Value: The value of nature for what it is (that inherent quality unique to itself), rather than its utilitarian value to people. The model of nature as a productive workforce fits ecosystem service production but misses the complete value of nature. First, we don’t know all the services, nor their value so natural assets are more valuable than just the known services they produce. Second, nature has value beyond a benefit to humans — value in and of itself. We are using Intrinsic Value as the umbrella for values not yet identified or quantified as well as values such as cultural, social, aesthetic, spiritual, etc. .... Natural Production: The value of goods and services produced by natural assets (ecosystem services). Though some services, like freshwater production may be monetized directly, most ecosystem services currently are not. ... Store of Value: A Natural Equity is a store of value like any other security or monetized asset. The stocks of water, timber, biodiversity, soil, carbon, fish or other natural assets make life on Earth possible and are thus the ultimate store of value for investors. ... Financial Asset Realization: The equity of a Natural Asset Company captures all of the above elements of value, creating financial realization via a security, whereby the full value of natural assets is priced in a market transaction. Ако ви се чете повече, ето: https://web.archive.org/web/20211112183927/https://www.intrinsicexchange.com/solution Сега тази секция е изтрита от сайта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    26 Март 2023 16:20ч.

    Както се казва глупаво животно няма, глупостта ходи само по хората. Така и този пиндос глутен реши да се натегне пред господаря си произвеждайки поредна доза страх в стадото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Есенцията

    26 Март 2023 17:30ч.

    Ако няма мерки със сигурност ще има глобална криза. Мерките са ясни пандемия след пандемия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като станат двайсет милиарда африканците

    26 Март 2023 17:53ч.

    и като изпият всичката вода заедно с боклуците си и фекалиите, ще дойдат в Европа. Тогава българският футбол ще се съвземе и може дори да процъфти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    26 Март 2023 19:02ч.

    Свършиха ви мозъците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    26 Март 2023 19:30ч.

    Давайте тогава да пускаме казанчето да отмие такива като Антонио Гусериш преди да е свършила водата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • при капитализъма е така

    26 Март 2023 23:11ч.

    Не само водата, ами и пясъка в пустинята ще свърши, ако го дадете на концесия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи