Свърхбогатите в света са натрупали почти две трети от новото богатство за последните две години

Свърхбогатите в света са натрупали почти две трети от новото богатство за последните две години

През последните две години най-богатият 1% от хората е натрупал близо две трети от цялото ново богатство, създадено в света, показва нов доклад на Oxfam, цитиран от CNBC и investor.bg.

От 2020 г. насам е създадено ново състояние в размер на 42 трлн. долара, като 26 трлн. долара, или 63% от него, се падат на 1% от свръхбогатите. На останалите 99% от световното население се полагат едва 16 трлн. долара ново богатство, разкрива още докладът.

„Един милиардер е генерирал близо 1,7 млн. долара за всеки 1 долар ново световно богатство, спечелено от човек в долните 90%“, разкрива текстът, публикуван със започването на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Докладът предполага, че темпът, с който се създава богатство, се е ускорил, тъй като най-богатият 1% в света е натрупал около половината от цялото ново състояние през последните 10 години.

Докладът на Oxfam анализира данни от Credit Suisse, както и такива от списъка на милиардерите, изготвян от Forbes, включително данни за състоянието им в реално време, за да оцени промените в средствата на свръхбогатите.

Проучването контрастрира на данните от докладите на Световната банка, която през октомври 2022 г. заяви, че вероятно няма да постигне целта си за прекратяване на крайната бедност до 2030 г., тъй като пандемията е забавила усилията за справяне с този проблем.

Изпълнителният директор на Oxfam International Габриела Бухер призова за увеличаване на данъците на най-богатите в света, като каза, че това е „стратегическа предпоставка за намаляване на неравенството и съживяване на демокрацията“.

В прессъобщението за доклада тя също така посочва, че промените в данъчните политики ще помогнат за справяне с продължаващите кризи по света.

Съвпадащите кризи по света, които се подхранват взаимно и създават по-големи несгоди заедно, отколкото биха поотделно, се наричат още „поликриза“. В последните седмици изследователи, икономисти и политици предположиха, че светът в момента е изправен пред такава криза, тъй като натискът от проблемите с разходите за живот, изменението на климата и други предизвикателства се комбинират. 

 

 

 

Коментари

  • Време е за геноцид по върховете

    17 Яну 2023 9:42ч.

    Нихната кожа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    17 Яну 2023 10:00ч.

    Стремеж за подобно свръхзабогатяване дори не е алчност, а тежко психично заболяване. Според мен най-добре го описва Балзак - когато старият Гранде е на смъртно легло, впива див алчен поглед в златния кръст на попа, дошъл да му каже довиждане.... Велико!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кич

    17 Яну 2023 10:08ч.

    Всеки, който си пада по този див кич от снимката, определено има проблеми с психиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цивилизованият Запад

    17 Яну 2023 10:14ч.

    И кое му е цивилизованото на това? - милиарди души изнемогват заради капризите на шепа богаташчета, които така и така не са самостоятелни личности, доколкото са функционали на нещо мъртво, паразитно и бездушно - глобалния капитал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    17 Яну 2023 10:38ч.

    Като 26 трлн. долара, или 63% от него, се падат на 1% от свръхбогатите. На останалите 99% от световното население се полагат едва 16 трлн. долара ново богатство, разкрива още докладът. Ами не е вярно.... 26 трлн. на 1%.... 13 трлн на следващия 1 % и останалите 3 трлн на 98% е по-точно казано...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обикновен

    17 Яну 2023 10:51ч.

    капитализъм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двете открития на Карл Маркс, заради които го мразят капиталистите

    17 Яну 2023 11:00ч.

    Откритие №1. Абсолютен (Основен) закон на капитализма: Непрекъсната акумулация и концентрация на капитала във все по-малко частни ръце, а на другия полюс - все по-голяма пауперизация (обедняване - абсолютно и относително) на все по-гомеми маси от хора. Откритие№2. ЗАКОН ЗА ПРИНАДЕНАТА (ДОБАВЕНАТА) СТОЙНОСТ: Наемният работник/служител изработва в процеса на труда по-голяма стойност (в проценти или дори в пъти) от тази, която получава като заплата от своя работодател (капиталист), съгласно трудовия договор (предварително подготвен от работодателя).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сведущ

    17 Яну 2023 13:25ч.

    Маркс не просто претендира да освобождава труда, а претенциите му са да бъде освободен човекът от собствените му окови на вкопченост в отчуждени образи и изкривено идеологично съзнание. Фактически при него освобождението е преди всичко самоосвобождение, а не толкова "класова борба". Мразят го, защото не им стига проникновението да го разберат, но все пак му усещат силата на иновативен мислител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: сведущ 17 Яну 2023 13:25ч.

    17 Яну 2023 13:58ч.

    Стига клишета "иновативен мислител". Сатанистите не са ли "иновативни мислители"? Транс-джендъризма не е ли иновация? Мразят Маркс именно заради разкритието на експлоатацията на труда от капитала, което е облечено в законодателни рамки в капиталистическата държава. Самоосвобождаването на Човека е проповядвано от Бог - от Исус Христос, единосъщ със Своя Отец. Маркс е неверник и слуга на сатанизма. Последното, обаче, не му пречи да разкрие истината за материалния свят при капитализма - горните два обществено-икономически закона. Философията на Маркс просто куца. Марсистката закономерност, основана на Хегеловата триада - единство и борба на противолопожностите; количествените натрупвания водят до качествени изменения; отрицание на отрицанието като РЕВОЛЮЦИЯ, показа обратен ход. Прояви се отрицание на отрицание на отрицанието. Историята не свършва нито със социализъм и комунизъм, нито с унищожение на идеята за социализъм и комунизъм, а се подменя от господарите на финансовия, производствения и мисловния капитал (човешкият ресурс). Накратко, матрицата на частната собственост се възпроизвежда в неочаквани форми - сатанизъм, джендър култура... до ново поробване на Човека, с една цел - вечно господство на богатия над бедния. Единственият изход е класовата борба и конфискация на частната собственост, която е кражба на собствеността на народите; кражба на създаденото от Бог.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Закъснял

    18 Яну 2023 2:19ч.

    Тия чичковци и лелки продължават да отказват да приемат, че катафалката няма ремарке! Въобразяват си даже, че и смъртта ще забавят и надхитрят. Няма да стане. Това не са богати същества и хора. Това са най-големите бедняци! Не ми вярвайте. Гледайте холандеца Ronald Bernard , който е участвал в сатанински ритуали с такива милиардери и какво разправя за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи